Αρχική > Slider > Παραγωγός ρεύματος ο ΤΟΕΒ Βελβεντού – Έτοιμος για λειτουργία ο υδροηλεκτρικός σταθμός που κατασκεύασε

Παραγωγός ρεύματος ο ΤΟΕΒ Βελβεντού – Έτοιμος για λειτουργία ο υδροηλεκτρικός σταθμός που κατασκεύασε

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

 

Στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές του ο Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) Βελβεντού, ο οποίος προχώρησε στην κατασκευή ενός σύγχρονου μικρού υδροηλεκτρικού σταθμού, εγκατεστημένης ισχύος 1,9 μεγαβάτ.

Ο υδροηλεκτρικός σταθμός που κατασκευάστηκε υπό την επίβλεψη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, χρηματοδοτήθηκε από πόρους του ίδιου του ΤΟΕΒ, που είναι ο κύριος του έργου, καθώς και από τον Τοπικό Πόρο. Το κόστος του ανήλθε σε 1.276.549,50 ευρώ εκ των οποίων 1.037.845,12 είναι το κόστος του εξοπλισμού και των εργασιών και 238.704,38 ο ΦΠΑ.

Να σημειωθεί ότι έχουν ολοκληρωθεί τόσο οι κτιριακές όσο και οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και ο ΤΟΕΒ είναι έτοιμος να υποβάλει αίτημα για την έκδοσης της σχετικής Άδειας Λειτουργίας του σταθμού. Μοναδική εκκρεμότητα είναι η έκδοση απόφασης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη διαδικασία υπογραφής σύμβασης πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να ξεκινήσει η δοκιμαστική και στη συνέχεια η κανονική λειτουργία του σταθμού.

Η κατασκευή του κτηρίου του υδροηλεκτρικού σταθμού είναι συνολικής επιφάνειας 132,91 m2 σύμφωνα με την 31/17-05-2013 άδεια δόμησης. Διαθέτει υδροστρόβιλος τύπου Pelton  και γεννήτριας ονομαστικής ισχύος 2.000 ΚW, καθώς και εξαρτήματα σύνδεσης του στροβίλου με τον αγωγό προσαγωγής νερού (ειδικά τεμάχια, Δικλείδα εισαγωγής, Ελαιοϋδραυλική μονάδα ισχύος, Χαλύβδινες εξαρμώσεις κ.λ.π.). Είναι επίσης εξοπλισμένος με υδραυλική και  ηλεκτρολογική εγκατάσταση, εγκατάσταση πυρόσβεσης και αποχέτευσης, εγκατάσταση ισχυρών ρευμάτων για την λειτουργία του σταθμού, εγκατάσταση Μέσης Τάσης για τη σύνδεση του σταθμού με το δίκτυο Μ.Τ της ΔΕΔΔΗΕ και εγκατάσταση αυτοματισμού λειτουργίας του σταθμού. Ακόμη διαθέτει γερανογέφυρα εντός του σταθμού παραγωγής και διάταξη μέτρησης στάθμης νερού της δεξαμενής που τροφοδοτεί τον σταθμό.

Μόλις λυθεί και το τυπικό θέμα της χορήγησης και της τελευταίας άδειας, που είναι η άδεια λειτουργίας, ο μικρός υδροηλεκτρικός σταθμός του ΤΟΕΒ Βελβεντού, είναι έτοιμος να ξεκινήσει την  δοκιμαστική λειτουργία και μετά από λίγο διάστημα την κανονική λειτουργία.

 

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr

Συντάκτης: Χρήστος Βήττας