Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Αρθρογραφία > Πάμε σαν άλλοτε… – Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης

Πάμε σαν άλλοτε… – Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


-Η πολυφωνική χορωδία του Βαρβούτειου Δημοτικού Ωδείου Πτολεμαΐδας χθες το βράδυ στο αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαΐδας μας πήρε συνταξιδιώτες σ΄ ένα ονειρεμένο μουσικό ταξίδι της εποχής του μεσοπολέμου.

-Παρ” όλο που η εποχή εκείνη είχε πολέμους, την Μικρασιατική καταστροφή, το οικονομικό κραχ του 1929 η ενσωμάτωση των προσφύγων που έφερναν μαζί τους προηγμένες αντιλήψεις στους χώρους της γαστρονομίας αλλά και της μουσικής και της διασκέδασης, επηρέασαν βαθιά τον τρόπο ζωής, τα ήθη και τα έθιμα της αθηναϊκής κοινωνίας.

-Δύο κορυφαίοι συνθέτες της:εποχής εκείνης, ο Θεόφραστος Σακελλαρίδης και ο Νίκος Χατζηαποστόλου στην αθηναϊκή επιθεώρηση μας δίνουν από σκηνής δημοφιλή τραγούδια. Ακόμα δύο σπουδαίες προσωπικότητες: ο Αττίκ (Κλέονας Τριανταφύλλου) και ο Κώστας Γιαννίδης (Γιάννης Κωνσταντινίδης), το 1930 εγκαθίστανται στην Αθήνα προερχόμενοι από το Παρίσι και το Βερολίνο αντιστοίχα και ανοίγουν τον δρόμο στο «ελαφρύ» τραγούδι.

-Τότε η ψυχαγωγία ανύψωνε το πατριωτικό φρόνιμα του λαού και την αισθητική του καλλιέργεια.

-Με την διεύθυνση της Νικολέτας Παπάζογλου, τον Λάζαρο Τσαβδαρίδη στο πιάνο, την σοπράνο Χρύσα Δελαβερίδου, τον τενόρο Αλέξανδρο Πουρλουκάκη και τα υπέροχα παιδιά της ορχήστρας συνεπιβάτες χθες, σ΄ αυτό το μουσικό ταξίδι αναδρομής στα δύσκολα αλλά άλλης ομορφιάς χρόνια του μεσοπολέμου, κανείς μας δεν βγήκε χαμένος …. μόνο με ομορφιά έμελλε να γεμίσουμε όλοι μας.

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: Μιχάλης Ραμπίδης