Αρχική > Uncategorized > Όλο το παρασκήνιο για την τροπολογία του διαγωνισμού – Τι ζήτησαν και τι άλλαξαν οι θεσμοί – Τα μηνύματα ενόψει των προσφορών

Όλο το παρασκήνιο για την τροπολογία του διαγωνισμού – Τι ζήτησαν και τι άλλαξαν οι θεσμοί – Τα μηνύματα ενόψει των προσφορών

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Μέχρι την τελευταία στιγμή βρίσκονταν σε εξέλιξη διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις μεταξύ του υπουργείου ενέργειας και των γενικών διευθύνσεων ενέργειας και ανταγωνισμού σχετικά με την τροπολογία του ΥΠΕΝ για το διαγωνισμό της ΔΕΗ αλλά και εν γενεί για τις προβλέψεις του νομοσχεδίου που θα ψηφιστεί τελικώς την Παρασκευή.

Μάλιστα το αρχικό draft διαφοροποιήθηκε σε σημαντικό βαθμό, κάτι που αναμένεται να γίνει και με άλλες προβλέψεις του νόμου που κρίθηκε ότι εγείρουν ζητήματα. Οι αλλαγές έγιναν κατόπιν σχετικών συνεννοήσεων και παρατηρήσεων της Επιτροπής και αφορούν σε ουσιώδεις παραμέτρους που άπτονται του διαγωνισμού.

Για παράδειγμα, πληροφορίες αναφέρουν ότι στο αρχικό κείμενο της τροπολογίας υπήρχε ρητή αναφορά σε μηχανισμό αντιστάθμισης ρίσκου για τους επενδυτές, δηλαδή μια διαφορετική φόρμουλα της λεγόμενης ρήτρα επιμερισμού ζημιών. Αν και η συγκεκριμένη ρήτρα δεν έχει απορριφθεί, εντούτοις κρίθηκε σκόπιμο να μην ενταχθεί στην τροπολογία.

Στόχος του υπουργείου αλλά και της Κομισιόν είναι τα κίνητρα που θα δοθούν στους συμμετέχοντες, να συμφωνηθούν στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για την κατάρτιση του SPA, προκειμένου να ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες των επενδυτών και επομένως να αυξηθούν οι πιθανότητες επιτυχίας του διαγωνισμού, που είναι και το ζητούμενο τόσο του ΥΠΕΝ όσο και των Βρυξελλών.

Την κατεύθυνση αυτή, άλλωστε, της επιτυχίας του διαγωνισμού, εξυπηρετεί και το γεγονός ότι ενώ στο αρχικό κείμενο της τροπολογίας δεν υπήρχε σχετική πρόβλεψη, τελικώς εντάχθηκε η δυνατότητα να υπάρξει νέα αποτίμηση διαφορετική της πρώτης, με παραμέτρους που θα λαμβάνουν υπόψη τις συνθήκες της αγοράς, προηγούμενες παρόμοιες συναλλαγές αλλά και το ύψος των προσφορών που κατατέθηκαν στον προηγούμενο διαγωνισμό.

πηγή: energypress.gr
Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team