Αρχική > Στήλες > Φορολογικά > Πρόβλημα στο Taxisnet οδήγησε στην έκδοση λανθασμένων εκκαθαριστικών σημειωμάτων

Πρόβλημα στο Taxisnet οδήγησε στην έκδοση λανθασμένων εκκαθαριστικών σημειωμάτων

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email


Δάλλας


Κινδύνευσε να τιναχθεί στον αέρα η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων εξαιτίας ενός σημαντικού προβλήματος με τους παρακρατούμενους φόρους.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία που ανέβαζαν στο taxisnet οι λογιστές και τα λογιστήρια των επιχειρήσεων τα οποία αφορούσαν παρακρατούμενους φόρους και συγκεκριμένα- κυρίως- την παρακράτηση 20% που γίνεται στα μπλοκάκια, αλλά και τους υπόχρεους σε προκαταβολή φόρου δεν απεικονίζονταν ορθά με αποτέλεσμα αλλά να δηλώνονται από τους λογιστές και άλλα να διαβάζει το σύστημα.

Η εξέλιξη αυτή μπλόκαρε τις υποβολές δηλώσεων, ενώ όσοι έχουν υποβάλλει ήδη τη δήλωση τους ενδεχομένως να έχει υπολογιστεί λάθος ο φόρος ή η επιστροφή φόρου.

Μάλιστα για τις περιπτώσεις αυτές αναφέρουν  από τη φορολογική διοίκηση , ότι θα αποσταλεί ηλεκτρονικό μήνυμα στο οποίο θα αναγνωρίζεται το λάθος και θα καλούνται τα λογιστήρια και οι φοροτεχνικοί να υποβάλλουν εμπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις χωρίς πρόστιμο.

Δηλαδή, αυτή τη στιγμή ενδεχομένως να υπάρχουν χιλιάδες δηλώσεις επιτηδευματιών στις οποίες έχει υπολογιστεί λανθασμένος φόρος. Το φίδι από την τρύπα θα κληθούν να βγάλουν για μία ακόμη φορά οι λογιστές, οι οποίοι πρέπει να ελέγξουν στις δηλώσεις που έχουν υποβάλλει εάν οι παρακρατούμενοι φόροι έχουν συμπληρωθεί ορθά από το σύστημα στο Ε1.

Το πρόβλημα επιλύθηκε τονίζουν από την ΑΑΔΕ και πλέον τα στοιχεία που ανεβάζουν στο ηλεκτρονικό σύστημα διαβάζονται σωστά και συμπληρώνονται αυτόματα στο έντυπο της φορολογική δήλωσης Ε1.

Όπως προαναφέρθηκε το τεχνικό αυτό  θέμα διορθώθηκε και μπoρούν να συνεχίσουν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν τις δηλώσεις. Στο ζήτημα έγινε ειδική αναφορά και από τον ιστότοπο Taxheaven και συγκεκριμένα από την επιστημονική ομάδα η οποία τονίζει ότι:

«Εξαιτίας αυτού του προβλήματος δεν είναι ορθά, σε όλες τις περιπτώσεις, τα ποσά των παρακρατούμενων φόρων, γεγονός που αποτελεί τροχοπέδη στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων χιλιάδων επαγγελματιών, αφού κανείς πλέον δε ρισκάρει να υποβάλει δηλώσεις με λανθασμένα δεδομένα που επηρεάζουν την εκκαθάριση του φόρου.

Περαιτέρω, υπάρχουν αρκετές φορολογικές δηλώσεις (σ.σ. δυστυχώς μόνο η Α.Α.Δ.Ε. μπορεί να γνωρίζει το ακριβές νούμερο) που υποβλήθηκαν με λανθασμένα ποσά παρακρατούμενων φόρων, αφού λόγω του σφάλματος της υπηρεσίας δεν ελήφθησαν υπόψη παρακρατηθέντες φόροι με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το τελικό ποσό φόρου».

Η λύση που προτείνει η επιστημονική ομάδα, είναι να εντοπιστούν από την Α.Α.Δ.Ε. όσοι υπέβαλαν ή υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις στο χρονικό διάστημα που υφίσταται το πρόβλημα και μέχρι τη διόρθωσή του και στη συνέχεια να ενημερωθούν με μήνυμα στην προσωποποιημένη πληροφόρηση για την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης και μάλιστα σε χρόνο μεταγενέστερο και φυσικά δίχως κυρώσεις.

Πηγή: capital

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
sidiros
x

Check Also

Ξαναγράφεται ο φορολογικός χάρτης -Τι αλλαγές έρχονται το επόμενο χρονικό διάστημα, τα 8+1 σημεία

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις επερχόμενες αλλαγές στον φορολογικό χάρτη. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μία σειρά από ...