Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Slider > Xριστούγεννα με μειωμένη δραστηριότητα στα ορυχεία – Λόγω περικοπών δαπανών μισθοδοσίας

Xριστούγεννα με μειωμένη δραστηριότητα στα ορυχεία – Λόγω περικοπών δαπανών μισθοδοσίας

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Με προσωπικό ασφαλείας και με έναν επιπλέον μικρό αριθμό εργαζομένων στην  εξόρυξη, ώστε να διατηρηθούν τα αποθέματα ασφαλείας στους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς της ΔΕΗ, λειτούργησε το Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας τα Χριστούγεννα, ενώ το ίδιο πρόγραμμα θα επαναληφθεί την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνεια.

Έτσι λοιπόν την Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη των Χριστουγέννων σταμάτησε η εξορυκτική δραστηριότητα των ορυχείων. Εργάστηκε περίπου το ένα τρίτο του προσωπικού. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθυντή εκμετάλλευσης του ΛΚΔΜ Κώστα Μαχτή, σε κάθε ορυχείο – πλην του Κυρίου Πεδίου – δηλαδή Νότιο, Καρδιά και Αμύνταιο, εργάστηκε το προσωπικό ασφαλείας, καθώς και από ένας λιγνιτικός εκσκαφέας, ώστε να τροφοδοτήσει τους αντίστοιχους σταθμούς, με σκοπό να διατηρηθούν στα προβλεπόμενα επίπεδα τα  λιγνιτικά αποθέματα ασφαλείας του κάθε σταθμού. Επίσης, λειτούργησε και από ένας εκσκαφέας στα «στείρα», προκειμένου να αναμιγνύει την  τέφρα με τα στείρα, κάτι που έγινε για περιβαλλοντικούς λόγους. Στο Κύριο Πεδίο δούλεψε μόνο το προσωπικό ασφαλείας, χωρίς να λειτουργήσουν οι προαναφερόμενοι εκσκαφείς, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο ορυχείο δεν τροφοδοτεί άμεσα κάποιο σταθμό παραγωγής.

Το ίδιο πρόγραμμα μείωσης των δραστηριοτήτων θα εφαρμοστεί, σύμφωνα με τον Κ. Μαχτή και το διήμερο Κυριακή – Δευτέρα της Πρωτοχρονιάς, καθώς και τα Θεοφάνεια το Σάββατο 6 Ιανουαρίου.  Πάντως, είπε ότι «είναι η πρώτη φορά που σταματάνε οι δραστηριότητες για τόσες πολλές ημέρες», δηλαδή έξι ημέρες στο δωδεκαήμερο των γιορτών, ενώ πρόσθεσε ότι «τις προηγούμενες χρονιές σταματούσαμε πολύ λιγότερες ημέρες». Βεβαίως, να σημειωθεί πως αυτό γίνεται με μοναδικό στόχο την μείωση των δαπανών της μισθοδοσίας, σε ό,τι αφορά στις αργίες και στην υπερωριακή απασχόληση.

Συγχρόνως τα Χριστούγεννα λειτούργησαν και εξακολουθούν να λειτουργούν όλες οι μονάδες των ΑΗΣ του λεκανοπεδίου, πλην μιας μονάδας (1η)  στην Καρδιά, η οποία όμως είναι σε ετοιμότητα και μπορεί να λειτουργήσει όποτε ζητηθεί, αλλά και μιας μονάδας (4η) στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου που βγήκε σε συντήρηση μετά από πρόσφατη βλάβη, η οποία πρόκειται να είναι έτοιμη για λειτουργία μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.  ΟΙ ΑΗΣ Μελίτης και Αμυνταίου λειτουργούν κανονικά.

Ως προς τα αποθέματα ασφαλείας σε λιγνίτη στις αυλές των σταθμών παραγωγής, πρέπει να σημειωθεί ότι είναι πάνω από τα προβλεπόμενα όρια. Για παράδειγμα, στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, τον μεγαλύτερο σταθμό που χρειάζεται τα περισσότερα αποθέματα, το προβλεπόμενο είναι να έχει τουλάχιστον στην αυλή του 600.000 τόνους λιγνίτη και έχει 1.000.000 τόνους.

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: Χρήστος Βήττας