Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Ποντιακά > Ποντιακά κάλαντα Πρωτοχρονιάς (βίντεο)

Ποντιακά κάλαντα Πρωτοχρονιάς (βίντεο)

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

«Αρχή κάλαντα κι αρχή του χρόνου. Πάντα κάλαντα, πάντα του χρόνου. Αρχή μήλον έν’ κι αρχή κυδών” έν’, Κι αρχή βάλσαμον το μυριγμένον…».

Παραμονή Πρωτοχρονιάς στον Πόντο, όπως και τα Χριστούγεννα, τα παιδιά γύριζαν από σπίτι σε σπίτι, συνήθως κατά παρέες δύο, τριών ή περισσότερων ατόμων, και αντί για τρίγωνα κρατούσαν λύρες και καράβια τα οποία στόλιζαν με διάφορα στολίδια.

Σε μερικά χωριά του Πόντου τα παιδιά έβγαιναν στους δρόμους καβάλα σε κλαδιά μηλιάς, ενώ σε άλλες περιοχές ο αρχηγός της οικογένειας, άντρας ή γυναίκα, «εκαλαντίαζεν τ” οσπίτ’», σκόρπιζε δηλαδή διάφορους καρπούς μέσα στο σπίτι, και έψελνε: «Άµον το ρούζ’νε αούτα τα καλά, αέτσ” πα να ρούζ’νε απές” “ς σ” οσπίτ’ν εµουν τ” ευλοΐας και τα καλοσύνας».

Ακούμε τα ποντιακά κάλαντα της Πρωτοχρονιάς, με συνοδεία της λύρας, όπως ανέβηκαν στο κανάλι της Δέσποινας Σαββίδου στο Youtube:

Πηγή: http://www.pontos-news.gr/

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Ποντιακά έθιμα της παραμονής των Θεοφανίων: Το σταύρωμαν και το μνημοκέρε

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Με τη γιορτή των Θεοφανίων ολοκληρώνεται το Δωδεκαήμερο, τα Καλαντόφωτα των Ποντίων. Την παραμονή των Φώτων ήταν ακόμα μια ευκαιρία ...