Αρχική > Uncategorized > Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Συμμετοχή και συνεργασία με το Δήμο Κοζάνης στο ερευνητικό έργο «BERLIN – «Οικονομικά αποδοτική αναμόρφωση δημόσιων κτηρίων σε έξυπνα και ανθεκτικά νανοδίκτυα με χρήση αποθήκευσης»

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Συμμετοχή και συνεργασία με το Δήμο Κοζάνης στο ερευνητικό έργο «BERLIN – «Οικονομικά αποδοτική αναμόρφωση δημόσιων κτηρίων σε έξυπνα και ανθεκτικά νανοδίκτυα με χρήση αποθήκευσης»

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

Το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με το Δήμο Κοζάνης και επιθυμώντας να συμβάλλει με συγκεκριμένες προτάσεις στην ενεργειακή μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή, συμμετέχει σε ένα νέο ερευνητικό έργο με τίτλο «BERLIN«Οικονομικά αποδοτική αναμόρφωση δημόσιων κτηρίων σε έξυπνα και ανθεκτικά νανοδίκτυα με χρήση αποθήκευσης» – “Cost-effective rehabilitation of public buildings into smart and resilient nano-grids using storage».

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) και εθνικούς πόρους, στο πλαίσιο του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Μεσογειακής Λεκάνης ENI CBC Med 2014-2020, της μεγαλύτερης διασυνοριακής συνεργασίας που ενώνει 14 παράκτιες περιοχές για την προώθηση της δίκαιης, ισότιμης και βιώσιμης οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής ανάπτυξης, η οποία μπορεί να προωθήσει τη διασυνοριακή ολοκλήρωση και να αξιοποιήσει τα εδάφη και τις αξίες των συμμετεχουσών χωρών.

Το έργο συντονίζεται από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ενώ εκτός του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας συμμετέχουν τα Πανεπιστήμια του Cagliari (Ιταλία) και Ben Gurion (Ισραήλ), οι Ισραηλινές Δημοτικές Αρχές Eilat και Hevel Eilot και o Οίκος Deloitte (Κύπρου). Υποστηρίζεται, επίσης, από τους Δήμους Κοζάνης και Ussaramanna (Ιταλία) και την Αυτόνομη Περιφέρεια της Σαρδηνίας. Η συνολική χρηματοδότησή του ανέρχεται στα €2.868.267 από την οποία το 90% καλύπτεται από την Ε.Ε. (€2.581.440).

Στόχος του έργου είναι η υλοποίηση διασυνοριακών πιλοτικών έργων για την ανάπτυξη καινοτόμων και οικονομικά αποδοτικών λύσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτηρίων με βάση τα νανοδίκτυα, το θεμέλιο λίθο των έξυπνων μικρό-δικτύων. Το έργο θα επικεντρωθεί στην αύξηση της διείσδυσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο δίκτυο, σε συνδυασμό με την αποθήκευσή της και τη διαχείριση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και την ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης στα κτήρια. Πρόθεση της συνεργασίας είναι να καταστούν τα δημόσια κτήρια πιο πράσινα, έξυπνα, καινοτόμα και ταυτόχρονα βιώσιμα. Κατά τη διάρκεια του έργου θα υλοποιηθούν οκτώ (8) πιλοτικές δραστηριότητες, οι οποίες θα συνδυάζουν αποτελεσματικά συστήματα φωτοβολταϊκών, αποθήκευσης ενέργειας, έξυπνων δικτύων, αυτοματισμού κ.λπ. ώστε να υλοποιηθεί ένα αυτόνομο νανοδίκτυο. Οι δύο (2) από αυτές θα υλοποιηθούν στην περιοχή της Κοζάνης.

Μέσω του έργου θα επιτευχθεί σε επίπεδο πιλοτικών κτηρίων μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2), ενώ από τα αποτελέσματά του θα επωφεληθούν και άλλες μεσογειακές και ευρωπαϊκές περιφέρειες ενώ ταυτόχρονα θα ενισχυθεί το ενδιαφέρον και η ικανότητα των δημόσιων αρχών για ενεργειακό εκσυγχρονισμό. Μακροπρόθεσμα, το έργο θα ενθαρρύνει την ευρεία υιοθέτηση πολιτικής για την αύξηση της διείσδυσης των φωτοβολταϊκών συστημάτων στο δίκτυο και των υψηλών επιπέδων αυτάρκειας των κτηρίων. Επιπρόσθετα, θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την ανάπτυξη της έρευνας και τις επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά συστήματα, καθώς και το ενδιαφέρον των τοπικών επαγγελματιών στον τομέα των κτηρίων για την εκπόνηση νέων καινοτομιών για υψηλής απόδοσης κτήρια, καθώς και επιχειρηματικών ευκαιριών και ευκαιριών απασχόλησης στον τομέα ανακαίνισης κτηρίων.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Επιστημονικό Υπεύθυνο του έργου στο Παν. Δυτικής Μακεδονίας, Καθηγητή Γεώργιο Χ. Χριστοφορίδη, στο τηλ.: +2461 68237 ή στο email: gchristoforidis@uowm.gr, ή να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του έργου: http://www.enicbcmed.eu/projects/berlin.

 

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Τι έδειξαν οι χθεσινοί έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ: Στη Δυτική Μακεδονία, 5.000 ευρώ σε 2 άτομα, για μη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά την είσοδό τους στην χώρα

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων ...