Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Στήλες > Σχολικά κείμενα > 5ο Γυμνάσιο > Οκτώβριος: Ένας μήνας γεμάτος Ιστορία- Από την εφημερίδα του 5ου Γυμνασίου

Οκτώβριος: Ένας μήνας γεμάτος Ιστορία- Από την εφημερίδα του 5ου Γυμνασίου

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

Οκτώβριος… Ουφ! Τι μήνας κι αυτός! Μας έχει τρελάνει στην Ιστορία! Από τη μία με τους Βαλκανικούς πολέμους, από την άλλη με τους Ελληνοϊταλικούς και Γερμανικούς πολέμους. Άσε που πρέπει να θυμάσαι όλα τα γεγονότα, αφού μαθαίνοντας την ιστορία της χώρας σου γίνεσαι, όπως μας λένε, σωστός Έλληνας και σωστή Ελληνίδα!

Λοιπόν ας τα βάλουμε σε μία σειρά: Στις 13 Οκτωβρίου του 1904 έχουμε τον θάνατο του Παύλου Μελά, κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα, ενώ στις 6 Οκτωβρίου 1912 έχουμε την έναρξη του Α’ Βαλκανικού Πολέμου (με τους Βαλκανικούς Πολέμους απελευθερώθηκε σχεδόν ολόκληρη η Βόρεια Ελλάδα από την οθωμανική κατοχή). Λίγο αργότερα, στις 15 Οκτωβρίου (1912) γιορτάζουμε την απελευθέρωση της Πτολεμαΐδας και των γύρω περιοχών (Κοζάνης, Βέροιας, Έδεσσας στις 11, 16 και 18 Οκτωβρίου αντίστοιχα), ενώ στις 26 Οκτωβρίου (1912) τιμούμε την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από την οθωμανική κατοχή.

 Ακόμη στις 12 Οκτωβρίου 1944 απελευθερώθηκε η Αθήνα από τους Γερμανούς, ενώ την 28η έχουμε την αρνητική απάντηση στο τελεσίγραφο της Ιταλίας στα 1940, το περίφημο ΟΧΙ, και την έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου. Και δεν είναι μόνο αυτά! Κάθε μέρα του Οκτωβρίου σφραγίζεται από γεγονότα που δεν αφορούν μόνο τη χώρα μας, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο. Ας σταματήσω όμως εδώ με τα ιστορικά, γιατί δεν θέλει και πολύ να κάνω κανένα λάθος και ποιος την ακούει την καθηγήτρια της Ιστορίας! Σα να την ακούω να λέει: «Είναι χρέος μας, λοιπόν, να γνωρίζουμε όσα περισσότερα για την ιστορία μας, αφού έτσι μόνο μπορούμε να τιμήσουμε πρόσωπα και γεγονότα που μας χάρισαν την ελευθερία!».

Εδώ που τα λέμε, δεν έχει και πολύ άδικο! Εεε, και για να μην ξεχνιόμαστε, ας ευχηθούμε «Πάντα ελεύθεροι!!!»

Άννα Ανδρεοπούλου Γ1

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
sidiros
x

Check Also

Οι μουσικές επιλογές του e-ptolemeos.gr – Daniel Pemberton – Ocean’s Eight (2018)

Κοινοποίησε το.... Facebook Twitter Print email Δείτε επίσης στο E-PTOLEMEOS.GR: Δεν επιβεβαιώνει ο ΕΟΔΥ την πληροφορία του MEGA για μεταλλαγμένο ...