Αρχική > Ενέργεια > Σε εταιρείες από ανατολική Ευρώπη και Κίνα περιορίζεται το ενδιαφέρον για τους λιγνίτες της ΔΕΗ – Αναζητούν και local partners

Σε εταιρείες από ανατολική Ευρώπη και Κίνα περιορίζεται το ενδιαφέρον για τους λιγνίτες της ΔΕΗ – Αναζητούν και local partners

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

 

Ένα από τα βασικά ερωτήματα σε σχέση με την ελληνική πρόταση που θα συζητηθεί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για τους λιγνίτες της ΔΕΗ, είναι κατά πόσο αυτή είναι ελκυστική για τους επενδυτές. Αυτό άλλωστε αποτελεί και έναν από τους όρους που θα πρέπει να πληροί η ελληνική πρόταση ώστε να γίνει δεκτή (οι άλλοι όροι είναι να αντιπροσωπεύει δυναμικό ίσο με το 40%, να είναι ίδιας ποιότητας απόδοσης και διάρκειας ζωής και να επιτρέπει στη ΔΕΗ να είναι βιώσιμη).

Ενόψει λοιπόν της συνάντησης στις Βρυξέλλες την επόμενη Δευτέρα, η ελληνική πλευρά θα πάει στη διαπραγμάτευση με τα στελέχη της ΓΔ Ανταγωνισμού και Ενέργειας, έχοντας στις βαλίτσες συγκεκριμένο ενδιαφέρον από επενδυτικά σχήματα.

Πληροφορίες μιλούν για εταιρείες από την ανατολική Ευρώπη και από χώρες που διαθέτουν και εκμεταλλεύονται ευρέως λιγνιτικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής (ειδικότερα Πολωνία και Τσεχία) αλλά και από την Κίνα. Μάλιστα όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές τα συγκεκριμένα σχήματα δεν σκοπεύουν να κατέβουν αυτόνομα στο διαγωνισμό που θα ακολουθήσει αλλά στοχεύουν σε συνεργασίες με local partners.

Αντίθετα, το καλάθι των μονάδων που σύμφωνα με πήγες της ΔΕΗ καταρτίστηκε έντιμα και χωρίς διάθεση να χειραγωγηθεί ή να υπονομευτεί η διαδικασία, δεν φαίνεται ικανό να προσελκύσει το ενδιαφέρον εταιρειών από την Κεντρική Ευρώπη, όπως φάνηκε ξεκάθαρα και από την ηχηρή απουσία της EdF από την ομάδα των εταιρειών που συνόδευαν τον Ε. Μακρόν την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα. Θεωρητικά η EdF που ήδη δραστηριοποιείται στην Ελλάδα μέσω της Edison είχε κάθε λόγο να δώσει το παρόν και παρότι αρχικά είχε συμπεριληφθεί στη λίστα, τελικά δεν εκπροσωπήθηκε καθόλου και αυτό μόνο τυχαίο δεν ήταν, όπως εκτιμούν κύκλοι της αγοράς.

Στο σημείο αυτό αξίζει να θυμίσουμε και τις αναφορές Μακρόν στο κομμάτι των ιδιωτικοποιήσεων, ο οποίος τόνισε ότι εάν πρέπει να πουληθούν κρατικές εταιρείες και περιουσία, το προτιμότερο είναι να παραμείνουν σε ευρωπαϊκά χέρια, μια δήλωση που ερμηνεύτηκε ως ευθεία αναφορά στις επιθετικές κινεζικές εξαγορές υποδομών και εταιρειών.

 

Διαβάστε περισσότερα εδώ…

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr

Συντάκτης: e-ptolemeos team