Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Slider > Σε λειτουργία το Διοικητήριο Πτολεμαΐδας – Η Περιφέρεια λύνει τον γόρδιο δεσμό, και στεγάζει πλήθος υπηρεσιών – Θ. Καρυπίδης: Το κτίριο αποτελεί σύμβολο δικαιοσύνης

Σε λειτουργία το Διοικητήριο Πτολεμαΐδας – Η Περιφέρεια λύνει τον γόρδιο δεσμό, και στεγάζει πλήθος υπηρεσιών – Θ. Καρυπίδης: Το κτίριο αποτελεί σύμβολο δικαιοσύνης

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Στη διάθεση των υπηρεσιών και του κοινού δόθηκε το πολυαναμενόμενο Διοικητήριο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στην Πτολεμαΐδα. Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο, το οποίο ονομάστηκε «στολίδι» για την Πτολεμαΐδα, το οποίο διαθέτει όλες τις σύγχρονες υποδομές για να εξυπηρετήσει τους πολίτες της Πτολεμαΐδας, συγκεντρώνοντας πλήθος υπηρεσιών, και εξοικονομώντας  μεγάλα ποσά από τις δαπάνες που γίνονταν για την ενοικίαση χώρων.

Συνέντευξη τύπου για τη λειτουργία και τις υπηρεσίες που θα στεγάσει το νέο κτίριο στην Πτολεμαΐδα έδωσαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θ. Καρυπίδης και ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Κοζάνης Π. Πλακεντάς, το πρωί της Τετάρτης στο νέο διοικητήριο, παρουσία των εκπροσώπων των υπηρεσιών που θα στεγαστούν.

«Θεωρώ ότι η σημερινή είναι πολλή σημαντική μέρα για τον τρόπο που παίρνουμε συλλογικές αποφάσεις. Η επιλογή να στεγαστούν εδώ συγκεκριμένες υπηρεσίες έχει να κάνει με τη συναίνεση των πολιτών. Διότι εδώ έχουμε να κάνουμε μ’ ένα κτίριο που παρέχει ανθρώπινες συνθήκες σε εργαζόμενους και πολίτες. Ένα κτίριο λειτουργικό που θα συμβάλλει στην αποσυμφόρηση τη πόλης και θα εξοικονομήσει δημόσιους πόρους, σε μια περίοδο που πρέπει όλοι να συμβάλλουμε, ώστε τα οφέλη που θα προκύψουν να αναδιανέμονται προς όφελος των πολιτών» τόνισε ο Περιφερειάρχης Θ. Καρυπίδης.

Μάλιστα, ο Θ. Καρυπίδης δήλωσε ότι με το έργο αυτό «η Εορδαία μπαίνει σε μια άλλη εποχή, στην οποία οι λογικές του παρελθόντος και των αντιθέσεων δεν έχουν θέση», ενώ κατέληξε λέγοντας «το κτίριο θα αποτελέσει σύμβολο δικαιοσύνης, καθώς θα στεγάσει τη δικαιοσύνη, αλλά δείχνει και τον τρόπο που αποκαθιστούμε αδικίες».

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Κοζάνης Π. Πλακεντάς έκανε μια σύντομη αναφορά στο περιπετειώδες ιστορικό του κτιρίου που ξεκίνησε το 2002 και ολοκληρώθηκε ουσιαστικά χθες: «Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα για τις δομές και τις υπηρεσίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Εορδαίας, καθώς στο κτίριο αυτό το οποίο ξεκίνησε και δημοπρατήθηκε τον Ιούλιο του 2002 με προϋπολογισμό 1.320.000 ευρώ συν φπα και ολοκληρώνεται σήμερα. Η αρχική σύμβαση προέβλεπε την παράδοσή του σε 600 ημέρες. Διάφορα όμως προβλήματα, που είχαν να κάνουν με τη χρηματοδότηση, άφησαν πίσω την ολοκλήρωση του έργου, και χρειάστηκε να υπάρξει έξτρα χρηματοδότηση από τον τοπικό πόρο με μια δεύτερη εργολαβία. Συνολικά το κόστος για την κατασκευή του κτιρίου ανήλθε στα 2,2 εκατομμύρια ευρώ. Στα 15 χρόνια που έκανε να ολοκληρωθεί αυτό το έργο υπήρξαν μια σειρά βανδαλισμοί που κόστισαν στην Περιφέρεια πάνω από 80.000 ευρώ για να τις αποκαταστήσει».

Το νέο κτίριο διαθέτει υπόγειο με αποθηκευτικούς χώρους και γκαράζ (817 μ2), ισόγειο με γραφεία, αίθουσες και αμφιθέατρο, τον 1ο όροφο με 630 μ2 με γραφεία και αποθηκευτικούς χώρους, και τον 2ο όροφο με 411 μ2 με γραφεία και αποθηκευτικούς χώρους.

Σχετικά με την επιλογή των υπηρεσιών που θα στεγαστούν ο κ. Πλακεντάς ανέφερε πως: «Μετά από αιτήματα που υπήρξαν από υπηρεσίες, επιλέχθηκε ποιες δομές θα στεγαστούν εντός αυτού. Αίτημα υπήρξε από τη ΔΟΥ Πτολεμαΐδας, στα πλαίσια της εξοικονόμησης χρημάτων και περιστολής δημοσίων δαπανών σε σχέση με το κτίριο που βρίσκεται τώρα και πληρώνει ενοίκιο. Το ίδιο συνέβη με το τότε ΙΚΑ, σήμερα ΕΦΚΑ, αλλά και με το Ειρηνοδικείο Εορδαίας, μετά από αίτημα του Δικηγορικού Συλλόγου Κοζάνης Βασίλη Τσιότσια και των Ενώσεων των Δικαστικών Λειτουργών. Εξετάσαμε τα αιτήματα αυτά, όπως και τα αιτήματα του Δήμου Εορδαίας προκειμένου να φιλοξενηθούν συνολικά δομές του Δήμου. Έγινε μια διαβούλευση για το θέμα αυτό μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις, ήρθαν σε επαφή τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου, της Περιφέρειας και των άλλων υπηρεσιών, και αποφασίστηκε τελικώς να στεγαστούν στο Διοικητήριο της Πτολεμαΐδας οι παρακάτω υπηρεσίες:

-Τμήμα Μεταφορών και Συγκοινωνιών ΠΕ Κοζάνης

-Αντιπεριφέρεια Ενέργειας, (όπως είχε προεκλογιά εξαγγείλει ο Περιφερειάρχης, ονομάζοντας την Πτολεμαΐδα, πρωτεύουσα της ενεργειακής καρδιάς της Ελλάδας)

-ΔΟΥ Πτολεμαΐδας

-ΕΦΚΑ, Τμήμα Μισθωτών Κοζάνης με έδρα την Πτολεμαΐδα

-Μεταβατικό Μονομελές Πρωτοδικείο και Ειρηνοδικείο Πτολεμαΐδας» (Στο χώρο του Αμφιθεάτρου θα γίνει κατάλληλη διαμόρφωση ώστε να υπάρξει ακροατήριο, αν και στο χώρο που βρίσκεται σήμερα δεν υπάρχει)

Σχετικά με τον Δήμο Εορδαίας, έγινε σαφές πως δεν υπήρχε αρκετός χώρος ώστε να φιλοξενηθεί το σύνολο των Υπηρεσιών του, όπως ζητήθηκε με σχετικό αίτημα.

Σημαντικό είναι το γεγονός πως πρόκειται για υπηρεσίες που κινδύνευσαν να φύγουν από την Πτολεμαΐδα, με το επιχείρημα των υπέρογκων δαπανών στέγασης από τις κατά καιρούς διοικήσεις. Μάλιστα όπως αναφέρθηκε, το Μεταβατικό Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πτολεμαΐδας είχε καταργηθεί στο παρελθόν για αυτό το λόγο, αλλά με συντονισμένες προσπάθειες των τότε κοινοβουλευτικών και αυτοδιοικητικών επανασυστάθηκε, όντας το μοναδικό επανασυσταθέν στην ηπειρωτική Ελλάδα. Με την εξασφάλιση της στέγης, μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος, να μεταφερθεί από την Εορδαία, κάποια από τις παραπάνω υπηρεσίες.

Έχει ληφθεί μέριμνα έτσι ώστε το κτίριο να φυλάσσεται 24 ώρες με προσωπικό και ηλεκτρονικά μέσα, καθώς επίσης υπάρχει ανάδοχος για εργασίες που θα εκτελεστούν στον περιβάλλοντα χώρο. Σημαντικό είναι επίσης, το ότι έγιναν όλες οι απαραίτητες εργασίες εκσυγχρονισμού των τηλεπικοινωνιακών υποδομών.

Ανάδοχος κατασκευής του έργου ήταν ο – συνταξιούχος σήμερα – Τηλέμαχος Παμπόρης, ο οποίος σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας αντιμετώπισαν τις κατά καιρούς μεγάλες δυσκολίες.

Όλοι οι εκπρόσωποι των υπηρεσιών που θα στεγαστούν στο νέο κτίριο ευχαρίστησαν θερμά την περιφέρεια και δήλωσαν ότι θα κάνουν ότι καλύτερο προς όφελος των πολιτών.

Η Τασούλα Χατζοπούλου, Διευθύντρια της ΔΟΥ Πτολεμαΐδας αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της εξοικονόμησης πόρων έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η παραμονή της ΔΟΥ στην Πτολεμαΐδα: «Το σύνολο των συναλλαγών στη ΔΟΥ Πτολεμαΐδας, ξεπερνά το μέσο όρο των συναλλαγών στις ΔΟΥ πλην Αττικής και Θεσσαλονίκης. Αν συνεκτιμήσουμε και το κλείσιμο της ΔΟΥ Αμυνταίου, τη δραστηριότητα της ΔΕΗ, και την κατασκευή της 5ης Μονάδας, η Πτολεμαΐδα δικαιούται τη διατήρηση των δομών της».

Ο Γενικός Διευθυντής Μεταφορών και Συγκοινωνιών ΠΕ Κοζάνης κ. Βασίλης Χατζηαποστόλου ανέφερε πως πρόκειται για έναν ιδανικό χώρο για τις υπηρεσίες που προΐσταται, καθώς υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για τη λειτουργία τους, κατάλληλος στεγασμένος χώρος για τον έλεγχο των οχημάτων, αλλά και κατάλληλος χώρος για τις εξετάσεις υποψηφίων οδηγών.

Οι παραπάνω ανακοινωθείσες αποφάσεις της Περιφερειακής Αρχής πρόκειται να περάσουν το επόμενο διάστημα από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Οι υπηρεσίες τις Περιφέρειας μεταφέρονται ήδη και πρόκειται να λειτουργήσουν πλήρως στους νέους χώρους μέσα στο καλοκαίρι, ενώ πρόθεση της Περιφερειακής Αρχής είναι να λειτουργήσουν στο νέο κτίριο και οι υπόλοιπες υπηρεσίες μέσα στο φθινόπωρο. Για το λόγο αυτό και με σκοπό την επιτάχυνση των χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών, πρόκειται να προκηρυχθεί ένας ενιαίος διαγωνισμός, για την επιλογή αναδόχου για τις απαραίτητες εργασίες λειτουργικών μετατροπών. Οι χώροι θα δοθούν στις υπηρεσίες με τη μέθοδο της παραχώρησης χρήσης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που θα ανακοινωθεί.

 

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team