Αρχική > Ενέργεια > Περνά από το ΚΑΣ η δυνατότητα της ΔΕΗ να εγκαταστήσει 960 MW φωτοβολταϊκών στα λιγνιτικά πεδία της Πτολεμαΐδας

Περνά από το ΚΑΣ η δυνατότητα της ΔΕΗ να εγκαταστήσει 960 MW φωτοβολταϊκών στα λιγνιτικά πεδία της Πτολεμαΐδας

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email «Πράσινο φως» από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αναμένει σήμερα η ΔΕΗ Ανανεώσιμες για ένα πολύ μεγάλο πακέτο φωτοβολταϊκών, ισχύος περίπου 1 GW, στα λιγνιτικά πεδία της Πτολεμαΐδας.

Το ΚΑΣ καλείται να εγκρίνει το αίτημα της ΔΕΗΑΝ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος 960 ΜW, που αφορούν στα έργα «Πτελεώνας 1», «Πτελεώνας 2», «Καρδιά 1», «Εξοχή 8» και «Ορυχείο ΔΕΗ Πτολεμαΐδας Α, Β, Γ, Δ, και Ε».

Τα έργα θα αναπτυχθούν σε έκταση συνολικού εμβαδού περίπου 18.300 στρεμμάτων, εντός της απαλλοτριωμένης έκτασης της ΔΕΗ στα ορυχεία Πτολεμαΐδας.

Σε μια περιοχή δηλαδή όπου τα συνεργεία και οι εργολάβοι της ΔΕΗ έσκαβαν και έκαναν επί δεκαετίες εξορύξεις λιγνίτη, εποπτευόμενοι από πλειάδα αρχαιολόγων, ώστε να επιβεβαιώσουν ότι δεν υπάρχουν αρχαία.

Το λογικό επομένως είναι ότι δεν θα «ανακαλυφθούν» ξαφνικά αρχαία στα συγκεκριμένα σημεία και η ΔΕΗΑΝ θα πάρει το «πράσινο» φως για να προχωρήσει στο επόμενο βήμα.

Συνολικά για την περιοχή, η ΔΕΗ έχει αιτηθεί mega-φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 2,5 GW, ενώ αθροιστικά με εκείνα στην Μεγαλόπολη, η συνολική ισχύς προσεγγίζει τα 3 GW.

Στην Πτολεμαΐδα, το πιο προχωρημένο έργο αφορά το σύμπλεγμα των τριών διαφορετικών πάρκων, συνολικής ισχύος 230 MW. Το μεγαλύτερο κομμάτι, αυτό των 200 MW έχει αναλάβει η Mytilineos, ενώ όπως είχε πει τον Απρίλιο στην Βουλή ο υπ. ΠΕΝ Κ.Σκρέκας η ταρίφα αποζημίωσης της παραγόμενης ενέργειας θα είναι 49 ευρώ/MWh.

Οσο για τον χρόνο εκτέλεσης και ηλέκτρισης του έργου, ο CEO της ΔΕΗΑΝ, Κ. Μαύρος τον είχε τοποθετήσει στους 16 μήνες από την έγκριση της σχετικής επένδυσης από την Βουλή, δηλαδή τον Αύγουστο του 2022, με την τελική παράδοση του έργου να αναμένεται σε 42 μήνες.

Στα τέλη του 2022, αναμένεται να ολοκληρωθεί και το άλλο εμβληματικό φωτοβολταϊκό της ΔΕΗΑΝ, αυτό της Μεγαλόπολης, ισχύος 50 MW, η κατασκευή του οποίου ανατέθηκε πρόσφατα στην ΤΕΡΝΑ. Είναι το πρώτο έργο που θα προχωρήσει με διμερές συμβόλαιο πώλησης ρεύματος προς τη μητρική, στα πλαίσια της στρατηγικής που έχει ανακοινώσει η ΔΕΗ.

Το τίμημα είχε κλείσει στα περίπου 23,5 εκατ. ευρώ. Το έργο θα πραγματοποιηθεί με συστήματα μονού άξονα και bifacial πλαίσια. Επίσης θα κατασκευαστεί νέος υποσταθμός μέσης προς υψηλή τάσης για τη σύνδεσή του στο σύστημα.

Πηγή: https://energypress.gr

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
sidiros
x

Check Also

Παντελής Καραλευθέρης: «Το νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου της ΔΕΗ έγινε πραγματικότητα, μετά από απόφαση του ΔΣ της ΔΕΗ»

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Την έγκριση του νέου προγράμματος εθελούσιας εξόδου για εργαζόμενους της επιχείρησης, αποφάσισε το ΔΣ της ΔΕΗ την Πέμπτη. ...