Αρχική > Slider > Παράθυρο για παράταση στον ΑΗΣ Αμυνταίου – Ο Επίκαιρος καταγράφει

Παράθυρο για παράταση στον ΑΗΣ Αμυνταίου – Ο Επίκαιρος καταγράφει

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Όπως αναφέρουν πηγές του energypress.gr, ΥΠΕΚΑ και ΔΕΗ φέρονται να έχουν εξασφαλίσει από την Ευρ. Επιτροπή τη σιωπηρή παράταση του ΑΗΣ Αμυνταίου για τη χειμερινή σεζόν προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες τηλεθέρμανσης αλλά και η ασφάλεια εφοδιασμού του συστήματος. Για τη συνέχιση, όμως, της λειτουργίας των δύο μονάδων του Αμυνταίου οι Βρυξέλλες θα πρέπει να πειστούν ως προς την προσαρμογή τους στις αυστηρές περιβαλλοντικές απαιτήσεις. Έτσι, η ΔΕΗ φέρεται να ετοιμάζει σχέδιο για την περιβαλλοντική και ενεργειακή αναβάθμιση του λιγνιτικού σταθμού, το οποίο θα υποβληθεί στην Κομισιόν αφού πρώτα θα έχει προχωρήσει η διαδικασία της αποεπένδυσης των λιγνιτικών της Μελίτης και της Μεγαλόπολης. Θα είναι ταυτόχρονα και η πρόταση της ΔΕΗ προς ενδιαφερόμενους επενδυτές, με την οποία θα τους καλεί να επενδύσουν για τις εργασίες αναβάθμισης των μονάδων και σε αντάλλαγμα θα προσφέρει είτε μακροχρόνια συμβόλαια προμήθειας ρεύματος, είτε να συλλειτουργήσουν τον ΑΗΣ (!).

Το συμπέρασμα είναι πως η ΔΕΗ είναι αδύνατον να κάνει από μόνη της τις απαραίτητες επενδύσεις ύψους 100 περίπου εκατομμυρίων, και πως η μόνη πιθανότητα για λύση στο πρόβλημα περνά μέσα από τη συζήτηση με τους ιδιώτες επενδυτές.

Την άποψη αυτή είχε εκφράσει και ο συντοπίτης μας Παντελής Καραλευθέρης, μέλος του ΔΣ της ΔΕΗ, ο οποίος προ εβδομάδων με δήλωση του στον Πτολεμαίο, είχε μιλήσει για ανάγκη «εθνικής ενεργειακής συμμαχίας» ανάμεσα στη ΔΕΗ και τους ιδιώτες παίκτες, ώστε να διαμορφωθεί ένα κοινό αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μια τέτοια λύση φαίνεται πως θα ακολουθηθεί, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί πως θα γίνει η επένδυση με κάποιον ο οποίος μπορεί να την ολοκληρώσει, αλλά και με κάποιον ο οποίος θα «κυνηγήσει» το θέμα σε διεθνές επίπεδο.

 

Δείτε όλα τα άρθρα του «Επίκαιρου» εδώ… 

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team