Αρχική > Slider > Το σχόλιο του Παύλου Λαφαζανίδη της Τετάρτης 29/06/2016

Το σχόλιο του Παύλου Λαφαζανίδη της Τετάρτης 29/06/2016

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

 

Το να προσπαθήσει κάποιος να κάνει μία αποτίμηση του δημοψηφίσματος στην Μ. Βρετανία είναι εξαιρετικά δύσκολο με πολλαπλά ρίσκα διότι είναι πρωτόγνωρο. Για άλλη μια φορά, όμως, αποδείχτηκε ότι οι λαοί της Ευρώπης αποδοκιμάζουν τις πολιτικές των Βρυξελλών.

Πριν συνεχίσω, προσπαθώντας να ερμηνεύσω με τον δικό μου ταπεινό τρόπο τις αποδοκιμασίες όλων των λαών, θα ήθελα να στηλιτεύσω τις δηλώσεις του Γιούνκερ μετά το δημοψήφισμα. Οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί στο πρόσωπο των Βρετανών καθιστά προσβολή στη λαϊκή ετυμηγορία. Για να μη πω τίποτα χειρότερο.

Ας πάμε τώρα στα πρώτα συμπεράσματα που βγαίνουν.

Είναι προφανές ότι οι Ευρωπαίοι  εμφανίζουν βαθύτατες ευρωσκεπτικιστές τάσεις. Η επέλαση του προσφυγικού, θεωρείται ότι επηρεάζει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων αναζητώντας πολιτικά συστήματα με ξεκάθαρα πατριωτικά χαρακτηριστικά και πολλές φορές εθνικιστικά. Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την οικονομική κρίση. Χώρες όπως η Αυστρία, Ουγγαρία, Ολλανδία κτλ είναι τα τρανταχτά παραδείγματα.

Η ισχυρή ιστορική παράδοση κάθε χώρας που αντικρούεται με της αντίστοιχες άλλης χώρας καθιστούν εξαιρετικά αβέβαιο έως αδύνατο, το σχέδιο της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Όποιον Ευρωπαίο πολίτη ρωτήσεις ‘’τι είσαι;’’, κανένας δεν πρόκειται να απαντήσει ‘’Ευρωπαίος’’.

Είναι δεδομένο πως το αφήγημα της Ε.Ε έχει κουράσει. Τα τελευταία 15 χρόνια οι Βρυξέλλες δεν παράγουν πολιτική παρά μόνο τεχνοκρατία και γραφειοκρατία. Δεν εμβάθυνε τις ιδρυτικές της αρχές, δεν πάντρεψε το ρομαντισμό με την πολιτική, δεν  έδωσε  όραμα, δεν έδωσε μία ζωγραφιά στους πολίτες της. Αντιθέτως, η Γερμανία διεύρυνε την Ένωση με κάτι απίθανες χώρες που συμπεριφέρονται απροκάλυπτα ως τσιράκια της.

Έχω την εντύπωση, πάντως, πως με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αυτοί που χάρηκαν περισσότερο ήταν το βαθύ γερμανικό κράτος. Γιατί; Γιατί πλέον μπορεί πολύ άνετα να μεταφέρει το cityαπό το Λονδίνο στη Φρανκφούρτη. Έχουμε και εκλογές σε ένα χρόνο. Οψόμεθα…

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr

Συντάκτης: Παύλος Λαφαζανίδης