Αρχική > Slider > Πτολεμαΐδα: Σοκάρει το πόρισμα υγειονομικού ελέγχου στον καταυλισμό των Ρομά – Δεν υπάρχουν ούτε τουαλέτες!

Πτολεμαΐδα: Σοκάρει το πόρισμα υγειονομικού ελέγχου στον καταυλισμό των Ρομά – Δεν υπάρχουν ούτε τουαλέτες!

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

 

Σε πραγματικά τρισάθλιες συνθήκες, χωρίς καν στοιχειώδεις χώρους υγιεινής, διαβιούν οι 36-37 οικογένειες Ρομά που διαμένουν στον προσωρινό(!) καταυλισμό που έστησε πριν 30 χρόνια ο τότε Δήμος Πτολεμαΐδας λίγο έξω από την πόλη της Πτολεμαΐδας, στην περιοχή “Αμπέλια”. Τις τριτοκοσμικές συνθήκες διαβίωσης των Ρομά στον καταυλισμό της Πτολεμαΐδας, ήρθε να επιβεβαιώσει και το πόρισμα έκθεσης υγειονομικού ελέγχου που συνέταξαν υπάλληλοι του Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου, μετά από αυτοψία που διενήργησαν στον καταυλισμό.

Στοιχεία από την έκθεση αυτοψίας, στην οποία τονίζεται ότι δεν υπάρχουν καν χώροι υγιεινής (τουαλέτες) στον καταυλισμό, καθώς το εν λόγω οίκημα έχει μετατραπεί σε κατοικία, παρουσιάστηκαν στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Εορδαίας. Καθώς, κατά την εισήγηση του θέματος για την υποβολή πρότασης στην  Ειδική Γραμματεία κοινωνικής ένταξης των Ρωμά για την βελτίωση συνθηκών διαβίωσης, για την μετεγκατάσταση του καταυλισμού των Ρομά σε νέα θέση,  σε δημοτική έκταση 50 στρεμμάτων, 5 χιλμ. περίπου από την Πτολεμαΐδα, πλησίον του δημοτικού Κυνοκομείου, έγινε αναφορά στο πόρισμα της αυτοψίας που διενεργήθηκε.

Μέσα στην 4σέλιδη έκθεση καταγράφονται πολλά προβλήματα -τα περισσότερα από τα οποία υγειονομικού χαρακτήρα- τα οποία ζητούν άμεση και επιτακτική λύση, ενώ δίνονται και οδηγίες για την αντιμετώπισή τους από τις υπηρεσίες του Δήμου.

Στο πόρισμα της υγειονομικής έκθεσης αυτοψίας, αναφέρεται ειδικότερα ότι επειδή ο καταυλισμός είναι χωροθετημένος πλησίον ρέματος, ο Δήμος καλείται να το εξυγιάνει, επειδή απαγορεύεται από τη νομοθεσία χωροθέτηση του καταυλισμού και οποιουδήποτε οικισμού πλησίον του ρέματος.

Επιπλέον η έκθεση αυτοψίας υποδεικνύει την κατασκευή χώρων υγιεινής και ειδικότερα «αποχωρητηρίων» όπως αναφέρει επί λέξει, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην κείμενη νομοθεσία. Διότι, οι χώροι υγιεινής που είχαν κατασκευαστεί στον καταυλισμό μετατράπηκαν στο μεταξύ σε οικία, αλλά είναι αδύνατο να νομιμοποιηθούν στο μεταξύ οποιεσδήποτε κατασκευές πλησίον του ρέματος, όπως και χώροι υγιεινής, πλυντήρια και λοιπές εγκαταστάσεις.

Στην έκθεση γίνεται επίσης μνεία στο αντλιοστάσιο του δήμου που υπάρχει στον καταυλισμό και τονίζεται ότι πρέπει να τηρηθούν κάποιοι κανόνες, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα με την ποιότητα του νερού. Καθώς, η έκθεση αναφέρει ότι η περίφραξη του αντλιοστασίου είναι παραβιασμένη, η εσωτερική πόρτα του οικίσκου του αντλιοστασίου είναι μεν με λουκέτο αλλά λίγο ανοιχτή και μπορούν να μπουν τρωκτικά και κάποια ζώα και κάνει την υπόδειξη να βελτιώσει ο Δήμος τις συνθήκες φύλαξης και ασφάλειας του χώρου του αντλιοστασίου.

Τα παραπάνω δεν είναι όμως τα μοναδικά προβλήματα που καταγράφονται, καθώς όπως λέχθηκε, ο καταυλισμός είναι γεμάτος σκουπίδια, ενώ πολλές οικογένειες έχουν κάδους απορριμμάτων μέσα στα παραπήγματα στα οποία διαμένουν. Κι αυτό φάνηκε όταν κατά τη διάρκεια περισυλλογής απορριμμάτων από τους κάδους που υπάρχουν στον καταυλισμό, κάποιοι έβγαλαν άλλους 11 κάδους απορριμμάτων από τα παραπήγματα στα οποία διαμένουν.

 

Δείτε παλαιότερο ρεπορτάζ του «e-ptolemeos.gr» για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των Ρομά στην Πτολεμαΐδα

 

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr

Συντάκτης: Ρόη Βασβατέκη