Αρχική > Slider > Πρώτος ο νομός Κοζάνης σε καλλιέργεια αρωματικών φυτών με 650 είδη – 1η Κλαδική Έκθεση και Συνέδριο στο Εκθεσιακό Κέντρο

Πρώτος ο νομός Κοζάνης σε καλλιέργεια αρωματικών φυτών με 650 είδη – 1η Κλαδική Έκθεση και Συνέδριο στο Εκθεσιακό Κέντρο

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

-Διοργανωτές ΕΒΕ, Δήμος Κοζάνης και Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας

Με τη συμμετοχή τεσσάρων επιχειρηματικών αποστολών ξένων χωρών πραγματοποιείται στις 19 – 21 Οκτωβρίου στο Εκθεσιακό Κέντρο Κοίλων η 1η Κλαδική Έκθεση Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών, ενώ παράλληλα θα λάβει χώρα τριήμερο συνέδριο στη διάρκεια του οποίου δεκάδες εξειδικευμένοι ομιλητές θα παρουσιάσουν τις προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου.

Διοργανωτές της έκθεσης είναι το ΕΒΕ Κοζάνης, ο Δήμος Κοζάνης και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιήσει στις 8 μ.μ. της Παρασκευής η νέα υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ολυμπία Τελιγιορίδου. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν το μεσημέρι της Τρίτης οι συνδιοργανωτές, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Νίκος Σαρρής, υπογράμμισε ότι «ο νομός Κοζάνης είναι πρώτος πανελλαδικά στην καλλιέργεια αρωματικών φυτών, με τον κλάδο να παρουσιάζει μία μεγάλη δυναμική και προοπτική», προσθέτοντας ότι «στόχος του Επιμελητηρίου είναι να βοηθήσει τις επιχειρήσεις που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στον κλάδο». Χαρακτήρισε «σημαντική» την παρουσία στην έκθεση και στο συνέδριο τεσσάρων επιχειρηματικών αποστολών από την Ταϊβάν, τη Βουλγαρία, την Κύπρο και τη Γερμανία, προσθέτοντας ότι «στο συνέδριο θα μιλήσουμε για την καλλιέργεια, την μεταποίηση, την προώθηση, την ποιότητα και για την καινοτομία των προϊόντων, καθώς και για τα χρηματοδοτικά εργαλεία», ενώ τόνισε ότι «στο πλαίσιο της έκθεσης θα λάβουν χώρα εκδηλώσεις γευσιγνωσίας». Σημείωσε ότι «στην ευρύτερη περιοχή συναντώνται 650 είδη αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών». Χαρακτήρισε «ναυαρχίδα» των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών της περιοχής τον κρόκο Κοζάνης, ενώ δεσπόζουσα θέση στην παραγωγή έχουν η λεβάντα, το τριαντάφυλλο, το τσάι του βουνού, η ρίγανη, ο δυόσμος κ.λ.π.

Ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης και ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης, εξέφρασαν τη στήριξη στις προσπάθειες που κάνει το ΕΒΕ για την προώθηση των τοπικών προϊόντων και ειδικά των αρωματικών φυτών, στην εξωστρέφεια και στην ανταγωνιστικότητα. «Είμαστε εδώ συμβολίζοντας την κοινή προσπάθεια να δώσουμε διέξοδο στο παραγωγικό αδιέξοδο» τόνισε ο δήμαρχος Κοζάνης. Ο περιφερειάρχης εξήρε τις επιχειρηματικές προσπάθειες του κλάδου των αρωματικών φυτών, σημειώνοντας πως «υπάρχουν πολύ θετικά δείγματα για εξωστρέφεια και ποιοτική παραγωγή στον κλάδο των αρωματικών φυτών», ενώ πρόσθεσε ότι «οι προκλήσεις είναι μπροστά μας».

Μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνει το συνέδριο, στο οποίο θα παρουσιάσουν εισηγήσεις 24 εισηγητές, στις παρακάτω πέντε ενότητες:

-Χρήσεις Αρωματικών – Φαρμακευτικών Φυτών και Προϊόντων Αυτών στην Κοσμετολογία.

-Εναλλακτικές Προτάσεις Καλλιέργειας Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών στην Ελληνική Γεωργία.

-Σύγχρονες Τεχνολογίες Επεξεργασίας Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών για Παραγωγή Εξειδικευμένων Προϊόντων.

-Συνέργειες και Καινοτόμες Εφαρμογές και Χρήσεις Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών και Προϊόντων Αυτών.

-Σκευάσματα Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών στην Αγορά. Χρηματοδοτικά Προγράμματα Επενδύσεων και Προώθησης Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών.

 

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: Χρήστος Βήττας