Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Ρεπορτάζ > Σε κρίσιμη καμπή το Λιγνιτωρυχείο Αχλάδας – Τη Δευτέρα κρίνεται η επαναλειτουργία του με νέο ανάδοχο

Σε κρίσιμη καμπή το Λιγνιτωρυχείο Αχλάδας – Τη Δευτέρα κρίνεται η επαναλειτουργία του με νέο ανάδοχο

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email 

Κάμφθηκε εν μέρει η αδιαλλαξία ΑΚΤΩΡΑ – ΤΕΡΝΑ, αλλά η κοινοπραξία δεν είπε ακόμη την τελευταία λέξη

 

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται το θέμα του λιγνιτωρυχείου Αχλάδας, το οποίο είναι κλειστό από τα περασμένα Χριστούγεννα, με τους περίπου 700 εργαζόμενους να έχουν περιέλθει σε απόγνωση, αλλά την προσεχή Δευτέρα κρίνεται η επαναλειτουργία του ή όχι.

Σύμφωνα με πληροφορίες βρέθηκε εργολάβος που δέχεται να αναλάβει την εξορυκτική δραστηριότητα και να επαναλειτουργήσει επιτέλους το ορυχείο. Η είσοδος νέας εταιρίας στην εκμετάλλευση του λιγνιτωρυχείου έχει κατ’ αρχήν τη συναίνεση της κοινοπραξίας ΑΚΤΩΡΑ – ΤΕΡΝΑ που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα, ωστόσο υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες στο να δεχθεί να βγει εκτός η κοινοπραξία, ενώ την τελική απάντηση θα τη δώσει τη Δευτέρα, οπότε κρίνονται όλα.

Οι ίδιες πληροφορίες του «Π» κάνουν λόγο για ενδιαφέρον δύο εταιριών, ειδικότερα την ΙΝΤΕΡΚΑΤ και την τεχνική εταιρία του «Παπακωνσταντίνου» από την Κοζάνη. Να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ έβγαλε τη σχέση εκμετάλλευσης που είναι 7,7 προς 1, μία σχέση που ως γνωστό η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ – ΤΕΡΝΑ την απορρίπτει ως μη συμφέρουσα, αλλά οι προαναφερόμενες εταιρίες φέρονται να δέχονται αυτή τη σχέση εκμετάλλευσης. Αυτή η σχέση αφορά το κοίτασμα για περίπου ένα εξάμηνο, αλλά με βάση τη συμφωνία όλων των πλευρών, στη συνέχεια η σχέση εκμετάλλευσης θα αποτυπώνεται και θα ορίζεται κάθε φορά από τη ΔΕΗ, σε συνεννόηση με την εκμεταλλεύτρια εταιρία.

Το κρίσιμο είναι αν η γιγαντιαία κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ – ΤΕΡΝΑ αποδεχθεί να «τραβηχτεί» και να συνεχιστεί η εκμετάλλευση από νέο ανάδοχο. Εδώ οι γνώμες και οι εκτιμήσεις διίστανται. Η θετική άποψη που υποστηρίζει ότι θα επιτευχθεί τελικώς συναίνεση, στηρίζεται στο λογικό επιχείρημα ότι με τη συνέχιση της λειτουργίας η κοινοπραξία θα πάρει τα λεφτά της από τη ΔΕΗ και ο λόγος γίνεται για οφειλές 6 εκ. ευρώ, άρα τη συμφέρει να πει τη Δευτέρα το ναι.

Η άλλη άποψη που προμηνύει αρνητική εξέλιξη, στηρίζεται στη λογική ότι «στρατηγικά» δεν συμφέρει στην κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ – ΤΕΡΝΑ να φύγει τώρα από τα λιγνιτωρυχεία της περιοχής, καθώς εποφθαλμιά και το ορυχείο της Βεύης, αλλά είναι δεδομένο το ενδιαφέρον της να συμμετάσχει σε διάφορα κοινοπρακτικά σχήματα στον τομέα της ενέργειας. Μία έξοδος τώρα – έστω και προσωρινή – δημιουργεί αρνητικό δεδομένο για την κοινοπραξία.

Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις της Δευτέρας αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον από τους φορείς της Φλώρινας, οι οποίοι προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα. Από τη μία να υποδεχτούν με ικανοποίηση το άνοιγμα του λιγνιτωρυχείου Αχλάδας. Από την άλλη, τυχόν αρνητική εξέλιξη θα τους βρει με το όπλο «παρά πόδα», καθώς η πλευρά των εργαζομένων ετοιμάζεται για κινητοποιήσεις. Πρόκειται μάλιστα να συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη φορέων Δευτέρα με Τρίτη. Μοναδικό αίτημα των γενικευμένων κινητοποιήσεων, στις οποίες θα καλέσουν αυτοδιοίκηση, παραγωγικούς φορείς, εργολάβους, θα είναι «κυβερνητική λύση τώρα» για την επαναλειτουργία της Αχλάδας, αφού πλέον καθίσταται βέβαιο ότι οι διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο έχουν αποτύχει.

 

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
sidiros
x

Check Also

Συνελήφθη 49χρονος σε περιοχή των Γρεβενών για καλλιέργεια -15- δενδρυλλίων κάνναβης και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών- Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος ακόμη δύο ατόμων

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Συνελήφθη την Τρίτη  (03-08-2021) το μεσημέρι σε περιοχή των Γρεβενών, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) ...