Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Ενέργεια > Οι περιβαλλοντικοί περιορισμοί και το Υπερταμείο αλλάζουν τα σχέδια της ΔΕΗ για την αποθείωση στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου

Οι περιβαλλοντικοί περιορισμοί και το Υπερταμείο αλλάζουν τα σχέδια της ΔΕΗ για την αποθείωση στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Την απόφαση να αναμορφώσει τους σχεδιασμούς της για την περιβαλλοντική προσαρμογή των Μονάδων Ι – ΙV του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου έλαβε η ΔΕΗ.

Η κατασκευή αποθείωσης στο συγκρότημα Αγ. Δημητρίου, καθώς και άλλες περιβαλλοντικές δράσεις περιλαμβάνονται, εξάλλου, στους στρατηγικούς στόχους για τη ΔΕΗ που καταγράφονται στο Στρατηγικό Σχέδιο για την αξιοποίηση των περιουσιακών της στοιχείων που έδωσε χθες στη δημοσιότητα  η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε., γνωστή και ως «Υπερταμείο».

Αυτό και μόνο καταδεικνύει και τη σημασία της συγκεκριμένης πρόσφατης απόφασης του Διοικητικού της Συμβουλίου, βάσει της οποίας η ΔΕΗ θα προχωρήσει:

α) στη διενέργεια ανοιχτού διαγωνισμού, για την προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος υγρής αποθείωσης καυσαερίων στις Μονάδες ΙII και IV του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, συνολικού προϋπολογισμού 97 εκατ. ευρώ, και

β) στην άμεση διερεύνηση για τον τρόπο εφαρμογής της ξηρής αποθείωσης με στόχο τη βέλτιστη διαχείριση των τροποποιημένων βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων αναγκών των Μονάδων Ι – IV του εν λόγω ΑΗΣ, η οποία θα περιλαμβάνει και τον ενδεχόμενο προγραμματισμό δοκιμαστικής εφαρμογής στις νέες συνθήκες λειτουργίας της Μονάδας IV, μετά τις επεμβάσεις στο έργο μείωσης των NOx.

Με τη συγκεκριμένη απόφαση, ανατρέπεται ο σχεδιασμός που είχε αποφασιστεί από το ΔΣ της ΔΕΗ τον περασμένο Οκτώβριο, σύμφωνα με τον οποίο η ΔΕΗ θα προχωρούσε σε ανοικτό διαγωνισμό για την προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος (FGD Plant) ξηρής αποθείωσης καυσαερίων για τις Μονάδες Ι – ΙV του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, καθώς και για την προμήθεια των απαραίτητων για το έργο ροφητικών υλικών, συνολικού ύψους 145 εκατ. ευρώ.

Όπως όλα δείχνουν, η ΔΕΗ προχωράει σε αυτές τις κινήσεις προκειμένου να εξασφαλίσει το ταχύτερο δυνατό την βέλτιστη προσαρμογή των συγκεκριμένων μονάδων στους αυστηρούς περιβαλλοντικούς περιορισμούς που τίθενται από το ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Εξάλλου, με βάση και τη σχεδιαζόμενη αποεπένδυση του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ, είναι κρίσιμο ζήτημα για την επιχείρηση να μπορέσει να διαμορφώσει τους καλύτερους δυνατούς όρους για την εκμετάλλευση και αξιοποίηση των υπολοίπων λιγνιτικών μονάδων.

Παρενθετικά, αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο ΔΣ της ΔΕΗ, Π. Καραλευθέρης και Ν. Φωτόπουλος, είχαν εκφράσει τις αμφιβολίες τους στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου για το κατά πόσο οι όροι του διαγωνισμού ήταν τέτοιοι που θα εξασφάλιζαν τη συμμετοχή πολλών ενδιαφερομένων, εξ ου και δεν υπερψήφισαν την εισήγηση, επιλέγοντας να ψηφίσουν «λευκό».

Στο σημείο αυτό, θα πρέπει ίσως να ληφθεί υπόψη ότι το τελευταίο διάστημα αρκετοί έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμπράξουν με τη ΔΕΗ για την περιβαλλοντική αναβάθμιση του λιγνιτικού της στόλου, μέσα από διάφορα σχήματα και προτάσεις.

Είναι γνωστή η συζήτηση και οι προτάσεις για την αξιοποίηση του ΑΗΣ Αμυνταίου και οι σχετικές πρόσφατες τοποθετήσεις Σταθάκη και Παναγιωτάκη, ενώ υπενθυμίζεται ότι το μνημόνιο συνεργασίας που έχει υπογράψει ο Όμιλος Κοπελούζος με την κινεζική Shenhua Group περιλαμβάνει και τη συνεργασία σε έργα περιβαλλοντικής αναβάθμισης λιγνιτικών μονάδων.

Κρίσιμο το ζήτημα της αποθείωσης για τον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου

Στις μονάδες του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου παρατηρείται μεγάλη διακύμανση στις εκπομπές διοξειδίου του θείου, λόγω μεγάλου εύρους της ποιότητας του λιγνίτη, με τιμές διοξειδίου του θείου στα καυσαέρια 100-3000 mg/Nm3, με τις μέγιστες τιμές να καταγράφονται συνήθως στη μονάδα V.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ…

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team