Αρχική > Ptolemeos Plus > Πώς κατεδαφίζουμε νόμιμα και ανακυκλώνουμε τα υλικά «μπάζα»

Πώς κατεδαφίζουμε νόμιμα και ανακυκλώνουμε τα υλικά «μπάζα»

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Μεγάλα πρόστιμα έρχονται για όσους κατεδαφίζουν και πετούν τα «μπάζα» όπου… να “ναι. Γιατί μπορεί η οικοδομική δραστηριότητα να μειώθηκε τα τελευταία χρόνια, όμως αυξήθηκαν οι εργασίες κατεδάφισης κτιρίων και μαζί τα απόβλητα που προέρχονται απ” αυτές. Πολλοί σήμερα καταφεύγουν στην κατεδάφιση του κτιρίου τους, για να μειώσουν τον ΕΝΦΙΑ ή για να μην προβούν σε έξοδα νομιμοποίησης αυθαιρέτων κατασκευών. Αρκετοί όμως, δεν γνωρίζουν ότι η κατεδάφιση πρέπει να γίνεται ύστερα από έκδοση οικοδομικής άδειας, με αποτέλεσμα να έχουν προβλήματα με την πολεοδομία, την αστυνομία και τον ΕΦΚΑ( πρώην ΙΚΑ).

Επίσης πολύ σημαντικό θέμα είναι και η παράνομη εναπόθεση των υλικών κατεδάφισης «μπάζα» σε ρέματα και σε κοντινά χωράφια, γιατί δεν τηρείται η νομοθεσία που επιβάλει τα απόβλητα της κατεδάφισης να πηγαίνουν σε μονάδα ανακύκλωσης Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ). Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα σήμερα ανακυκλώνεται λιγότερο από το 5% των υλικών, όταν στην Ευρώπη υπάρχουν χώρες που η ανακύκλωση των αποβλήτων της οικοδομής φτάνει το 80% και 90% όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Δανία.

Αφού δεν χτίζω, γιατί να βγάλω άδεια κατεδάφισης που θα μου στοιχίσει πάνω από χίλια ευρώ;

Σύμφωνα με τον οικοδομικό κανονισμό, για κάθε οικοδομική εργασία, όπως είναι και η κατεδάφιση, απαιτείται η σύνταξη μελετών και η έγκριση εργασιών όπως αυτές περιγράφονται στις μελέτες. Βέβαια δεν απαιτείται η σύνταξη όλων των μελετών που χρειάζεται για την άδεια ανέγερσης ή προσθήκης μιας οικοδομής και το κόστος της άδειας είναι πολύ μικρότερο.

Εχω ένα σπίτι μισογκρεμισμένο, πώς μπορώ να πληρώσω λιγότερο ΕΝΦΙΑ;

Για να μην θεωρείται κατοικία θα πρέπει να μην έχει σκεπή το κτίσμα. Τότε θεωρείται ερείπιο και ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται μόνο για το οικόπεδο. Επίσης μπορεί να εκδοθεί άδεια κατεδάφισης την οποία θα υποβάλετε στην Εφορία.

Ποιά δικαιολογητικά απαιτούνται για την άδεια κατεδάφισης;

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται από την Πολεοδομία είναι τα ακόλουθα:

  • Αίτηση του ιδιοκτήτη
  • Τοπογραφικό διάγραμμα
  • Αρχιτεκτονική μελέτη
  • Τεχνική έκθεση με την περιγραφή του κτιρίου και του τρόπου αντιστήριξης των ομόρων ιδιοκτησιών (όπου χρειάζεται)
  • Πιστοποιητικό Ιδιοκτησίας
  • Κατόψεις, τομές και φωτογραφίες του υπό κατεδάφιση κτιρίου
  • Άλλες εγκρίσεις όπου χρειάζεται (π.χ. Αρχιτεκτονικό Συμβούλιο, Αρχαιολογία κλπ)

Πρέπει να είναι νόμιμο το σπίτι για να κατεδαφιστεί;

Όχι. Σύμφωνα με τη νομοθεσία «περί προδιαγραφών μελετών για έκδοση οικοδομικών αδειών», για την κατάθεση μελέτης κατεδάφισης δεν απαιτούνται στοιχεία νομιμότητας του προς κατεδάφιση κτιρίου.

Εχει ημερομηνία λήξης η άδεια κατεδάφισης;

Μία άδεια κατεδάφισης με τον νέο τρόπο έκδοσης αδειών ισχύει για ένα χρόνο και δικαιούται αναθεώρησης για άλλον ένα χρόνο (σύνολο 2 χρόνια ισχύος).

Ζήτησα άδεια από την Πολεοδομία να κατεδαφίσω ένα παμπάλαιο σπίτι του 1930 και δεν μου τη δίνουν. Τι να κάνω;

Όταν ένα κτίσμα έχει χτιστεί προ του έτους 1955, τότε ζητείται η θετική γνώμη του Αρχιτεκτονικού Συμβουλίου και σε κάποιες περιπτώσεις και της εφορίας Νεωτέρων Μνημείων, για να αποφευχθεί η κατεδάφιση διατηρητέων κτιρίων. Επίσης η γνώμη του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής είναι υποχρεωτική και «για µεταγενέστερες του έτους 1955 κατασκευές, που βρίσκονται σε παραδοσιακό οικισµό (π.χ. Πήλιο) ή προστατευόµενο τµήµα πόλης, ιστορικό τόπο, αρχαιολογικό χώρο και περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλους (π.χ. συνοικία Παλαιών Βόλου). Αν το Συμβούλιο κρίνει ότι το κτίριο δεν είναι αξιόλογο τότε συνεχίζει η διαδικασία έκδοσης της Άδειας Κατεδάφισης. Σε κάθε άλλη περίπτωση, µε αιτιολογημένη έκθεση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, το θέµα παραπέμπεται στην αρµόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Μου έγινε καταγγελία στην Πολεοδομία γιατί κατεδάφισα σπίτι χωρίς άδεια και πληρώνω πρόστιμο. Γιατί;

Όταν η Πολεοδομία διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει άδεια κατεδάφισης επιβάλλει κανονικά πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης. Το πρόστιμο διατήρησης θα σταματήσει όταν αποκατασταθεί-ξανακτισθεί η κατασκευή ή εάν προχωρήσει σε έκδοση άδειας δόμησης για τη νομιμοποίηση της κατεδάφισης.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ…..

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr

Συντάκτης: e-ptolemeos team