Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Αρθρογραφία > Πορεία τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας / Nέα τιμή θερμικής μονάδας – Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης  

Πορεία τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας / Nέα τιμή θερμικής μονάδας – Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης  

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

Η παύση λειτουργίας του ΑΗΣ Καρδιάς το 2020 που τροφοδοτεί με θερμική ενέργεια τη Δημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας (Δ.Ε.ΤΗ.Π.)  και η νέα αυξημένη τιμή μονάδας θερμικής ενέργειας,  προβληματίζουν τους Πτολεμαϊδιώτες.

Για τα ζητήματα αυτά και  την αργοπορία λειτουργίας της μονάδας ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ  5  για το 2021 πήραμε τη γνώμη των αρμοδίων: «Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος μια και δεν έχουμε κανένα δεδομένο περί του αντιθέτου» μας είπε η Γενική Διευθύντρια της ΔΕΤΗΠ κ Ιωάννα Καλαιτζίδου. «Εκτός αν παραταθεί η λειτουργία του ΑΗΣ Καρδιάς μέχρι να ξεκινήσει η ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ 5».

Ο προϊστάμενος των Οικονομικών & Διοικητικών υπηρεσιών κ Γιάννης Σταυριαννίδης ήταν καθησυχαστικός:  «Η αύξηση του κόστους αγοράς θερμικής ενέργειας από τη ΔΕΗ  (2 ΕΥΡΩ/ Mwh) δεν θα μετακυλήσει στους καταναλωτές επειδή είναι μικρό το ποσοστό συμμετοχής της τιμής αγοράς στην τελική πώληση του προϊόντος.  Εξ άλλου από το 2017 δεν φορολογούνται τα κέρδη Τηλεθερμάνσεων και ΔΕΥΑ (με 29%) ένας επίσης σοβαρός λόγος να μην επηρεασθεί η νέα χρέωση».

«Υποβάλαμε ώριμη μελέτη-πρόταση στο πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ/ΕΣΠΑ για την επέκταση του δικτύου διανομής Τηλεθέρμανσης σε όλες τις εργατικές κατοικίες στην πόλη» μας είπε ο προϊστάμενος του τμήματος μελετών & έργων κ Νίκος Πετρίδης. Με την προϋπόθεση της σύνδεσης με την ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ 5  μας δίνεται η δυνατότητα σύνδεσης γειτνιαζόντων οικισμών ή και εξωαστικής  χρήσης της Τηλεθέρμανσης. Όλες οι εργατικές κατοικίες της Πτολεμαΐδας βρίσκονται περιμετρικά της πόλης, με αποτέλεσμα να περιμένουν την επέκταση του δικτύου Τηλεθέρμανσης.

Ενδιαφέροντα στοιχεία μας έδωσε ο προϊστάμενος Λειτουργίας και Συντήρησης  κ Κων/νος Λάζογλου: «Το δίκτυο μαζί με τις παροχές είναι περίπου 300 χιλιόμετρα, οι συνδεδεμένες οικοδομές πλησιάζουν τις 4.000 και 42 τεχνικοί φροντίζουν για τη λειτουργία, συντήρηση δικτύου, αποκατάσταση βλαβών καταναλωτών και κατασκευή νέων οδέσευων-συνδέσεων». Τα επίσημα στοιχεία της Επιχείρησης δείχνουν ότι το προσωπικό αποκαθιστά κάθε χρόνο στην περίοδο λειτουργίας κοντά στις 50 βλάβες, ενώ οι διακοπές έχουν ελαχιστοποιηθεί.

Η προμελέτη του έργου σύνδεσης από τη νέα μονάδα ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ 5 μέχρι την Πτολεμαΐδα (η μελέτη του έργου βρίσκεται στην ΑΝΚΟ και η ολοκλήρωσή της αναμένεται σταδιακά μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι) απαιτεί ένα κόστος της τάξης των 33,8 εκ. ΕΥΡΩ. Από αυτά τα εννέα εκ. προορίζονται για τις μετασκευές της μονάδας για να πάρουμε τη θερμική ενέργεια, τα 20,5 εκ. για τον αγωγό σύνδεσης 10.700 μέτρων με το αντλιοστάσιο και τα τέσσερα  εκ. για 2-3 λέβητες πετρελαίου για την εφεδρική τροφοδοσία. Επίσης εξετάζεται ως  εναλλακτική λύση για την εφεδρεία της ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ 5 σε περίπτωση διακοπής λειτουργίας της,  η τροφοδοσία με Φ.Α. από τον αγωγό ΤΑΠ καθώς και άλλες λύσεις εφεδρείας.

Οι παλιές ρυπογόνες λιγνιτικές μονάδες με Ευρωπαϊκές αποφάσεις κλείνουν και ελάχιστες αντικαθίστανται με αντιρρυπαντική τεχνολογία. Η τιμή αγοράς σήμερα κοστίζει 5,5 Ε/ MWh και με τη νέα σύμβαση αυξάνεται σε 7,08 Ε/MWh. Οι εκκρεμότητες (χρέη) προς τη ΔΕΗ ανήλθαν στο ποσό των 5.716.918 ΕΥΡΩ. Έγινε ρύθμιση με τη ΔΕΗ και το ποσό θα αποπληρωθεί σε πέντε δόσεις, μάλιστα η πρώτη δόση ποσού 1.429.000 ΕΥΡΩ του 2018 καταβλήθηκε. Φυσικά υπάρχουν και οφειλές  προς τη ΔΕΤΗΠ από κακοπληρωτές οι οποίες έγιναν διαχειρίσημες μετά από κάποιες αποφάσεις της Διοίκησης και μέτρα που ελήφθησαν.

Ο καυτός ατμός των Ατμοηλεκτρικών Σταθμών της ΔΕΗ  έδωσε πρώτη φορά  Τηλεθέρμανση το 1993 στην Πτολεμαΐδα. Έκτοτε οι Πτολεμαιδιώτες  απολαμβάνουν φθηνή και καθαρή θερμική ενέργεια που απαιτούν να συνεχιστεί. Περιμένουν από τη ΔΕΗ και τους άλλους αρμόδιους φορείς απαντήσεις και αντίστοιχες  ενέργειες. Οι πληροφορίες για τερματισμό λειτουργίας του τροφοδότη σταθμού τους βάζουν σε σοβαρές ανησυχίες και σε μόνιμη επιφυλακή, με το όπλο παρά πόδας …..

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Πώς να προστατευτούμε από τους αντιεμβολιαστές- του Φώτη Κοκοτού

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Οι αντιεμβολιαστές είναι επικίνδυνοι, αυτό το ξέρουμε πλέον καλά. Είμαστε σε μια πανδημία με χιλιάδες θύματα. Ο καθένας ...