Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Κοινωνία > Οδοιπορικό της Σούλας Παλέντζα στα Κροκοχώραφα της Κοζάνης!

Οδοιπορικό της Σούλας Παλέντζα στα Κροκοχώραφα της Κοζάνης!

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Ο κρόκος είναι ένα από τα πιο σπάνια φαρμακευτικά φυτά.
Τα στίγματα αφαιρούνται με το χέρι από τα φρεσκομαζεμένα λουλούδια και ξεραίνονται προσεκτικά για να γίνουν τα βαθυκόκκινα λεπτά νήματα.

 Για ένα κιλό Σαφράν χρειάζονται περίπου 150.000  από τους κόκκινους στήμονες του λουλουδιού! Εδώ και τριακόσια χρόνια καλλιεργείται και αναπτύσσεται σε μια μοναδική περιοχή (Eλίμειας) που περιλαμβάνει πολλά μικρά χωριά τoυ Νομού Κοζάνης.

Ξεχωρίζει για την άριστη ποιότητά του. Εκτός από τις φαρμακευτικές ιδιότητες είναι πολύτιμο μπαχαρικό και ρόφημα. Η συγκομιδή γίνεται προς το τέλος Οκτωβρίου.

 

Λίγα λόγια για τη Σούλα Παλέντζα

Γεννήθηκε στο Παλαιοχώρι Γρεβενών αλλά μεγάλωσα στην Κοζάνη. Eργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα αρκετά χρόνια. Με τη φωτογραφία άρχισε να ασχολείται το 2004 κάνοντας τα πρώτα της βήματα στο Φωτογραφικό Εργαστήρι του Δήμου Κοζάνης.

Συμμετείχε σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις όπως PhotoBiennale Θεσσαλονίκης 2010 & Τενερίφης. Διακρίθηκε σε πανελλήνιους διαγωνισμούς (πρώτη – δεύτερη και τρίτη θέση).

“Εχει κάνει μία ατομική έκθεση με θέμα οι »φανοί της Κοζάνης» και επιμελήθηκε δυο εκθέσεις με φωτογραφίες της παλιάς Κοζάνης (1η: Η Κοζάνη στον εικοστό αιώνα & 2η: Αφιέρωμα στους παλιούς φωτογράφους της Κοζάνης από 1890 εως 1975).  Φωτογραφίζει διάφορα θέματα της περιοχής της κυρίως ήθη-έθιμα και αγροτικές εργασίες. Γυρνώντας στους δρόμους και στα χωράφια ανακαλύπτει ανθρώπους και φωτογραφίζει το κάτι ξεχωριστώ που έχει ο καθένας τους.

Στην ουσία αποτυπώνει με τον φωτογραφικό φακό «κλέβοντας» τις μοναδικές στιγμές της καθημερινότητας που βλέπουν μόνο τα δικά της μάτια.

Πηγή (δείτε περισσότερες φωτογραφίες): https://www.ifocus.gr/

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team