Αρχική > Ενέργεια > Ομιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: o κυρίαρχος παίκτης σε υποδομές και καθαρή ενέργεια

Ομιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: o κυρίαρχος παίκτης σε υποδομές και καθαρή ενέργεια

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
-Kατέχει ηγετική θέση σε σειρά κρίσιμων κλάδων της ελληνικής οικονομίας και έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε 16 χώρες
Με πολύ μεγάλες επενδύσεις, που έγιναν στην καρδιά της κρίσης και ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ, κυρίως στους τομείς της καθαρής ενέργειας και των υποδομών, ο Ομιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι σήμερα ένας από τους ισχυρότερους ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους.
Ο Ομιλος κατέχει ηγετική θέση σε σειρά κρίσιμων κλάδων της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι οι υποδομές, η παραγωγή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας και οι παραχωρήσεις, ενώ είναι επίσης ισχυρός και στους κλάδους της διαχείρισης απορριμμάτων, των μεταλλείων και της ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων.
Ο Ομιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ χαρακτηρίζεται επίσης από ιδιαίτερα υψηλό βαθμό εξωστρέφειας, αφού έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε 16 χώρες, με ευρεία γεωγραφική διασπορά (Ευρώπη, ΗΠΑ, Μέση Ανατολή), και απασχολεί συνολικά περισσότερους από 6.000 εργαζομένους.

Ο «πράσινος» Ομιλος

Μέσω της θυγατρικής του εταιρείας ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ο Ομιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι πρωτοπόρος στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τομέα στον οποίο εισήλθε πριν από 20 χρόνια και σήμερα αποτελεί τον μεγαλύτερο ελληνικό όμιλο στην παραγωγή καθαρής ενέργειας, αλλά και τον μεγαλύτερο επενδυτή σε έργα ΑΠΕ στην Ελλάδα.
Από τις σημαντικότερες και πλέον καινοτόμες επενδύσεις του Ομίλου είναι το αιολικό πάρκο στη βραχονησίδα του Αγίου Γεωργίου, που είναι η μεγαλύτερη (150 εκατ. ευρώ) σε λειτουργία επένδυση σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Ελλάδα. Πρόκειται για πρότυπο έργο, μοναδικό στην Ελλάδα, που ενέχει τα χαρακτηριστικά υπεράκτιων (offshore) αιολικών πάρκων που αναπτύσσονται εδώ και χρόνια διεθνώς και αποτελούν πεδίο με μεγάλη προοπτική λόγω του μεγάλου υπεράκτιου αιολικού δυναμικού που διαθέτει η χώρα.
Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή λειτουργεί, κατασκευάζει ή έχει πλήρως αδειοδοτήσει 1110 MW εγκαταστάσεων ΑΠΕ στην Ευρώπη και την Αμερική. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου ανέρχεται πλέον σε 936 MW (516 MW στην Ελλάδα, 288 MW στις ΗΠΑ, 102 MW στην Πολωνία και 30 MW στη Βουλγαρία), ενώ διαθέτει υπό κατασκευή ή έτοιμες προς κατασκευή εγκαταστάσεις ΑΠΕ ισχύος 180 MW. Στρατηγικός στόχος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι να προσεγγίσει τα 2.000 MW έργων ΑΠΕ σε λειτουργία σε όλες τις χώρες δραστηριότητάς της.
Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για να χρηματοδοτήσει το φιλόδοξο αυτό επενδυτικό πρόγραμμα πραγματοποίησε εφέτος με ιδιαίτερη επιτυχία την έκδοση του πρώτου στην Ελλάδα «πράσινου» ομολόγου, που συγκέντρωσε 60 εκατομμύρια ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά αποτελούν μέρος των πόρων που καλύπτουν το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας στην «πράσινη» οικονομία την περίοδο 2017 – 2019, συνολικού ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει νέα έργα ΑΠΕ στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ και δύο σημαντικά έργα διαχείρισης απορριμμάτων στις Περιφέρειες Ηπείρου και Πελοποννήσου.
Για την τριετία 2017 – 2019 το επενδυτικό πρόγραμμα της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή προστίθεται σε επενδύσεις συνολικής αξίας άνω των 600 εκατ. ευρώ που υλοποιήθηκαν το διάστημα 2012 – 2016, οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει να αποδίδουν σημαντικά έσοδα για την εταιρεία.
Η Ελλάδα «μπαταρία» του ευρωπαϊκού Νότου
Το νέο στοίχημα του Ομίλου είναι οι μεγάλες επενδύσεις στην αποθήκευση ενέργειας, τις οποίες έχει θέσει σε τροχιά υλοποίησης. Πρόκειται για νέο τομέα για την Ελλάδα, που είναι όμως πλήρως εναρμονισμένος με την ευρωπαϊκή ενεργειακή στρατηγική, αλλά και τη στρατηγική επιλογή του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για επενδύσεις με αυξημένη εγχώρια προστιθέμενη αξία, που αξιοποιούν την ελληνική εμπειρία και τεχνογνωσία και τα ειδικά γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό προωθούνται δύο εξαιρετικά σημαντικές επενδύσεις, συνολικού προϋπολογισμού της τάξης των 800 εκατ. ευρώ, ο υβριδικός σταθμός του Αμαρίου στην Κρήτη και το έργο αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία.
Υψηλό ανεκτέλεστο €1,8 δισ. στις υποδομές
Την ηγετική θέση του Ομίλου στις υποδομές, μέσω της θυγατρικής του ΤΕΡΝΑ, υπογραμμίζει το σημαντικό ανεκτέλεστο της τάξης των 1,8 δισ. ευρώ το οποίο διαθέτει. Ανεκτέλεστο στο οποίο θα προστεθούν τους επόμενους μήνες και νέα έργα, καθώς μέσα στο 2018 αναμένεται η έναρξη κατασκευής νέων έργων συνολικού προϋπολογισμού 800 εκατ. ευρώ (νέος διεθνής αερολιμένας Καστελλίου Κρήτης και νότιος κλάδος αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδας – Ε 65). Η ΤΕΡΝΑ έχει επίσης συμμετάσχει στην κατασκευή ορισμένων εκ των πλέον εμβληματικών έργων στην Ελλάδα, με πλέον πρόσφατο το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Διαβάστε περισσότερα εδώ…
Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr

Συντάκτης: e-ptolemeos team