Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Ενέργεια > Ορυχείο Αμυνταίου: Νέο έργο για την ανάκτηση του λιγνιτικού αποθέματος στην περιοχή της κατολίσθησης

Ορυχείο Αμυνταίου: Νέο έργο για την ανάκτηση του λιγνιτικού αποθέματος στην περιοχή της κατολίσθησης

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Υπογράφηκε η σύμβαση για νέο έργο που αφορά στις εργασίες εκσκαφών και μετακίνησης γαιών στο Ορυχείο της ΔΕΗ στο Αμύνταιο, με σκοπό τον «απεγκλωβισμό» του καταπλακωμένου αποθέματος λιγνίτη από την τεράστια κατολίσθηση που έλαβε χώρα τον Ιούνιο του 2017 στην περιοχή. Το προηγούμενο διάστημα είχαν προηγηθεί και άλλες ανάλογες εργολαβίες με το ίδιο αντικείμενο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ypodomes.com, η ανάδοχος κοινοπραξία Σωτηριάδης ΑΤΕΒΕΕ – Κύβος ΑΤΕΒΕΕ ανέλαβε το συγκεκριμένο έργο κόστους 11,37 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ, κόστος με ΦΠΑ: 14,09 εκατ. ευρώ), με τίτλο «Εκσκαφή, φόρτωση, μεταφορά, απόθεση και διάστρωση 10×10^6 m3 στ. λιγνιτικού κοιτάσματος, από την περιοχή κατολίσθησης του Ορυχείου Αμυνταίου» το οποίο αποτελείται από τα εξής υποέργα:

1) Εκσκαφή, φόρτωση, μεταφορά απόθεση – διάστρωση 7.625.000 m3 στ. άγονων από την περιοχή κατολίσθησης, προς τον χώρο της εσωτερικής απόθεσης του Ορυχείου Αμυνταίου (απόσταση μεταφοράς 2,300 Km μετρημένη επί σχεδίου, με βάση το προτεινόμενο δρομολόγιο και μεσοσταθμική κλίση 0,00 %)·

2) Εκσκαφή, φόρτωση, μεταφορά, απόθεση – διάστρωση 2.375.000 m3 στ. λιγνίτη από την περιοχή κατολίσθησης, προς τα δάπεδα του Τ/Δ 6 του Ορυχείου Αμυνταίου (απόσταση μεταφοράς 1,9 χλμ. μετρημένη επί σχεδίου, με βάση το προτεινόμενο δρομολόγιο και μεσοσταθμική κλίση 1,53%).

Τα προς διακίνηση υλικά αποτελούνται από υπερκείμενα ιζηματογενή πετρώματα και λιγνιτικό κοίτασμα, αποτελούμενο από εναλλαγές αργίλων, άμμων, μαργών και λιγνίτη. Η διακίνηση (εκσκαφή, φόρτωση, μεταφορά και απόθεση – διάστρωση) των υλικών, αποτελούν το κύριο αντικείμενο του έργου. Σύμφωνα με τη δημοσιευμένη γνωστοποίηση της συναφθείσας σύμβασης, είναι δυνατή η αυξομείωση του συμβατικού αντικειμένου από +50 % έως -30 %, με τις ίδιες τιμές και με ανάλογη αυξομείωση του χρόνου περάτωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αναξιοποίητο απόθεμα λιγνίτη που βρίσκεται στην περιοχή της κατολίσθησης έχει υπολογιστεί ότι αγγίζει τους 25 εκατ. τόνους ενώ καταπλακώθηκαν επίσης και μηχανήματα βαρέως τύπου (4 από τους 6 συνολικά καδοφόρους εκσκαφείς), απαραίτητων για τη λειτουργία του Ορυχείου.

Πηγή: https://www.ypodomes.com

 

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team