Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Στήλες > Μνημεία της Εορδαίας > Οδοιπορικό στα μνημεία της Εορδαίας: το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία στο Καρυοχώρι

Οδοιπορικό στα μνημεία της Εορδαίας: το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία στο Καρυοχώρι

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Επιμέλεια: Θεόδωρος Κ. Πασσαλίδης

Το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία βρίσκεται δυτικά του οικισμού του Καρυοχωρίου, στην κορυφή ενός μικρού λόφου σε απόσταση εξακοσίων πενήντα μέτρων από την κεντρική πλατεία του χωριού.

Πρόκειται για έναν μονόχωρο, μικρό ναΐσκο κυκλικού σχήματος. Ο τρούλος και η σκεπή στο σύνολο της είναι καλυμμένη με κεραμίδια. Η κεντρική θύρα είναι ξύλινη και σε αυτήν οδηγεί κλίμακα τριών σκαλοπατιών. Πάνω από την πόρτα υπάρχει τσιμεντένιο στέγαστρο το οποίο στηρίζεται σε δυο επίσης τσιμεντένιες κολόνες. Πάνω από το στέγαστρο υπάρχει μικρού ύψους μεταλλικό καμπαναριό. Ο ναός είναι κατασκευασμένος από τσιμέντο και στο εσωτερικό του δεν υπάρχουν αγιογραφίες παρά μόνον φορητές εικόνες.

 

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: Θοδωρής Πασσαλίδης

"Γεννήθηκε το 1986 στην ελληνίδα γη της Εορδαίας. Πραγματοποίησε το πρώτο του ταξίδι σε ηλικία μερικών λεπτών από την Πτολεμαΐδα στην Θεσσαλονίκη (μέσω Άγρα). Έκτοτε, έχοντας ως εφόδια ένα πτυχίο Ψυχολογίας αποκτηθέν υπό την σκέπη του αττικού ουρανού και μια γκρίζα τραγιάσκα στο κεφάλι του, περιηγείται την πολιτιστική επικράτεια μελετώντας την ποίηση και την μνήμη."