Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Slider > Πρόεδρος “ΕΝΩΣΗΣ” Κ. Θεοχάρης: Είμαστε αντίθετοι στην εκχώρηση σταθμών και ορυχείων της περιοχής

Πρόεδρος “ΕΝΩΣΗΣ” Κ. Θεοχάρης: Είμαστε αντίθετοι στην εκχώρηση σταθμών και ορυχείων της περιοχής

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


 

Δυστυχώς οι δανειστές επαναφέρουν το θέμα της Μικρής ΔΕΗ. Βεβαίως, η θέση του σωματείου μας διαχρονικά ήταν και είναι σταθερή. Είμαστε κατά της πώλησης μονάδων και ορυχείων. Είναι ένα θέμα το οποίο θα πρέπει το υπουργείο να το δει πολύ σοβαρά, διότι η ΔΕΗ δυστυχώς βάλλεται από παντού και προσπαθούν με κάθε τρόπο να την απαξιώσουν και στο τέλος να την ξεπουλήσουν έναντι πινακίου φακής.

theoxaris-kostas_-enosi

Τα παραπάνω ανέφερε μεταξύ άλλων, μιλώντας στο «e-ptolemeos.gr», ο πρόεδρος του σωματείου «Η Ένωση», Κώστας Θεοχάρης. Ο γνωστός συνδικαλιστής, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ΔΕΗ δεν είναι ζημιογόνος επιχείρηση, ούτε ποτέ φοβήθηκε τον ανταγωνισμό, όμως έναν ελεύθερο ανταγωνισμό. «Δεν λέμε – είπε – να μην επενδύσουν ιδιώτες στην ενέργεια, ωστόσο αυτό πρέπει να γίνει επί ίσοις όροις. Δυστυχώς όλα τα προηγούμενα χρόνια εκείνο που γίνεται με τη ΔΕΗ είναι εμπόδια και μόνο εμπόδια. Για να μπούνε στο σύστημα οι ιδιώτες. Εκείνο που εμείς λέμε είναι, επειδή το ρεύμα αποτελεί κοινωνικό αγαθό και να το απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες, θα πρέπει η εκάστοτε κυβέρνηση να βάζει ως πρωταρχικό στόχο τους πολίτες που υπηρετεί και τη χώρα. Διότι αν η ενέργεια και τα νερά περάσουν στα χέρια των ιδιωτών, τότε από αγαθό θα γίνουν είδος πολυτελείας».

Ο Κ. Θεοχάρης επισήμανε ακόμη: «Σήμερα η ΔΕΗ με τα πάρα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει, έχει να λαμβάνει ανείσπρακτους λογαριασμούς της τάξης των 2,7 δισ. ευρώ. Είναι όσο το κόστος δύο νέων μονάδων, αν δούμε πόσο στοιχίζει η «ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ 5». Και είναι η μόνη επιχείρηση που κάνει μία τόσο μεγάλη επένδυση, σε τόσους δύσκολους καιρούς. Είναι ένα έργο πολύ σημαντικό για τη χώρα, για τη ΔΕΗ και την περιοχή, απασχολούνται πολλοί εργαζόμενοι από τον τόπο μας και ευτυχώς προχωράει κανονικά, καθώς η ΔΕΗ έχει καταβάλει τα χρήματα. Ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για την επιχείρηση είναι τα λεγόμενα ΝΟΜΕ. Είναι επόμενο μία εταιρία που πουλά το ηλεκτρικό ρεύμα πολύ κάτω του κόστους, όχι μόνο να μην είναι ανταγωνιστική, αλλά να διακυβεύεται η βιωσιμότητά της».

Σχετικά με μία πολύ πρόσφατη εξέλιξη με τον ΑΔΜΗΕ, ο πρόεδρος της «Ένωσης, υπογράμμισε, ότι: «στις 16 Δεκεμβρίου υπογράφτηκε από τη ΔΕΗ και την κινεζική εταιρία State Grid η σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών για το 24% της συμμετοχής της ΔΕΗ στο μετοχικό κεφάλαιο της ΑΔΜΗΕ. Το τίμημα ανέρχεται σε 320 εκ. ευρώ. Το σωματείο μας είναι αντίθετο μ’ αυτή τη συμφωνία. Κι’ αυτό γιατί ο ΑΔΜΗΕ είναι ένα κομμάτι της επιχείρησης που αποφέρει καθαρά κέρδη. Δυστυχώς όμως οι ιδιώτες εκβιάζουν και ενδιαφέρονται μόνο για τα κερδοφόρα  κομμάτια.

Εμείς είμαστε εδώ. Το συνδικάτο δεν αλλάζει θέση. Επειδή τώρα επανέρχεται και το θέμα της Μικρής ΔΕΗ, που σημαίνει πώληση μονάδων και ορυχείων της περιοχής. Η σημερινή κυβέρνηση επί υπουργίας Λαφαζάνη είχε αποτρέψει την  πώληση της Μικρής ΔΕΗ. Όμως τώρα οι δανειστές το επαναφέρουν και επιμένουν στη Μικρή ΔΕΗ, στη λογική της απελευθέρωσης της λιγνιτικής κιλοβατώρας, για να μπουν στο παιχνίδι και οι ιδιώτες. Είναι ένα θέμα πολύ σοβαρό και θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί. Καθένας μόνος του δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Πρέπει να αντιδράσουμε ακαριαία και να μην το επιτρέψουμε αυτό. Η αντίδραση να είναι μαζική, ενωτική και δυναμική. Δεν είναι θέμα μόνο της ΔΕΗ, ούτε μόνο της περιοχής, αλλά είναι θέμα της χώρας. Διότι η χώρα για να βρει το δρόμο της θα πρέπει να πατήσει στα πόδια της. Για να γίνει αυτό πρέπει ενεργειακά να είναι ανεξάρτητη. Για μας, το εθνικό μας καύσιμο είναι ο λιγνίτης και σ’ αυτό πρέπει να στηριχτούμε, γιατί ο λιγνίτης μάς καθιστά ενεργειακά ανεξάρτητους».

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: Χρήστος Βήττας