Αρχική > Slider > Σε 20 εκ. ευρώ ανέρχεται το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου Κοζάνης – Χωρίς «αναπτυξιακή προοπτική» λέει η αντιπολίτευση

Σε 20 εκ. ευρώ ανέρχεται το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου Κοζάνης – Χωρίς «αναπτυξιακή προοπτική» λέει η αντιπολίτευση

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

 

Το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Κοζάνης για το 2018 εγκρίθηκε με τις ψήφους του συνδυασμού της πλειοψηφίας από το δημοτικό συμβούλιο, ενώ η αντιπολίτευση το καταψήφισε, ασκώντας έντονη κριτική.

Ο προϋπολογισμός του τεχνικού προγράμματος ανέρχεται σε 20 εκ. ευρώ, ποσό που σχετίζεται μόνο με την κατασκευή των έργων, όπως διευκρίνισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αριστοτέλης Πουτακίδης, προσθέτοντας ότι «στα 20 εκ. € προστίθενται και 10 εκ. για προμήθειες, μελέτες κ.λ.π.». Από τα 20 εκ. τα 10 προέρχονται από τον Τοπικό Πόρο, τα 6,7 από το ΕΣΠΑ και το 1,3 από την ΣΑΤΑ, σύμφωνα πάντα με τον αντιδήμαρχο.

 

Μεταξύ των έργων κυριαρχεί η ανάπλαση στο Κουρί, η οποία ξεκινά εντός του 2018. Σύμφωνα με πληροφορίες του «e-ptolemeos.gr» έχει αναδειχθεί ο μειοδότης, ο οποίος θα ανακοινωθεί στις αμέσως προσεχείς ημέρες, αλλά αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 1,8 εκ. και με την  έκπτωση θα «κάτσει» σε 1,1 εκ. Το μεγαλύτερο σε οικονομικό μέγεθος έργο είναι η επέκταση του Τιάλλειου Γηροκομείου, ύψους 4,5 εκ. ευρώ, ενώ στα σημαντικότερα έργα της νέας χρονιάς εντάσσεται η Β΄ φάση της Νέας Ποντοκώμης και η ανάπλαση της οδού Βερμίου, στην  οποία προβλέπεται πεζοδρόμιο με ικανό πλάτος, ώστε να εξυπηρετεί τους φοιτητές που μετακινούνται στην πόλη.

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Α. Πουτακίδης, αναφερόμενος στη φιλοσοφία του τεχνικού προγράμματος, έκανε λόγο για «έναν σχεδιασμό που δένει με την υλοποίηση και όταν αυτά τα δύο πράγματα δένουν, έχουμε ένα ρεαλιστικό στην  υλοποίησή του πρόγραμμα». Είπε επίσης ότι «το τεχνικό πρόγραμμα καλύπτει τις ανάγκες καθημερινότητας του πολίτη και η κάλυψη των αναγκών της καθημερινότητας συνδέεται με την συντήρηση των υπαρχουσών υποδομών, ενώ ο σχεδιασμός του έγινε σύμφωνα με τις απαιτήσεις των Τοπικών Κοινοτήτων και της Τ.Κ. Κοζάνης», γι’ αυτό, όπως τόνισε «το ψήφισαν οι 17 πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων και δεν το ψήφισε μόνο ένας». Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι το καταψήφισε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κάτω Κώμης, Κώστας Ζαγάρας.

Έντονη ήταν η κριτική στο τεχνικό πρόγραμμα του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Λάζαρου Μαλούτα, ο οποίος καταλόγισε «έλλειψη αναπτυξιακού σχεδιασμού και προοπτικής». Ειδικότερα σημείωσε πως «πρόκειται δυστυχώς για ένα πρόγραμμα που δεν έχει κανένα αναπτυξιακό προσανατολισμό και κανένα αναπτυξιακό χαρακτηριστικό», πρόσθεσε ότι «λείπουν τα έργα που χρηματοδοτούνται από ανταγωνιστικά προγράμματα όπως το ΕΣΠΑ, που θα αυξάνανε τις επενδύσεις και τα χρήματα που θα μπορούσαν να επενδυθούν στο δήμο». Δεν άφησε ασχολίαστο το γεγονός ότι η μερίδα του λέοντος στο τεχνικό πρόγραμμα προέρχεται από τον Τοπικό Πόρο, τονίζοντας ότι «αποτελεί καταγραφή επιθυμιών, εξυπηρετήσεων και αναγκών τα οποία τα εντάσσει όλα για χρηματοδότηση στον Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης».

Ο Γιώργος Γκουτζηκώστας από την ελάσσονα αντιπολίτευση, επιχείρησε μια σύγκριση του τεχνικού προγράμματος του δήμου Κοζάνης με τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης. «Το Τεχνικό Πρόγραμμα συμπλέει με τον προϋπολογισμό της Κυβέρνησης που ψηφίζεται στη Βουλή και ετοιμάζει νέα σφαγή στη λαϊκή οικογένεια και διευκολύνει τα κέρδη για το κεφάλαιο. Οι προϋπολογισμοί και τα κονδύλια των δήμων θα μειωθούν ακόμη περισσότερο σε βάρος των πολιτών και γι’ αυτό καταφεύγουν οι δήμοι στην αύξηση των δημοτικών τελών όπως έγινε και στον δήμο Κοζάνης», υπογράμμισε.

Με δηλώσεις του πριν από την  συνεδρίαση ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Γιάννης Δεληγιάννης, καυτηρίασε την τακτική της δημοτικής Αρχής, υπογραμμίζοντας ότι «αφήνει ανείσπρακτα οφειλόμενα ποσά που πρέπει να εισπράξει ο δήμος από ακίνητα που νοικιάζει, ενώ την ίδια ώρα αυξάνει τα δημοτικά τέλη». Συγκεκριμένα κατήγγειλε περιστατικό, σύμφωνα με το οποίο, επιχειρηματίας οφείλει 170.000 ευρώ. Μάλιστα ήρθε και θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, σύμφωνα με το οποίο ο επιχειρηματίας ζητάει τη λύση της σύμβασης.

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr

Συντάκτης: Χρήστος Βήττας