Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Slider > Ομόφωνη απόφαση της ΔΙΑΔΥΜΑ για τα σκουπίδια της Κέρκυρας- Τεράστιο οικονομικό όφελος για τη Δυτική Μακεδονία- 23700 τόνοι το 2020 στην ΜΕΑ

Ομόφωνη απόφαση της ΔΙΑΔΥΜΑ για τα σκουπίδια της Κέρκυρας- Τεράστιο οικονομικό όφελος για τη Δυτική Μακεδονία- 23700 τόνοι το 2020 στην ΜΕΑ

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Την απόφαση μεταφοράς των απορριμμάτων της Κέρκυρας στη Δυτική Μακεδονία έλαβε σήμερα το μεσημέρι το Δ.Σ. της ΔΙΑΔΥΜΑ το οποίο συνεδρίασε πρώτη φορά με τη νέα του σύνθεση και υπό την προεδρεία του Παναγιώτη Πλακεντά.

Η απόφαση του Δ.Σ. ήταν ομόφωνη και έτσι μέσα στο 2020 στην Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων θα μεταφερθούν 23.700 τόνοι με το οικονομικό όφελος για την περιοχή να ανέρχεται στις 363.000 ευρώ.

Το Δ.Σ. δεν προχώρησε σε απόφαση τριετίας, όπως είναι το αρχικό σχέδιο με τη συνολική ποσότητα να ξεπερνά τις 60.000 τόνους, τονίζοντας πως η διαδικασία για τη συνέχιση ή μη της παραλαβής των απορριμμάτων από την Κέρκυρα θα επανεξεταστεί για την επόμενη χρονιά.

Παράλληλα το Δ.Σ. αποφάσισε την απόφαση για τροποποίηση των Περιβαλλοντικών όρων στην ΜΕΑ, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η δυνατότητα διαχείρισης από τις 120.000 τόνους ανά έτος στις 150.000 τόνους ανά έτος.

Όπως ανακοίνωσε στο Δ.Σ. της ΔΙΑΔΥΜΑ, ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας Δημοσθένης Μαυρίδης, στη συζήτηση που υπήρξε στο αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος, ζητήθηκαν αντισταθμιστικά μέτρα για την περιοχή τα οποία και έγιναν δεκτά.

Αυτά είναι η κατασκευή ενός 4ου κυττάρου στο ΧΥΤΑ της Δυτικής Μακεδονίας, με ένα ποσό άνω των 2εκ ευρώ, η προμήθεια μηχανήματος για την αντίστροφη ώσμωση προϋπολογισμού 500.00 ευρώ και 150.000 ευρώ για τη διαχείριση των ογκοδών απορριμμάτων.

Στο Δ.Σ. οι Δήμαρχοι εξέφρασαν τη θετική τους στάση απέναντι στην αποδοχή της πρότασης για τα σκουπίδια της Κέρκυρας, έθεσαν όμως το ζήτημα πως η Δυτική Μακεδονία παραμένει εδώ και χρόνια η μόνη νόμιμη Περιφέρεια στη διαχείριση απορριμμάτων χωρίς όμως αυτό να εκφράζεται και σε περιορισμό τους κόστους για τους Δήμους και κατ’ επέκταση των πολιτών.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος της ΔΙΑΔΥΜΑ έστειλε μήνυμα προς τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας, πως η περιοχή δεν θα μετατραπεί σε χωματερή της χώρας καθώς εδώ θα γίνεται επεξεργασία και όχι ταφή απορριμμάτων: «Στόχος είναι η μείωση των δημοτικών τελών προς τους πολίτες. Αυτή την κατεύθυνση έχει και η σημερινή μας απόφαση», τόνισε ο Παναγιώτης Πλακεντάς.

Τα σκουπίδια της Κέρκυρας θα έρθουν στην ΜΕΑ της Δυτικής Μακεδονίας τους πρώτους μήνες του 2020 και όταν λυθούν γραφειοκρατικά ζητήματα τα οποία προβλέπονται.

Να σημειωθεί πως το όφελος των Δήμων της περιοχής σε βάθος τριετίας μπορεί να ξεπεράσει τις 600.000 ευρώ.

Ζήσης Πιτσιάβας

 

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: Ζήσης Πιτσιάβας