Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Στήλες > Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι > Σχολή κοπτικής-Ραπτικής, “Αννας Νικολαϊδη-Πατρικίδη”, το 1951 – Από τη στήλη του κ. Γ. Καζαντζή στον Παλμό 13/11/2019

Σχολή κοπτικής-Ραπτικής, “Αννας Νικολαϊδη-Πατρικίδη”, το 1951 – Από τη στήλη του κ. Γ. Καζαντζή στον Παλμό 13/11/2019

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Μπορεί, φίλες και φίλοι, στη γεωργοκτηνοτροφική Πτολεμαϊδα του 1951 δρόμοι, αποχετεύσεις, νερό και πολλά άλλα υλικά αγαθά της καθημερινότητας, όμως, ‘όχι μόνο δεν στερήθηκαν τον πλούτο των αγνών αγαθών της μητέρας φύσης και των άλλων πολύτιμων υλικών διατροφής, αλλά και φιλοξένησαν χιλιάδες συμπατριώτες μας, από την Αθήνα, τον Πειραιά, την Πάτρα και άλλα μέρη της Πατρίδας μας που λιμοκτονούσαν κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής.
Μπορεί να φορούσαν τα λερωμένα ρούχα τους, από τα καπνά και τις άλλες εργασίες της καθημερινότητας, όμως, στην Κυριακάτικη βόλτα τους όλες και όλοι ήταν ντυμένοι με την τελευταία μόδα της εποχής!!. Αυτό, τουλάχιστον, μαρτυρούν τα πολλά ραφεία, γυναικών και ανδρών, που υπήρχαν στην πόλη μας και μάλιστα σε στυλ σχολών, “κοπτικής και ραπτικής”.
Μια από τις καλλίτερες και αρχαιότερες σχολές ήταν και αυτή της, Αννας Νικολαϊδη-Πατρικίδη, που εικονίζεται στον ισόγειο της διώροφης οικοδομής, της φώτο μας Νο 1. το έτος 1925, δεδομένου ότι, οι 10-15 βρύσες του εικονιζόμενου στυλ κτίστηκαν από τον εποικισμό το 1925 (κάπου στον ελεύθερο χώρο, απέναντι από κτίριο της ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών της κεντρικής πλατείας), αλλά και το πλήθος των μαθητριών της, όπως μαρτυρεί, η Φώτο μας Νο 2.
Στη φώτο μας Νο 2, από αριστερά, καταφέραμε να μάθουμε τα ονόματα των:
Σειρά 1η, κάτω. Δύο άγνωστές μας Χ-Χ, η Χρυσούλα Μπίντζη-Χρηστίδου και οι δύο άγνωστές μας, Χ-Χ.
Σειρά 2η, στο μέσον. Η άγνωστή μας Χ, η Σαμαλτάνου Ελένη, η Ορφανίδου Αναστασία, η Συμεωνίδου, από τον Άγιο Χριστόφορο, η Δασκάλα, Άννα Νικολαϊδη-Πατρικίδη, η Καρυπίδου, από την άνω Πτολεμαϊδα, η Ζέγα Αθηνά , η Κυψίδου Ερασμία και η Γρηγοριάδου Αναστασία(Σούλα).
Σειρά Νο 3, επάνω. Η Σταυριανίδου Φρώσω, η Λίττα Κεφαλίδη, η Κοτανίδου Ελένη, οι τρεις άγνωστές μας, Χ,Χ,Χ η Ταμαμίδου Σοφία , η Δημητριάδου Στέλλα και οι υπόλοιπες άγνωστες..
Σημειώνουμε, πως, η φώτο μας Νο 2, είναι το 1951 και η σχολή λειτουργούσε στο δρόμο, Ι. Μεταξά, (σημερινή Εθνικής αντίστασης και απέναντι από το Μνημείο).
Ζητάμε συγνώμη για τα όποια λάθη μας και παρακαλούμε τις καλές φίλες να μας διορθώσουν και να μας βοηθήσουν για τη σωστή συμπλήρωση των μαθητριών.

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team