Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Slider > Που βρίσκονται τα χρονοδιαγράμματα κατασκευής 5ης Μονάδας και Αγωγού Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας

Που βρίσκονται τα χρονοδιαγράμματα κατασκευής 5ης Μονάδας και Αγωγού Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Καθησυχαστικά ήταν τα υψηλόβαθμα στελέχη της ΔΕΗ για το χρονοδιάγραμμα κατασκευής της 5ης Μονάδας του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας. Τουλάχιστον, μέχρι να προκύψει η αναστολή εργασιών διάρκειας 30 ημερών στο εργοτάξιο. Σύμφωνα με πληροφορίες οι προβλέψεις που γίνονταν το προηγούμενο διάστημα για την εκκίνηση της εμπορικής λειτουργίας της Μονάδας, μιλούσαν για το φθινόπωρο του 2021. Όμως με τα σημερινά δεδομένα, η αναστολή εργασιών λόγω κορονοϊού στο εργοτάξιο, δεν φαίνεται να επηρεάζει σημαντικά το χρονοδιάραμμα της κατασκευής.

Το θέμα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για τους κατοίκους της Πτολεμαΐδας, καθώς εξ αυτού θα κριθεί και η λειτουργία της Τηλεθέρμανσης το χειμώνα του 2021. Μέχρι τότε η παροχή θερμικής ενέργειας προς τη ΔΕΤΗΠ, θα εξαρτάται από την ανοχή της Κυβέρνησης στις αμφισβητούμενες παρατάσεις λειτουργίας του ΑΗΣ Καρδιάς. Η τήρηση του χρονοδιαγράμματος της κατασκευής, και η παροχή θερμικής ενέργειας το χειμώνα του 2021, είχαν απασχολήσει και τις συναντήσεις του Παναγιώτη Πλακεντά με υψηλόβαθμα στελέχη της ΔΕΗ, που έγιναν την αρχή του έτους.
Ένα άλλο επίσης σημαντικό θέμα που εξ αρχής απασχολούσε τον Δήμο Εορδαίας και τη ΔΕΤΗΠ, είναι η έγκαιρη κατασκευή του συνδετήριου έργου με το δίκτυο της πόλης, δηλαδή την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς θερμικής ενέργειας από την 5η Μονάδα έως το Αντλιοστάσιο της Πτολεμαΐδας και τις απαραίτητες μετασκευές, και φυσικά το σφιχτό χρονοδιάγραμμα που πρέπει να μπει για την κατασκευή του. Ο Δήμος Εορδαίας και η ΔΕΤΗΠ βρίσκονται σε έναν διαρκή αγώνα δρόμου, ώστε να προλάβουν να είναι έτοιμοι το συντομότερο δυνατό. Στις αρχές Μαρτίου παρελήφθη η σχετική μελέτη από την ΑΝΚΟ η οποία κόστισε 480.000 ευρώ και πληρώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας επί θητείας της προηγούμενης περιφερειακής αρχής. Ο σχεδιασμός τώρα, είναι το έργο να προκηρυχθεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Ο προϋπολογισμός του είναι 34 εκατομμύρια ευρώ, και η χρηματοδότηση του προβλέπεται να γίνει από το Πράσινο Ταμείο, μέσω ένταξης σε ειδικό πρόγραμμα. Αν και τα χρονοδιαγράμματα ήταν πολύ σφιχτά, υπήρχε συγκρατημένη αισιοδοξία για το ότι θα προλάβαιναν να κατασκευαστούν τα συνδετήρια έργα. Σήμερα εν μέσω της υπολειτουργίας της κρατικής μηχανής, και με ένα έργο με ιδιαίτερα απαιτητικές και χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, το τοπίο είναι πλέον θολό.
Τα συνδετήρια έργα και η ρύθμιση της κατασκευής τους, εντάσσονται στο μεγάλο ανοιχτό μέτωπο, της υπογραφής της νέας σύμβασης παροχής θερμικής ενέργειας. Ο Δήμος Εορδαίας και η ΔΕΤΗΠ βρίσκονται σε προχωρημένες συνομιλίες με τη ΔΕΗ για το ζήτημα αυτό, εν όψει της ολοκλήρωσης της κατασκευής της νέας μονάδας. Ο Δήμαρχος Εορδαίας είχε ζητήσει ήδη από τα τέλη Ιανουαρίου από την ΔΕΗ την άμεση υπογραφή της σχετικής σύμβασης για την Παροχή Θερμικής Ενέργειας ισχύος 140 MWth από τη Μονάδα Πτολεμαΐδα 5, η οποία εγκρίθηκε από το Δήμο και την ΔΕΤΗΠ τον Μάρτιο του 2019. Η υπογραφή της εκκρεμμεί, και σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο μέρη επικοινωνούν σε προχωρημένο επίπεδο για οριστικοποίηση στις τελευταίες παραμέτρους της. Σημειώνεται πως η υφιστάμενη σύμβαση παροχής ενέργειας λήγει στα τέλη του 2020.

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team