Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Στήλες > Μνημεία της Εορδαίας > Οδοιπορικό στα μνημεία της Εορδαίας: το ξωκλήσι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στα Κομνηνά

Οδοιπορικό στα μνημεία της Εορδαίας: το ξωκλήσι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στα Κομνηνά

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


 

Επιμέλεια: Θεόδωρος Κ. Πασσαλίδης

Το ξωκλήσι των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης βρίσκεται στον κάμπο των Κομνηνών που εκτείνεται μεταξύ του χωριού και του Βερμίου όρους, δύο χιλιόμετρα και διακόσια μέτρα νοτίως της κεντρικής πλατείας. Η πρόσβαση σε αυτό γίνεται από χωματόδρομο κακής ποιότητας ο οποίος συνδέεται με την περιφερειακή οδό.

Σύμφωνα με την Παρθένα Τσοκτουρίδου, οι λατόμοι Μουράτ Παλασίδης και Σιδηρόπουλος Αναστάσιος έπειτα από εργασίες στο χώρο έσκαψαν και βρήκαν τα θεμέλια ενός παλαιού ναού. Έπειτα έσκαψαν και παρακάτω όπου βρήκαν ένα πηγάδι το νερό του οποίου θεωρείται αγίασμα και θαυματουργό. Χορηγός και κτήτορας της εκκλησίας υπήρξε ο Ψωμιάδης Ιωάννης.

Ο ναός είναι μικρός, μονόχωρος, χτισμένος στον ρυθμό της βασιλικής. Η σκεπή είναι καλυμμένη με κεραμίδια ενώ στη δυτική πλευρά βρίσκονται πέντε μεταλλικές θύρες (τρεις στην πρόσοψη του πρόναου και άλλες δυο στα πλαϊνά). Σε αυτές οδηγεί τσιμεντένιο κλιμακοστάσιο πέντε σκαλοπατιών. Το καμπαναριό είναι έξεργο, μεταλλικό, ύψους τριών μέτρων περίπου και τοποθετημένο νοτίως του ναού. Πάνω στο καμπαναριό υπάρχει μικρή μεταλλική πλάκα η οποία μνημονεύει το όνομα της χορηγού και το έτος τοποθέτησης:

ΔΩΡΕΑ

ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΟΥ Δ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

1984

 Περιμετρικά του ναού υπάρχει περίφραξη ύψους περίπου ενός μέτρου. Η κεντρική καγκελόπορτα βρίσκεται στη δυτική πλευρά. Από πάνω της υπάρχει μεταλλική πλάκα στην οποία αναγράφονται τα λόγια:

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ & ΕΛΕΝΗΣ

2

Πηγές

Τσοκτουρίδου Παρθένα, Η προγονική ιστορία του Δήμου Βερμίου, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης, 2002

 

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: Θοδωρής Πασσαλίδης

"Γεννήθηκε το 1986 στην ελληνίδα γη της Εορδαίας. Πραγματοποίησε το πρώτο του ταξίδι σε ηλικία μερικών λεπτών από την Πτολεμαΐδα στην Θεσσαλονίκη (μέσω Άγρα). Έκτοτε, έχοντας ως εφόδια ένα πτυχίο Ψυχολογίας αποκτηθέν υπό την σκέπη του αττικού ουρανού και μια γκρίζα τραγιάσκα στο κεφάλι του, περιηγείται την πολιτιστική επικράτεια μελετώντας την ποίηση και την μνήμη."