Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Στήλες > Ιατρικά > Ροδόχρους νόσος: Πρόληψη και «εχθροί» της πάθησης, γράφει ο Γεώργιος Καζαντζής

Ροδόχρους νόσος: Πρόληψη και «εχθροί» της πάθησης, γράφει ο Γεώργιος Καζαντζής

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
emailΗ ροδόχρους νόσος είναι μια χρόνια διαταραχή των τριχο-σμηγματογόνων μονάδων του προσώπου που χαρακτηρίζεται από αυξημένη αντιδραστικότητα των τριχοειδών στη ζέστη η οποία οδηγεί σε ερυθρότητα και τελικά σε ευρυαγγεία.

slideshow_newlydiagnosed

Είναι συχνότερη πάθηση στις γυναίκες και η μέγιστη συχνότητα είναι μεταξύ 40 και 50 ετών. Οι ασθενείς έχουν συνήθως μακρύ ιστορικό με αύξηση της θερμοκρασίας του δέρματος , που εκδηλώνεται ως απάντηση σε θερμικά ερεθίσματα στο στόμα (θερμά φαγητά ή ποτά) ή πικάντικες τροφές. Τα αλκοολούχα ποτά μπορεί να θεωρηθούν εκλυτικός παράγοντας της νόσου. Η έκθεση στον ήλιο ή στην ζέστη μπορεί να προκαλέσει παροξύνσεις.

 

 

rozacea26Η διάρκεια των βλαβών μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες, μήνες ή χρόνια. Οι ασθενείς ανησυχούν για την αισθητική εμφάνιση του προσώπου τους. Είναι χαρακτηριστική η συμμετρική κατανομή στο πρόσωπο (παρειές, πηγούνι, μέτωπο, μεσόφρυο, μύτη ) και πιο σπάνια στο στέρνο.

Η πορεία της νόσου είναι μακροχρόνια και οι υποτροπές συνήθεις. Η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος . Ο περιορισμός ή η πλήρης αποφυγή του αλκοόλ και των θερμών ροφημάτων μπορεί να βοηθήσει.

Η τοπική θεραπεία περιλαμβάνει κρέμες ή γέλες (μετρονιδαζόλη) και τοπικά αντιβιοτικά (ερυθρομυκίνη) ενώ η συστηματική θεραπεία από του στόματος αντιβιοτικά (τετρακυκλίνη, μινοκυκλίνη).

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
sidiros
x

Check Also

Η Μουσική Γωνιά του Μίλτου Ηλιάδη στο e-ptolemeos.gr – Massive Attack, Azekel – Ritual Spirit

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Δείτε επίσης στο E-PTOLEMEOS.GR: O Παναγιώτης Χατζόπουλος (Πανίκας) από την Πτολεμαΐδα επέστρεψε στον «Πιο αδύναμο Κρίκο» Σε e-shop ...