Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Ρεπορτάζ > Σε 1-1,5 μήνα η απόφαση για τις καταθέσεις της Συνεταιριστικής

Σε 1-1,5 μήνα η απόφαση για τις καταθέσεις της Συνεταιριστικής

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

ΕΚΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝ ΣΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ

 

Εκδικάστηκε χθες Τετάρτη στο Μονομελές Πρωτοδικείο Κοζάνης η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων 160 περίπου προθεσμιακών καταθετών της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δυτικής Μακεδονίας από την Κοζάνη και την περιοχή της Πτολεμαΐδας, με την οποία ζητούν να μπλοκάρουν τα χρήματα από την εκκαθάριση της ΣΥΝ.ΠΕ. για να μην πάνε στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς από τον Δεκέμβριο του 2013 που μπήκε λουκέτο στη Συνεταιριστική το τραπεζιτικό ίδρυμα τέθηκε σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης.

Η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου αναμένεται να εκδοθεί σε 1-1,5 μήνα περίπου, καθώς όπως δήλωσε στον «Π» ένας εκ των νομικών εκπροσώπων των αιτούντων, ο Επίκουρος Καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών, Γεώργιος Μεντής, το δικαστήριο χρειάζεται μεγαλύτερη ανάλυση στα επιχειρήματα που κατατέθηκαν, καθώς στην εξέταση παρέστησαν εκτός από τους αιτούντες, ο εκκαθαριστής της Συνεταιριστικής, ακόμα και εκπρόσωπος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Ο ειδικός εκκαθαριστής της Συνεταιριστικής υποστήριξε μάλιστα ότι δεν πρόκειται για προθεσμιακές καταθέσεις, αλλά για επενδύσεις των καταθετών, καθώς και ότι αρμόδιο δικαστήριο για να  κρίνει την υπόθεση είναι το Συμβούλιο της Επικρατείας και όχι τα δικαστήρια της Κοζάνης, διότι εμπλέκεται στην όλη υπόθεση και η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ο νομικός εκπρόσωπος των προσφυγόντων τόνισε για άλλη μια φορά πως πρόκειται για προθεσμιακές καταθέσεις, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «μικροκαταθέτες» τους εν λόγω καταθέτες της Συνεταιριστικής, καθώς ο μέσος όρος των προθεσμιακών καταθέσεών τους ανέρχεται σε 20.000-25.000 ευρώ και ότι κακώς μια τοπική συνεταιριστική τράπεζα στην οποία εμπιστεύτηκαν τα χρήματά τους θέλοντας να τη στηρίξουν λογάριασε αυθαίρετα και χωρίς να τούς ενημερώσει ως μερίδια “αξία μεριδίων” ένα κομμάτι των προθεσμιακών καταθέσεών τους.

synetairistikh

Τόνισε επίσης ότι έχουν προσφύγει και στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση της απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδος, διότι οι καταθέσεις τους θεωρήθηκαν αυθαίρετα ως μερίδια και δεν μεταβιβάστηκαν στην Alpha Bank όπως οι άλλες καταθέσεις, με αποτέλεσμα να μην έχουν πρόσβαση στα χρήματά τους.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι σήμερα Πέμπτη στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Κοζάνης εξετάζεται η αναγνωριστική αίτηση των 160 προθεσμιακών καταθετών της ΣΥΝ.ΠΕ. με την οποία ζητούν να καταταγούν στην εκκαθάριση της τράπεζας ως καταθέτες και να πάρουν τα χρήματά τους, αμέσως μετά την εξόφληση των οφειλών προς τους εργαζόμενους της Συνεταιριστικής τράπεζας.

 

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

SELF TEST: Τι κάνω εάν βγει θετικό το τεστ; Που να απευθύνονται για 2ο επιβεβαιωτικό τεστ οι πολίτες της ΠΕ Κοζάνης

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Τι κάνω εάν βγει θετικό το τεστ; Δείτε τις οδηγίες από την επίσημη σελίδα της κυβέρνησης https://self-testing.gov.gr/: Πατήστε εδώ για ...