Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Ρεπορτάζ > Πτολεμαΐδα: Επιτακτική ανάγκη για ενεργειακή αναβάθμιση του σχολικού κτηρίου των ΕΠΑΛ – €170.000 το χρέος για τηλεθέρμανση!

Πτολεμαΐδα: Επιτακτική ανάγκη για ενεργειακή αναβάθμιση του σχολικού κτηρίου των ΕΠΑΛ – €170.000 το χρέος για τηλεθέρμανση!

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

Την ανάγκη άμεσης και γενναίας παρέμβασης για την ενεργειακή και όχι μόνο αναβάθμιση του σχολικού κτηρίου που στεγάζει το 1ο Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑΛ) Πτολεμαΐδας, το 3ο Νυχτερινό ΕΠΑΛ και το ΣΕΚ (Σχολικό Εργαστηριακό Κέντρο), ήρθαν να καταδείξουν τα οικονομικά στοιχεία της Δημοτικής Επιχείρησης Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας (ΔΕΤΗΠ) για τις οφειλές των καταναλωτών τηλεθέρμανσης. Καθώς, οι οφειλές των σχολείων καταλαμβάνουν σημαντικό μέρος της συνολικής οφειλής προς τη ΔΕΤΗΠ, αφού χρωστούν για τηλεθέρμανση  503.000 ευρώ, με τη μερίδα του λέοντος -περί τις 170.000 ευρώ(!) να αναλογεί στο σχολικό συγκρότημα των πάλαι ποτέ Τεχνικών Σχολών που στεγάζουν το 1ο και το 3ο ΕΠΑΛ, καθώς πρόκειται για ένα τεράστιο και παλιό κτήριο που ανεγέρθηκε τη δεκαετία του ’60 και δεν διαθέτει μόνωση ή καινούρια κουφώματα.

Το αίτημα μιας δραστικής παρέμβασης στο εν λόγω κτήριο αναδεικνύουν εδώ και χρόνια με πολυήμερες κινητοποιήσεις και καταλήψεις οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ, αλλά και οι διευθυντές των ανωτέρω σχολείων, με αποτέλεσμα να δοθούν υποσχέσεις από τη δημοτική αρχή για ένα δραστικό λίφτινγκ στο εν λόγω σχολικό κτήριο. Καθώς, εκτός από τα προβλήματα μόνωσης στο σχολικό αυτό κτίριο, το οποίο είχε ανεγερθεί μάλιστα χωρίς οικοδομική άδεια, δεν έγινε για πολλά χρόνια κάποια σοβαρή παρέμβαση συντήρησης, με αποτέλεσμα να πέφτουν σοβάδες και να απειλείται η σωματική ακεραιότητα των μαθητών.

Το ποσό που χρωστούν τα ανωτέρω συστεγαζόμενα σχολεία για τηλεθέρμανση στη ΔΕΤΗΠ ανέρχεται σε 170.000 ευρώ, όπως τόνισαν μιλώντας στον «Π» οι διευθυντές του 1ου ΕΠΑΛ και του 3ου ΕΠΑΛ, Αχιλλέας Λαζαρίδης και Αθανάσιος Κυριακίδης, αντίστοιχα. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι την τελευταία διετία με απόφαση της διοίκησης της ΔΕΤΗΠ και της δημοτικής αρχής τα σχολεία πληρώνουν στη ΔΕΤΗΠ μονάχα 50% της συνολικής κατανάλωσης τηλεθέρμανσης.

Οι δύο διευθυντές εξήγησαν ότι εκτός του ότι πρόκειται για ένα παλιό σχολικό κτήριο, με ανύπαρκτη μόνωση και παλαιά κουφώματα, είναι και το μεγαλύτερο σχολικό συγκρότημα της περιοχής με 3.000τ.μ. περίπου, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται τα σχολεία που στεγάζονται σε αυτό να δαπανούν το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησής τους για θέρμανση, σε καιρούς μάλιστα που περικόπηκε δραστικά η χρηματοδότησή τους. Κι ενώ τα τελευταία δύο χρόνια γίνεται προσπάθεια να πληρώνουν μέρος των οφειλών τους στη ΔΕΤΗΠ το χρέος εξακολουθεί να σέρνεται.

«Από το 2010 που ανέλαβα διευθυντής στο 1ο ΕΠΑΛ βρήκα χρέος στην τηλεθέρμανση 50.000 ευρώ και δύο τραπεζικά βιβλιάρια με μηδενικές καταθέσεις. Και παρότι κάναμε προσπάθειες, μόλις φέτος καταφέραμε να πληρώσουμε περί το 80% της οφειλής στη ΔΕΤΗΠ. Κι όλα τα χρήματα που παίρνουμε τα 3 σχολεία από το δήμο να πήγαιναν στην τηλεθέρμανση πάλι δεν θα έφταναν -παρότι πληρώνουμε το 50%», ανέφερε ο κ. Λαζαρίδης. Επισήμανε μάλιστα ότι τα χρόνια αυτά «επισκέφθηκα πάνω από 20 φορές τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου. Ήρθαν, έκαναν μετρήσεις, δόθηκαν υποσχέσεις από δύο δημοτικές αρχές για μια γενναία παρέμβαση στο σχολικό κτήριο αλλά δεν έγινε τίποτε, το αποτέλεσμα ήταν μηδενικό. Ίσως γιατί το κτήριο μέχρι και πριν 2-2,5 χρόνια δεν είχε καν οικοδομική άδεια, οπότε δεν μπορούσε να βρεθεί κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης των απαιτούμενων εργασιών αναβάθμισής του. Γιατί δεν χρειάζεται μόνο ενεργειακή αναβάθμιση αλλά και αντικατάσταση όλου του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού και το ποσό που απαιτείται είναι μεγάλο, κάποιοι πρόχειροι υπολογισμοί ανέβαζαν τον προϋπολογισμό στο 1 εκατομμύριο ευρώ. Αλλά δεν υπάρχει και άλλος τρόπος. Είναι επιτακτική η ανάγκη για ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου. Δεν μπορεί να συνεχίζουμε να πετάμε τόσα λεφτά για θέρμανση».

Αντίστοιχη άποψη διατύπωσε και ο διευθυντής του 3ου ΕΠΑΛ κ. Κυριακίδης: «Δεν υπάρχει άλλη επιλογή, είναι μονόδρομος η αναβάθμιση του κτηρίου. Μόνο αν γίνει ενεργειακή αναβάθμιση θα περιορίσουμε την κατανάλωση τηλεθέρμανσης», είπε και σημείωσε: «Υπήρξαν υποσχέσεις επί σειρά ετών να μπει η αναβάθμιση του κτηρίου σε κάποιο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης, έγιναν πολλές προτάσεις, να μπουν φωτοβολταϊκά κλπ. και να αλλαχθεί όλο το ηλεκτρολογικό δίκτυο αλλά και το υδραυλικό. Χρειάζεται να γίνουν όλα από την αρχή, γιατί όλα είναι αρχαία, αλλά δεν προχώρησε τίποτε. Κάναμε πέρσι κάποια προσπάθεια να επιδιορθώσουμε κάποια πράγματα αλλά το κτήριο είναι παλιό και χρειάζεται συνολική αναβάθμιση».

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Καστοριά: Εικόνες από την εκπαίδευση των αστυνομικών της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Άλλη μία εκπαίδευση των αστυνομικών που απαρτίζουν την Ομάδα Δίκυκλης Αστυνόμευσης #ΔΙ_ΑΣ της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καστοριάς, ολοκληρώθηκε. Στόχος ...