Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Ρεπορτάζ > Οι αποφάσεις που θα κρίνουν το μέλλον του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας -Σε καλό κλίμα χθες, το ραντεβού της Πρυτανείας και Υπουργείου Παιδείας

Οι αποφάσεις που θα κρίνουν το μέλλον του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας -Σε καλό κλίμα χθες, το ραντεβού της Πρυτανείας και Υπουργείου Παιδείας

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

Έγινε τελικά το πολυαναμενόμενο ραντεβού ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, και των Πρυτανικών Αρχών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, για το μείζον θέμα της θέσπισης βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ, και τα μείζονα προβλήματα που θα προκύψουν για τα περιφερειακά Πανεπιστήμια, με την ψήφιση του νέου Νόμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», στην τηλεδιάσκεψη που έγινε χθες Δευτέρα με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Άγγελου Συρίγου, υπήρξε μια επί της αρχής πρόθεση για γενική στήριξη των περιφερειακών ιδρυμάτων, ενώ δόθηκε η εντύπωση πως το Υπουργείο έχει κατανοήσει πλήρως το πρόβλημα των Πανεπιστημίων και των συνεπειών που θα προκληθούν. Μάλιστα, έγινε ειδική μνεία σε συγκεκριμένα Πανεπιστήμια (Δυτικής Μακεδονίας, Δημοκρίτειο, Αιγαίου) που η Κυβέρνηση έχει βούληση να δώσει επιπλέον στήριξη λόγω ιδιαίτερων συνθηκών.
Η συνάντηση ήταν περισσότερο διερευνητική, αφού δεν δόθηκαν συγκεκριμένες απαντήσεις για το θέμα, εξασφαλίστηκαν όμως δεσμεύσεις για έμμεση στήριξη των οργανισμών των πανεπιστημίων με έμμεσο τρόπο, όπως για παράδειγμα την κατασκευή μεγάλων φοιτητικών εστιών, που θα ισχυροποιήσουν τις υποδομές στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.
Οι κρίσιμες υπουργικές αποφάσεις
Ναι μεν ο Νόμος που αναμένεται να ψηφιστεί, αναμένεται να θέσει τη φιλοσοφία του νέου συστήματος εισαγωγής, όμως τίποτα δεν θα έχει κριθεί με την ψήφιση του. Το «ζουμί» στο τι μέλλει γενέσθαι θα προκύψει από 2 υπουργικές αποφάσεις που θα εκδώσει η Νίκη Κεραμέως την περίοδο της άνοιξης. Η πρώτη αφορά στα επιτρεπόμενα όρια που θα θέσει το Υπουργείο, ανάμεσα στα οποία θα είναι δυνατός ο ορισμός της βάσης εισαγωγής από κάθε Πανεπιστημιακό Τμήμα. Για παράδειγμα, μπορεί να τεθεί ως κατώτατο όριο μια βαθμολογία που να είναι έχει ως μίνιμουμ, ένα ποσοστό επί της περσινής βάσης.
Η δεύτερη (και κρισιμότερη) υπουργική απόφαση, είναι αυτή του ορισμού του αριθμού εισακτέων σε κάθε Τμήμα, η οποία θα ληφθεί τον Απρίλιο. Εκεί θα κριθούν όλα, καθώς μια ενδεχόμενη μείωση των εισακτέων στα μεγάλα κεντρικά ιδρύματα, μπορεί να επιφέρει την ισορροπία και να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα στα ΑΕΙ που κινδυνεύουν. Να σημειωθεί πως το αίτημα για μείωση των εισακτέων είναι καθολικό, και εκφράζεται τόσο από την Περιφέρεια όσο και από τα Αθηναϊκά ΑΕΙ που αδυνατούν να διατηρούν τόσο μεγάλους αριθμούς φοιτητών.
Το πόσο προβληματική είναι διαχρονικά η κατανομή των εισακτέων, αποτυπώνεται στην περίπτωση του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Όπως μας λένε άνθρωποι που γνωρίζουν καλά το θέμα, πέρσι το Τμήμα ζήτησε από το Υπουργείο να έχει 100 εισακτέους, όμως το Υπουργείο αποφάσισε οι εισακτέοι να είναι 200. Σαν αποτέλεσμα, η βάση εισαγωγής διαμορφώθηκε στο ιστορικό χαμηλό των 3.500 μορίων, ενώ αν επικρατούσε η λογική και η εισήγηση του Τμήματος, εκτιμάται πως η βάση εισαγωγής θα ήταν πάνω από 8.000 μόρια.
Ερωτηματικό με το «διπλό μηχανογραφικό»
Όπως έχει γίνει γνωστό, οι υποψήφιοι από το 2022, θα υποβάλλουν μηχανογραφικό δελτίο για την επιλογή σχολής εισαγωγής, σε δύο φάσεις. Χωρίς να έχει διασαφηνιστεί το σύστημα, εκτιμάται πως αυτοί που δεν θα μπουν στην επιθυμητή σχολή στο πρώτο μηχανογραφικό, στη δεύτερη φάση θα γνωρίζουν που θα κυμαίνονται οι βάσεις για τις εναπομείνασες θέσεις, οπότε είναι πιθανό να υπάρχει πιο ορθολογική επιλογή σχολών, ειδικά στα τμήματα των περιφερειακών πανεπιστημίων, που συνήθως δεν είναι στις πρώτες επιλογές των υποψηφίων. Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από εκπαιδευτικούς που ερμηνεύουν τις κυβερνητικές προθέσεις, με το νέο σύστημα μηχανογραφικών να αποτελεί σε κάθε περίπτωση ένα μεγάλο ερωτηματικό.

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Γεραπετρίτης: Την επόμενη εβδομάδα θα αξιολογηθεί η κατάργηση των sms – Πιθανόν να χρειαστούν self test για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Την επόμενη εβδομάδα θα αξιολογηθεί η κατάργηση των sms για μετακινήσεις, τόνισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Μιλώντας στα Παραπολιτικά ...