Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Slider > Πρωτοπόροι οι Δήμοι Κοζάνης & Βοΐου στη συλλογή οργανικών απορριμμάτων στην πηγή – Υπέγραψαν προγραμματική Σύμβαση για πιλοτική εφαρμογή με τη ΔΙΑΔΥΜΑ
SONY DSC

Πρωτοπόροι οι Δήμοι Κοζάνης & Βοΐου στη συλλογή οργανικών απορριμμάτων στην πηγή – Υπέγραψαν προγραμματική Σύμβαση για πιλοτική εφαρμογή με τη ΔΙΑΔΥΜΑ

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Στην πιλοτική εφαρμογή ενός Ολοκληρωμένου Προγράμματος Συλλογής Οργανικών Αποβλήτων στην πηγή, προχωρούν οι δήμοι Κοζάνης και Βοΐου, με προγραμματική σύμβαση που υπόγραψαν με τη ΔΙΑΔΥΜΑ.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι εκπρόσωποι των τριών μερών χαρακτήρισαν «πρωτοποριακό το εγχείρημα», καθώς όπως είπαν «οι δήμοι Κοζάνης και Βοΐου σε συνεργασία με την Ανώνυμη Εταιρία Διαχείρισης Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας είναι οι πρώτοι σε όλη την Ελλάδα, που προχωρούν στη συλλογή στην πηγή των βιοαποβλήτων». Τη συνέντευξη παραχώρησαν οι δήμαρχοι Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, Βοΐου Δημήτρης Λαμπρόπουλος και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΙΑΔΥΜΑ, Δημοσθένης Μαυρίδης, οι οποίοι υπόγραψαν την Προγραμματική Σύμβαση. Μια σύμβαση που ξεκινά με την υπογραφή της και θα διαρκέσει μέχρι τον Αύγουστο του 2017, ενώ η διάρκεια της σύμβασης μπορεί να αναθεωρηθεί ή να τροποποιηθεί με αμοιβαία γραπτή συμφωνία όλων των συμβαλλομένων μερών.

Αντικείμενο της σύμβασης αποτελεί η μελέτη για τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) και κυρίως στην προσαρμογή των υπηρεσιών αποκομιδής στις υποχρεώσεις του νέου Εθνικού Σχεδίου Αποβλήτων για συλλογή του ρεύματος των βιοαποβλήτων, καθώς και τη διεύρυνση της δυνατότητας επεξεργασίας των χωριστά συλλεγέντων με τη χρήση μηχανικών κομποστοποιητών. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει μία γειτονιά της πόλης της Κοζάνης με την τοποθέτηση 250 κάδων σε ισάριθμα νοικοκυριά ή και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Για το δήμο Βοΐου θα τοποθετηθούν 50 κάδοι στην πόλη της Σιάτιστας. Κατά την υλοποίηση θα εφαρμοστούν ενδεικτικά και όχι περιοριστικά οι εναλλακτικές λύσεις οι οποίες θα αξιολογηθούν, όπως: συλλογή πόρτα – πόρτα από κάδο οικείας, κάδο πολυκατοικίας, κάδο γειτονιάς.

Τα αποτελέσματα της πιλοτικής εφαρμογής θα αξιολογηθούν σε δύο φάσεις, στην ενδιάμεση και στην τελική αξιολόγηση. Η ενδιάμεση αξιολόγηση θα περιλαμβάνει

Σύμφωνα με τη σύμβαση η κάθε πλευρά αναλαμβάνει ορισμένες υποχρεώσεις:

Ο δήμος Βοΐου να παραχωρήσει τους 5 μηχανικούς κομποστοποιητές που διαθέτει η ΔΙΑΔΥΜΑ, να υποστηρίξει την αποκομιδή μέσω του υφιστάμενου πληρώματος ανακύκλωσης και να συμμετάσχει στην ενημέρωση των νοικοκυριών που συμμετέχουν.

Ο δήμος Κοζάνης αναλαμβάνει να χρηματοδοτήσει την υλοποίηση του προγράμματος με 80.000 ευρώ, την εκπόνηση της μελέτης, την απασχόληση του πληρώματος, τον σχεδιασμό και υλοποίηση της καμπάνιας ενημέρωσης, τον εξοπλισμό εγκατάστασης των κομποστοποιητών και την επίβλεψη ενημέρωσης των νοικοκυριών.

Η ΔΙΑΔΥΜΑ αναλαμβάνει να υλοποιήσει το πρόγραμμα διαθέτοντας τα απαραίτητα μέσα και εξοπλισμό.

 

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: Χρήστος Βήττας