Αρχική > Στήλες > PTOLEMEOS_MEDIA_LAB > Η ροκ σκηνή της Πτολεμαΐδας! Συνέντευξη με τον Νίκο Τρυψάνη

Η ροκ σκηνή της Πτολεμαΐδας! Συνέντευξη με τον Νίκο Τρυψάνη

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

Επιμέλεια συνέντευξης: Μίλτος Ηλιάδης
ίκο πότε ξεκίνησε η ιστορία των Rock γκρουπ στην Πτολεμαΐδα και ποιοι ήταν οι πρωτοπόροι;
Μίλτο, το ροκ στην Πτολεμαΐδα είναι μια παλιά ιστορία, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα με σταθερά βήματα στην ελληνική μουσική σκηνή. Τα πρώτα σχήματα οι Butterman,Hillcrest και οι Victors εμφανίστηκαν τη δεκαετία του ’70. Οι τελευταίοι έδωσαν μερικά πετυχημένα live εντός πόλης με την καθοδήγηση του manager τους Ιεροκλή Μιχαηλίδη. Αργότερα στη δεκαετία του ’80 έρχονται οι Action, ένα συγκρότημα διασκευών hard rock και classic rock με μεγάλη δράση από συναυλίες.

Πότε έγιναν οι πρώτες ηχογραφήσεις;
Ήδη από τη δεκαετία του ’80 κάποια σχήματα δεν αρκούνται στις συναυλίες και αρχίζουν να γράφουν δικά τους κομμάτια, να τα ηχογραφούν σε στούντιο και να τα κυκλοφορούν. Το 1988 το συγκρότημα Υπόγεια Τροχιά, λίγο καιρό μετά τη δημιουργία του, ηχογράφησε ένα demo το οποίο κυκλοφόρησε σε κασέτα. Την ίδια εποχή ενεργοποιούνται και οι Anxiety ένα σχήμα του Heavy Metal με αρκετά ανατολίτικα στοιχεία στα κομμάτια τους. Αρχικά, συμμετείχαν με ένα κομμάτι τους σε συλλογή με άλλα σχήματα του ίδιου είδους, ενώ αρκετά χρόνια αργότερα κυκλοφόρησαν και ένα δικό τους cd με διαφορετική σύνθεση από την αρχική.

Υπήρξαν κάποια φεστιβάλ;
Ναι, βεβαίως. Αξίζει πραγματικά να κάνουμε ειδική αναφορά στην ύπαρξη των πρώτων ροκ φεστιβάλ στην Πτολεμαΐδα την ίδια δεκαετία, με τοπικά ροκ σχήματα, αλλά και συμμετοχές προσκεκλημένων συγκροτημάτων από άλλες πόλεις της Ελλάδας. Να προσθέσουμε και κάποια άλλα σχήματα της δεκαετίας το ’80 που σημείωσαν συναυλιακή δράση, είχαν ηχογραφήσεις αλλά και κυκλοφορίες. Αυτή τη στιγμή μου έρχονται στη σκέψη οι Planet Earth, οι N.G.V. και οι Child Cries που αργότερα ονομάστηκαν Sleazy Gone Boogie.

ΥΠΟΓΕΙΑ2

Πότε ήταν το αποκορύφωμα;
Η δεκαετία του ’90, έμεινε στην ιστορία ως η “Χρυσή Δεκαετία” του ελληνικού ροκ και κυρίως της ελληνόφωνης ροκ σκηνής. Αυτό όπως ήταν φυσικό απογείωσε και την τοπική δράση. Ήδη η Υπόγεια Τροχιά από την προηγούμενη δεκαετία είχε εμφανιστεί σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Καβάλα, Φλώρινα, Καστοριά, Bordeaux (Γαλλία) και συνέχισε και στη δεκαετία του ’90 με εμφανίσεις αλλά και δισκογραφικά, αφού και οι τρεις επίσημοι δίσκοι τους κυκλοφόρησαν αυτή την περίοδο.
Το 1994 κυκλοφορεί η πρώτη και μοναδική συλλογή, με συγκροτήματα της τοπικής σκηνής της Πτολεμαΐδας με τίτλο “Κάτω από τον πορφυρό ήλιο”. Η συλλογή κυκλοφόρησε αρχικά σε κασέτα και αργότερα σε cd και ήταν αποτέλεσμα της δικής μου συνεργασίας με τον Μάκη Χρυσοστομίδη, που ήμασταν μουσικοί παραγωγοί των εκπομπών “Φάκελοι Ροκ” και “Κλινοσκεπάσματα” του Ελεύθερου Ραδιόφωνου Πτολεμαΐδας εκείνη την περίοδο.
Αυτή η δεκαετία ανέδειξε και τα “Ρόδα Της Ερήμου”, που έκαναν αρκετές εμφανίσεις εκτός πόλης και ηχογράφησαν δύο επίσημα cd με μεγάλη επιτυχία και αποδοχή. Άλλα σχήματα εκείνης της πραγματικά σημαντικής εποχής, ήταν οι D.N.A., η Ένατη Μέρα, οι Divine Requiem, οι Faceless God, οι Atomite και οι Everflow, με τους τελευταίους να πραγματοποιούν πολύ καλή πορεία στο είδος που κινήθηκαν (Metal) τόσο συναυλιακά όσο και δισκογραφικά.

Και φτάνουμε στον εικοστό αιώνα.
Τι ανέδειξε αυτή η τελευταία περίοδος;
Μπαίνοντας στη δεκαετία των ’00ς, συναντούμε αρκετές μπάντες με πλούσια δράση, όπως οι Almighty, οι Vanity, οι Extra No Alma (Kindof), οι Dimansion, τα Κέρινα Ομοιώματα, το Τελευταίο Σενάριο, οι Human Path, οι Lilliputian Carnival, οι Los Museros και οι Nέον. Τα περισσότερα συγκροτήματα αυτής της δεκαετίας έχουν κυκλοφορήσει τη δουλειά τους σε cd.

Σήμερα; Υπάρχει κάτι νέο ή κάποια
σκιρτήματα από τα παλιά;
Σήμερα υπάρχουν νέα σχήματα με πολλές αξιώσεις και έντονη δραστηριότητα στο είδος τους. Ανάμεσά τους οι Project Theory,οι Near Mind με τους τελευταίους να κυκλοφορούν τη δουλειά τους τόσο σε cd όσο και ψηφιακά μέσω internet και να διακρίνονται εντός και εκτός Ελλάδας συμμετέχοντας σε συλλογές του είδους τους (Nu Metal). Μετά το 2010 εμφανίστηκαν οι Abstract Violence, οι Stormscythe, οι Έξω Από Την Πλάνη, οι Πεντάγραμμο, οι Intermedio οι ΠAN,οι Aptallica(hard version),οι Fiasco και οι Smokin’ Funnels . Σημειώθηκε επίσης, η επιστροφή της “Μπάντας που έβαλε την Πτολεμαΐδα στον ελληνικό ροκ χάρτη”, σύμφωνα με δημοσίευμα τοπικής ηλεκτρονικής σελίδας. Φυσικά, αναφερόμαστε στην Υπόγεια Τροχιά, η οποία ύστερα από αρκετά χρόνια απραξίας, τόσο συναυλιακά όσο και δισκογραφικά, επιστρέφει δυναμικά με live και είσοδο στο στούντιο για ηχογραφήσεις νέων κομματιών. Είχαμε επίσης την επιστροφή του Ροκ Φεστιβάλ σε ένα διήμερο στην αίθουσα εκδηλώσεων του 3ου Γενικού Λυκείου Πτολεμαΐδας, με αρκετές συμμετοχές τοπικών σχημάτων και ενθαρρυντική συμμετοχή του κόσμου.

Νίκο σε ευχαριστώ για αυτήν την μικρή,
αλλά περιεκτική ροκ ανασκόπηση.
Και εγώ σε ευχαριστώ Μίλτο που μου έδωσες την δυνατότητα να θυμηθώ και να θυμίσω με την σειρά μου, στιγμές που «σημάδεψαν» μουσικά την πόλη.
– Ο Νίκος Τρυψάνης είναι μέλος της Υπόγειας Τροχιάς.
u Το Cd “Κάτω από τον πορφυρό ήλιο”, (1994), Νίκος Τρυψάνης & Χρυσοστομίδης Μάκης (παραγωγή), είναι διαθέσιμο στο http://www.mediafire.com/download/3jkrun7s01hq9hw/Syllogh+-+KATW+APO+TON+PORFYRO+HLIO+%281994%29.rar
– Φωτογραφίες και στοιχεία της δισκογραφίας για τις τοπικές μπάντες της Πτολεμαΐδας, θα βρείτε στο Blog ΚΑΪΛΑΡΟΚΕΡΣ (http://kailarockers.blogspot.gr/) και στην ομώνυμη ομάδα στο facebook.

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

ΕΟΔΥ: 3.015 νέα κρούσματα (21/4) – Πόσα εντοπίζονται στις ΠΕ της Δ. Μακεδονίας

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail ΕΟΔΥ: Στα 3.015 τα νέα κρούσματα – 831 οι διασωληνωμένοι, 86 θάνατοι Στη Δ. Μακεδονία: Στην ΠΕ Γρεβενών ...