Αρχική > Αρθρογραφία > Ονοματοδοσία Σκοπίων – Γράφει ο Πολυχρόνης Ρουσσάκης

Ονοματοδοσία Σκοπίων – Γράφει ο Πολυχρόνης Ρουσσάκης

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

 

Τελευταία, αναζωπυρώθηκε το θέμα της ονομασίας της γείτονας χώρας, των Σκοπίων, (με απαίτηση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε) του μέχρι πρότινος και προ της διαλύσεως της Γιουγκοσλαβίας του Στρατάρχη Γιόσιπ  Μπροζ  Τίτο,  για δεκαετίες ονομαζόμενου *Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας* και που στην συνέχεια, μετά την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και για πάνω από 25 χρόνια μετονομαζόμενο –αγγλιστί -FYROM- δηλαδή ελληνιστί – *Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας* – χωρίς να ανοίξει πολιτική μύτη από κανέναν από τους εν Ελλάδι μεγάλους πολιτικούς άνδρες του περασμένου αιώνα, που ο λαός έπινε και πίνει νερό στο όνομά τους και η ιστορία τους έγραψε, τους γράφει ή θα τους γράψει με χρυσά γράμματα στις σελίδες της.

Ομιλώ για όλους εκείνους τους πολιτικούς άνδρες, που καπηλεύτηκαν πολιτικά τα εθνικά αισθήματα των Ελλήνων και επένδυσαν ψηφοθηρικά σε αυτά με συνθηματολογία, που απέκρυβε τις εθνικές μειοδοσίες των πολιτικών τους επιλογών ή ένοχων ανοχών τους, καθώς και τις προσωπικές τους ανθρώπινες φιλοδοξίες ή αδυναμίες, στο όνομα κατάκτησης της εξουσίας. Αναφέρομαι λοιπόν σε όλους εκείνους που ενώ ακολούθησαν τα
χνάρια που τους υποδεικνύονταν κάθε φορά από ξένα κέντρα αποφάσεων –κύρια από τις μεγάλες δυνάμεις, όπως και τώρα- στο εσωτερικό και στον ελληνικό λαό, πουλούσαν ιδεολογικές μπαρούφες και έδιναν την εντύπωση
ότι οι ίδιοι τους χαράσσουν τον πολιτικό ντόρο της χώρας! Και κάθε πρωί, μεσημέρι και βράδυ, πολυλογούν αντιπαρατιθέμενοι στα τηλεκανάλια για λόγους εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης, κουράζοντας ανοήτως, κάθε νοήμονα πολίτη.

Και απλά διερωτώμαι και ερωτώ:
α/. –Τόσα χρόνια, επί εποχής Τίτο και ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, πως ονομαζόταν το κρατίδιο των Σκοπίων; Απαντώ – *Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της «Μακεδονίας»*! Ποιος αντέδρασε τότε; Κανείς!
β/. –Με την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, πως εμείς αποδεχθήκαμε να ονομάζεται ετούτο το νεοσύστατο κρατίδιο; Απαντώ – *Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας* ή αγγλιστί *F.Y.R.O.M  (former Yugoslav Republic of Macedonia)*! –Εν ολίγοις, δεχθήκαμε απλά να προστεθεί η λέξη *Πρώην* , αποδεχόμενοι de facto –ελληνιστί, εν τη πράξει- την συνέχιση της μέχρι τότε ονομασίας του κρατιδίου ως *Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της «Μακεδονίας»*!

Σήμερα λοιπόν, άνθρωποι που γεννήθηκαν στην γείτονα χώρα προ 50 – 60 χρόνων και για λόγους εσωτερικής εθνικής διαφοροποίησης τους σε σχέση με τους άλλους συμπολίτες τους (π.χ Κροάτες, Αλβανούς, Βόσνιους, Ρομά, Βούλγαρους, κ.λ.π) με υπερηφάνεια σε όλη τους την ζωή δήλωναν *Μακεδόνες*, μιας και οι μέτοικοι μεν και όχι γηγενείς  πρόγονοι τους, ζούσαν για κάποιους αιώνες στο *κρατίδιο της Μακεδονικής Δημοκρατίας
της Ομόσπονδης Γιουγκοσλαβίας* και κανείς δεν έφερε αντίρρηση για την ονομασία αυτήν, ούτε στο εσωτερικό ούτε από το *εξωτερικό (π.χ Ελλάδα)*, πως μπορείς σήμερα να τους πείσεις, να δεχθούν κάποια άλλη εθνική ταυτότητα και ονομασία; Γιατί η λέξη «Μακεδονική Δημοκρατία», δήλωνε απλά την γεωγραφική περιοχή μετοίκησης τους και σημερινής κατοίκησής τους!
Πως μπορεί κάποιος να πείσει έναν κάτοικο της Ελληνικής Μακεδονίας ότι δεν είναι Μακεδόνας, αφού κατοικεί η φάρα του, οι πρόγονοί του  για αιώνες και σήμερα η ίδια του η οικογένειά, σε τούτα τα χώματα;  Σε μέρος ετούτης της γεωγραφικής Μακεδονίας του γεωγράφου της αρχαιότητας Στράβωνα, κατήλθαν 700 – 800 χρόνια πριν και μετοίκησαν σλαβικά φύλλα.

Έκτοτε και για αιώνες, κανείς απ΄ όσο μπορώ να γνωρίζω, δεν εναντιώθηκε στην οικειοποίηση εκ μέρους τους της εθνικής ταυτότητας του *Μακεδόνα*, παρά τις διεθνείς ιστορικές κραυγές επιστημόνων περί της εθνικής τους καταγωγής!
Και εδώ εντοπίζεται το μεγάλο διαχρονικό πολιτικό λάθος.  Δεν μπορούμε να μην δεχθούμε ότι κατοικούν για αιώνες στην ιστορική γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας. Βεβαίως, οι ίδιοι και από μόνοι τους, αποδέχθηκαν και αναγνώρισαν ότι είναι σλαβικής καταγωγής και πως είναι μέτοικοι στην περιοχή, αλλά εδώ και δεκάδες αιώνες! Αναγνώρισαν επίσης, ότι δεν είναι απόγονοι το Μεγάλου Αλεξάνδρου και σήμερα αποποιούνται κάθε ιστορική οικειοποίηση του ονόματός του, αρκεί να συμφωνήσουμε και να δεχθούμε σύνθετη ονομασία τους κρατιδίου τους, π.χ Άνω – Βόρεια – nova(νέα) Μακεδονία! Και μάλλον, κάπου εκεί πάει το πράγμα!

Συνεπώς, όταν κάποτε κάποιος πολιτικός –αποθανών προσφάτως- πρότεινε και προέταξε την ονομασία της γείτονας χώρας σε μια και ενιαία ονομασία για κάθε χρήση *Σλαβομακεδονία*, που εμπεριείχε την εθνική τους προέλευση και την γεωγραφική περιοχή κατοίκησής τους αποδεδειγμένα για αιώνες, χωρίς δυνατότητα διαχωρισμού της σύνθετης αυτής ονομασίας, ακούσθηκαν πολιτικές φωνές λαϊκισμού, π.χ *όχι σύνθετη ονομασία που να περιέχει την λέξη Μακεδονία, όχι παράγωγα της λέξεως Μακεδονία, κ.λ.π* και ο λαός ξεσηκώθηκε να σώσει την πατρίδα, ξεχνώντας ότι οι ίδιοι οι πολιτικοί ήταν οι γεωργοί που όργωσαν το έδαφος, έσπειραν το μικρόβιο της πολιτικής ταυτότητας των γειτόνων και που σήμερα θέλουν δήθεν να ξεριζώσουν –με λόγια και όχι με έργα- την
σοδιά της πολιτικής τους αβελτερίας! Εν ολίγοις, «ελληνικός τραγέλαφος»!

Αγαπητοί αναγνώστες, βγάλτε τα συμπεράσματά σας κι αν κάποιος κατάλαβε ότι απλά κατέγραψα μια ιστορική αλήθεια την οποία και δεν αποδέχομαι σαν Έλληνας, πολύ καλά κατάλαβε. Όμως και δυστυχώς, «το πεπρωμένον φυγείν αδύνατον»!

Ρουσσάκης Σαρ. Πολυχρόνης
Έλλην το γένος
Πατριώτης κατά το ήθος
Σκεπτόμενος κατά το έθος

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team