Αρχική > Αρθρογραφία > Ψήφο στους ηττημένους ενός Συριζαϊκού Εμφυλίου – Του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου

Ψήφο στους ηττημένους ενός Συριζαϊκού Εμφυλίου – Του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

Η Εθνική Ελλάδας αντιμετώπισε σε πρόσφατο φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα την Εθνική Σαουδικής Αραβίας και ηττήθηκε με 2-0. Αυτό το παιχνίδι είχε μια ιδιαιτερότητα: όπως επεσήμανε λίγο πριν τη λήξη του, ο πολύπειρος sportscaster Αλέξης Σπυρόπουλος που έκανε την περιγραφή του αγώνα: «Έτσι θα ήταν η Εθνική μας χωρίς τους παίκτες που αγωνίζονται στο εξωτερικό».

Στην περίπτωση του ποδοσφαίρου αυτή ήταν μια συνειδητή απόφαση του Μίκαελ Σκίμπε, ο οποίος ήθελε να δοκιμάσει νέους παίκτες και για αυτό τον λόγο δεν επέλεξε τους καταξιωμένους ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στις προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες. Αλλά μήπως το ίδιο δεν κάνει η σύγχρονη Ελλάδα με μεγάλο μέρος του ενεργού ανθρώπινου δυναμικού της που εγκατέλειψε τη χώρα στα χρόνια του μνημονίου για οικονομικούς λόγους;

Το ζήτημα της ψήφου στους αποδήμους μπορεί να είναι αρκετά σύνθετο, όχι όμως στην περίπτωση των κατοίκων του εξωτερικού, που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και οι οποίοι θα μπορούσαν να ψηφίζουν στις Πρεσβείες και τα Προξενεία της Ελλάδας που βρίσκονται στον τόπο διαμονής τους. Είναι πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης Τσίπρα να τους καθιστά πολύ δύσκολο ή να τους στερεί στην ουσία το δικαίωμα της ψήφου.

Από τη στιγμή που η ημερομηνία των εκλογών δεν είναι ποτέ γνωστή στη χώρα μας, όχι μόνο η δυνατότητα άδειας είναι δυσκολότερη, αλλά και τα αεροπορικά εισιτήρια είναι δυσβάσταχτα για τους Έλληνες του εξωτερικού που αποφασίζουν να ταξιδέψουν στη χώρα για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μια Ελληνική Κυβέρνηση εμποδίζει ουσιαστικά πολίτες να συμμετέχουν στις εκλογές. Ένας από τους λόγους που στην Ελλάδα έχουμε μέχρι σήμερα τόσους ετεροδημότες ήταν ότι η μεταφορά εκλογικών δικαιωμάτων στα μεταπολεμικά χρόνια ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Έτσι, παλιά μέλη του ΕΑΜ ή συγγενείς τους, που είχαν μετακινηθεί μετά το τέλος του εμφυλίου, ήταν υποχρεωμένοι να μεταβούν στα χωριά τους για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα. Αυτό λοιπόν ουσιαστικά τους δυσχέραινε ή στερούσε στην πράξη την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.

Αν η παραπάνω περίπτωση γέννησε το φαινόμενο των ετεροδημοτών, καθώς εντάχθηκε στην πολιτική μας κουλτούρα να ψηφίζουμε στο χωριό, η σημερινή άρνηση της Κυβέρνησης μπορεί να ωθήσει τους Έλληνες του εξωτερικού σε οριστική απομάκρυνση από τα πολιτικά πράγματα της χώρας, καθώς τους στέλνει το μήνυμα ότι προτιμά να λαμβάνει αποφάσεις ερήμην τους.

Δύο φορές από το 2016 μέχρι σήμερα η Νέα Δημοκρατία είχε καταθέσει πρόταση νόμου με συγκεκριμένες ρυθμίσεις προκειμένου οι Έλληνες του εξωτερικού, που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, να ψηφίζουν στις πρεσβείες και τα προξενεία της χώρας μας που βρίσκονται στον  τόπο της διαμονής τους. Την περασμένη Κυριακή, με συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέφερε την πρόταση, από τη στιγμή που συζητείται η αλλαγή του εκλογικού νόμου για τις περιφέρειες του Λεκανοπεδίου.

Η Κυβέρνηση Τσίπρα, ακόμη και τώρα, αρνείται να δώσει στους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους -ανάμεσα στους οποίους και οι Έλληνες που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης από τη χώρα μας- τη δυνατότητα να ψηφίζουν στον τόπο της διαμονής τους. Και αυτό, γιατί φοβάται την ψήφο τους.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ οι οικονομικοί μετανάστες είναι οι ηττημένοι ενός ακήρυχτου εμφυλίου πολέμου, που αποτυπώθηκε στο ή εμείς ή αυτοί. Είναι εκείνοι που εργάζονταν στον ιδιωτικό τομέα και δεν μπορούσαν να οχυρωθούν πίσω από μια συντεχνία, αναγκάστηκαν λοιπόν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό για να βρουν δουλειά.

Είτε τους βλέπει σαν τους «Ελασίτες» που μετακινήθηκαν στις πόλεις και πρέπει να δυσχεράνει την πρόσβαση τους σε εκλογικό κέντρο είτε σαν τους «πολιτικούς πρόσφυγες» που βρέθηκαν στο… Δυτικό Μπλοκ. Η κανονικότητα του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια σύγχρονη «εθνικοφροσύνη» που δεν συμπεριλαμβάνει τους ηττημένους του κερδισμένου από αυτόν «εμφυλίου». Παρότι είναι εμφανές ότι η πατρίδα τούς χρειάζεται όλους και ότι ο σύγχρονος εμφύλιος συνέβη μόνο σε φαντασιακό επίπεδο. Άλλη εξήγηση δεν βρίσκω.

 

 

* Ο κ. Δημήτρης Σ. Παπαγγελόπουλος είναι Σύμβουλος Στρατηγικής & Επικοινωνίας και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.

Μπορείτε να τον ακολουθήσετε στο twitter: @dpapangel

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Η Σκληρή αντιπαράθεση Δένδια-Τσαβούσογλου μπροστά στις κάμερες και η πλήρης συνεννόηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για άμεσες απαντήσεις σε όλα τα θέματα, «ως εδώ Τουρκία ήταν το μήνυμα».- του Τοπαλίδη Γεώργιου  Ε.ΔΙ.Π. Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Η Ελληνική κυβέρνηση είχε ετοιμάσει πάρα πολύ καλά τη συνάντηση Δένδια , Τσαβούσογλου Ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ...