Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Εκδηλώσεις > Πτολεμαΐδα: 2η Ημέρα Εθελοντισμού Ανδρόνικος στις 13 Μαΐου στην κεντρική πλατεία με πολλές δράσεις!

Πτολεμαΐδα: 2η Ημέρα Εθελοντισμού Ανδρόνικος στις 13 Μαΐου στην κεντρική πλατεία με πολλές δράσεις!

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΑΣ:

Η ομάδα Εθελοντισμού Ανδρόνικος στην Πτολεμαΐδα γεννήθηκε μετά από τις προσπάθειες των παιδιών μας, για εύρεση συμβατού δότη του συμμαθητή τους, μαθητή του 1ου Γυμνασίου Πτολεμαΐδας, Κυριακίδη Ανδρόνικου, έπειτα από υποτροπή από τη νόσο λευχαιμία και την ανάγκη για μεταμόσχευση.

Στις 17-05-2017, ημέρα της ονομαστικής του εορτής, οι συμμαθητές του, με την στήριξη των καθηγητών κινητοποιηθήκαν και έπαιρναν δείγμα από τους πολίτες της Πτολεμαΐδας. Εκείνη την ημέρα η ευαισθησία των πολιτών αριθμήθηκε στα 750 δείγματα που περίμεναν σε ουρά για να γίνουν εθελοντές δότες.
Τα παιδιά όμως δεν σταμάτησαν, και όποτε τους δινόταν η ευκαιρία, σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, σε συναυλίες και όπου γινόταν δράσεις, συμμετείχαν και με την βοήθεια των τοπικών συλλόγων εθελοντών αιμοδοτών ¨ΣΤΑΓΟΝΑ ΕΛΠΙΔΑΣ¨ και ¨ΓΕΦΥΡΑ ΖΩΗΣ¨ έπαιρναν δείγμα μυελού των οστών.
Ο Ανδρόνικος όμως, δυστυχώς, δεν άντεξε και χωρίς να έχει βρεθεί δότης έχασε τη μάχη με την κυρία λευχαιμία και έφυγε στις 12-10-2017.
Τα παιδιά όμως και πάλι δεν σταμάτησαν το έργο ζωής που ξεκίνησαν και συνέχισαν τις δράσεις και μετά το φευγιό του Ανδρόνικου.
Βλέποντας αυτήν την ευαισθησία των παιδιών και θέλοντας να ενισχυθεί το πνεύμα της προσφοράς, της αγάπης και της αλληλεγγύης τους, γεννήθηκε η ιδέα από πέντε μαμάδες αρχικά, μαζί με την μάμα του Ανδρόνικου, Πόπη Παρασκευά, της δημιουργίας μιας ημέρας αφιερωμένη στον εθελοντισμό, την Ημέρα Εθελοντισμού ¨Ανδρόνικος¨.
Με την υποστήριξη της Διεύθυνσης του 1ου Γυμνασίου Πτολεμαΐδας και έπειτα από επικοινωνία με την Δ/νση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτ. Μακεδονίας, τον Δήμο Εορδαίας και την Ιερά Μητρόπολη Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας και την θετική τους ανταπόκριση και την αμέριστη και συνεχή στήριξη τους, η Ημέρα αυτή πήρε σάρκα και οστά και ορίστηκε να είναι η πρώτη Δευτέρα του Μαΐου.
Στις 7-5-2018 ημέρα γενεθλίων του Ανδρόνικου έγινε κάτι πρωτόγνωρο για την πόλη μας. Μια μεγάλη γιορτή για τον Ανδρόνικο, στην οποία όλα τα σχολεία με ομάδες μαθητών και καθηγητών έκαναν διάφορες εθελοντικές δράσεις.
Μαγείρεψαν για άπορες οικογένειες, φύτεψαν λουλούδια στα σχολεία τους και στην πλατεία, έκαναν συντροφιά στα μέλη των ΚΑΠΗ της πόλης, επισκέφτηκαν την παιδιατρική κλινική του Μποδοσάκειου Γεν. Νοσοκομείου, καθάρισαν την πόλη από παλιές αφίσες, συλλέξανε φάρμακα για το Χαμόγελο του Παιδιού και παιδικά βιβλία τα οποία προσφέρθηκαν μαζί με δύο βιβλιοθήκες (προσφορά της ΔΕΗ ΑΕ) στις παιδιατρικές κλινικές των νοσοκομείων της Πτολεμαΐδας και της Κοζάνης.
Με την ολοκλήρωση των εθελοντικών δράσεων όλα τα παιδιά συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Πτολεμαΐδας όπου έγινε μια μεγάλη γιορτή και καλεσμένοι ήταν το Χαμόγελο του Παιδιού, η ¨Λάμψη¨ Σύλλογος Βορείου Ελλάδος γονέων παιδιών με νεοπλασματικές ασθένειες, ο Ερυθρός Σταυρός, το Πυροσβεστικό Σώμα Πτολεμαΐδας και η Εθελοντική Διασωστική ομάδα Πτολεμαΐδας και φυσικά γινόταν και λήψη δειγμάτων ΜτΟ αλλά και αιμοδοσία σε κινητή μονάδα με την συνεργασία του Γ.Ν. Μποδοσάκειο και τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών-Αιμοπεταλιοδοτών «Σταγόνα Ελπίδας».

Επίσης υπήρξε η προσφορά από τον δημοσιογράφο της περιοχής Αντώνη Μαυρίδη, της συγγραφής ενός τραγουδιού αφιερωμένο στον Ανδρόνικο με ερμηνευτή τον τραγουδιστή Ηλία Μπουρνιώτη:
https://www.youtube.com/watch?v=JL1rYdJS1Pc

Φέτος θα γιορτάσουμε για 2η χρονιά την Ημέρα Εθελοντισμού Ανδρόνικος την δεύτερη Δευτέρα του Μαΐου λόγω Πάσχα, στις 13/05/2019 με την συμμετοχή και της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά και την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και της ΔΕΗ ΑΕ.

Κύριοι καλεσμένοι θα είναι ο κύριος Κώστας Γιαννόπουλος από Το Χαμόγελο του Παιδιού και ο παραολυμπιονίκης ομάδας snowboard Κωνσταντίνος Πετράκης.

Επιθυμία μας να θεσμοθετηθεί η ημέρα εθελοντισμού Ανδρόνικος, αρχικά τοπικά, με σκοπό η μέρα αυτή να ενισχύσει την αλληλεγγύη, την οποία οι Έλληνες έχουμε στην ψυχή μας, και να γίνει μια ημέρα χαράς και αγάπης και για αυτούς που θα συμμετέχουν αλλά και στην μνήμη των παιδιών που πάλεψαν.

Ομάδα ¨Εθελοντισμός Ανδρόνικος¨

Πόπη Παρασκευά
Βάσω Αμοιρίδου
Χριστίνα Λιάγκα
Βίκη Πέτρου
Γιάννα Σπυριάδου
Κική Κυριακίδου
Τάσα Δίλη
Αθανασία Πεσιάνη
Ανθούλα Καραπιπέρη

@: ethelontismosandonikos@gmail.com

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Παράταση προθεσμίας για εγγραφές στις εκκλησιαστικές κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητρόπολης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail   Από την Ιερά Μητρόπολη ανακοινώνεται ότι η προθεσμία για την πραγματοποίηση των ηλεκτρονικών εγγραφών στις Εκκλησιαστικές μας ...