Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Ρεπορτάζ > Προβλήματα σε καλλιέργειες σε χωριά της Εορδαίας από τη «Μήδεια» – Τι λένε οι πρόεδροι των Πύργων και του Μεσοβούνου

Προβλήματα σε καλλιέργειες σε χωριά της Εορδαίας από τη «Μήδεια» – Τι λένε οι πρόεδροι των Πύργων και του Μεσοβούνου

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

Προβλήματα, μικρότερης αλλά και μεγαλύτερης, έκτασης, έφερε το περασμένο χρονικό διάστημα η κακοκαιρία ΜΗΔΕΙΑ και σε καλλιέργειες της Εορδαίας.

Στους Πύργους Εορδαίας ο πρόεδρος Δημήτριος Σαμπακίδης σημειώνει πως υπάρχει πρόβλημα, ωστόσο επειδή οι καλλιέργειες είναι στο πρώιμο στάδιο της ανθοφορίας, μόνο εκτιμήσεις μπορούν να γίνουν για την έκτασή του. Με βάση την εμπειρία των καλλιεργητών, ωστόσο, όπως λέει ο ίδιος, διαπιστώνεται πρόβλημα σε καλλιέργειες ροδακίνων και νεκταρινιών, για αυτό και έγιναν οι κινήσεις προς τον ΕΛΓΑ.

Μετά από σχετική επικοινωνία, μάλιστα, με τον τοπικό ΕΛΓΑ, ξεκίνησε ήδη η διαδικασία αναγγελίας ζημιών για συγκεκριμένες καλλιέργειες που δύναται (ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα, αμύγδαλα, δαμάσκηνα και παρόμοιου είδους καρποφόρα).

Σε ό,τι αφορά τα κεράσια, ο ίδιος σημειώνει πως δεν είναι στο στάδιο ανθοφορίας, μάλιστα είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο ανθοφορίας, για αυτό και δεν προβλέπεται κάτι.

Αν και η περιοχή των Πύργων είναι στα 800 μέτρα υψόμετρο και τα δέντρα είναι σε όψιμη ανθοφορία, οι καλλιέργειες φαίνεται πως επηρεάστηκαν από τη Μήδεια, σημειώνει επίσης.

Ο ίδιος, ακόμη, ζητάει να επισπευτούν οι αποζημιώσεις ήδη από τους περυσινούς παγετούς και τις χαλαζοπτώσεις του ’20, θυμίζοντας πως αρκετοί καλλιεργητές είχαν πάθει μεγάλες ζημιές και δεν έχουν πάρει ακόμη τα χρήματά τους, ενώ την ίδια στιγμή οι καλλιεργητικές ανάγκες αυξάνονται για τη νέα καλλιεργητική περίοδο.

Επίσης, μιλώντας για το ίδιο θέμα με τον πρόεδρο του Μεσοβούνου Παύλο Παραστατίδη, ερωτηθείς πόσο έχει πλήξει η «Μήδεια» τους καλλιεργητές της περιοχής, τόνισε πως η κακοκαιρία έπληξε καλλιέργειες κερασιών, αλλά αυτή την περίοδο βρίσκονται σε προανθικό στάδιο, που σημαίνει ότι δεν προβλέπονται αποζημιώσεις. Ωστόσο, όπως του μεταφέρουν οι καλλιεργητές, υπάρχει ζημιές από ποικιλίες καλλιεργειών.
Επίσης, σε ό,τι αφορά τις περυσινές αποζημιώσεις, ο ίδιος σημειώνει πως αναμένονται ακόμη οι αποζημιώσεις για τις περσινές ζημιές από τις βροχοπτώσεις, ενώ έχουν μπει για τις ζημιές από το χαλάζι, ενώ τα ΨΕΑ έχουν 4 χρόνια να μπουν, καταλήγει.

 

 

(φωτο αρχείου)

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Εμπορικός Σύλλογος Κοζάνης: Νέο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων – ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος έως 15 Μαΐου

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, Πρώτα από όλα θα θέλαμε να σας ευχηθούμε Χρόνια Πολλά Χριστός Ανέστη! Με πίστη, ...