Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Στήλες > Ιατρικά > Ροδόχρους νόσος: Πρόληψη και «εχθροί» της πάθησης, γράφει ο Γεώργιος Καζαντζής

Ροδόχρους νόσος: Πρόληψη και «εχθροί» της πάθησης, γράφει ο Γεώργιος Καζαντζής

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Η ροδόχρους νόσος είναι μια χρόνια διαταραχή των τριχο-σμηγματογόνων μονάδων του προσώπου που χαρακτηρίζεται από αυξημένη αντιδραστικότητα των τριχοειδών στη ζέστη η οποία οδηγεί σε ερυθρότητα και τελικά σε ευρυαγγεία.

slideshow_newlydiagnosed

Είναι συχνότερη πάθηση στις γυναίκες και η μέγιστη συχνότητα είναι μεταξύ 40 και 50 ετών. Οι ασθενείς έχουν συνήθως μακρύ ιστορικό με αύξηση της θερμοκρασίας του δέρματος , που εκδηλώνεται ως απάντηση σε θερμικά ερεθίσματα στο στόμα (θερμά φαγητά ή ποτά) ή πικάντικες τροφές. Τα αλκοολούχα ποτά μπορεί να θεωρηθούν εκλυτικός παράγοντας της νόσου. Η έκθεση στον ήλιο ή στην ζέστη μπορεί να προκαλέσει παροξύνσεις.

 

 

rozacea26Η διάρκεια των βλαβών μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες, μήνες ή χρόνια. Οι ασθενείς ανησυχούν για την αισθητική εμφάνιση του προσώπου τους. Είναι χαρακτηριστική η συμμετρική κατανομή στο πρόσωπο (παρειές, πηγούνι, μέτωπο, μεσόφρυο, μύτη ) και πιο σπάνια στο στέρνο.

Η πορεία της νόσου είναι μακροχρόνια και οι υποτροπές συνήθεις. Η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος . Ο περιορισμός ή η πλήρης αποφυγή του αλκοόλ και των θερμών ροφημάτων μπορεί να βοηθήσει.

Η τοπική θεραπεία περιλαμβάνει κρέμες ή γέλες (μετρονιδαζόλη) και τοπικά αντιβιοτικά (ερυθρομυκίνη) ενώ η συστηματική θεραπεία από του στόματος αντιβιοτικά (τετρακυκλίνη, μινοκυκλίνη).

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: Γιώργος Καζαντζής

Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος με εξειδίκευση στην κοσμητική ιατρική. Γεννημένος το 1981 στην πόλη της Πτολεμαΐδας. Από το 2013 διατηρεί το ιατρείο του στην οδό Πόντου 18, στην Πτολεμαΐδα.