Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Στήλες > Μνημεία της Εορδαίας > Οδοιπορικό στα μνημεία της Εορδαίας: Το ταφικό μνημείο του Κωνσταντίνου Τιγκλιανίδη στην Ασβεστόπετρα

Οδοιπορικό στα μνημεία της Εορδαίας: Το ταφικό μνημείο του Κωνσταντίνου Τιγκλιανίδη στην Ασβεστόπετρα

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


 

Το ταφικό μνημείο του ορθόδοξου ιερωμένου Κωνσταντίνου Τιγκλιανίδη βρίσκεται στα νεκροταφεία του οικισμού της Ασβεστόπετρας του νομού Κοζάνης, ακριβώς πίσω από το ναό του αγίου Δημητρίου.

Ο Κωνσταντίνος Τιγκλιανίδης γεννήθηκε το 1867 στον Πόντο. Διετέλεσε Αρχιερατικός Επίτροπος και Αρχιμανδρίτης της Μητρόπολης Ροδοπόλεως του Πόντου (Μητρόπολη η οποία συστάθηκε το 1902 στην περιοχή του καζά της Μάτσκας ή Ματσούκας με κύρια χωριά τη Λιβερά, τη Λαραχανή και τα χωριά της Σάντας) και μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και την επακόλουθη ανταλλαγή των πληθυσμών, εγκαταστάθηκε στην Ασβεστόπετρα όπου και συνέχισε να υπηρετεί την Ορθόδοξη Εκκλησία μέχρι το τέλος του βίου του το έτος 1937.

Το μνημείο είναι λιτό, ορθογώνιου σχήματος, κατασκευασμένο από μάρμαρο. Πάνω στην κεντρική πλάκα υπάρχουν οι ακόλουθες επιγραφές:

ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΚΩΝΣ/ΤΙΝΟΣ ΤΙΓΚΛΙΑΝΙΔΗΣ

1867-1937

ΕΚ ΛΙΒΕΡΑΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

 

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΚΑΙ

ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

ΛΙΒΕΡΑΣ ΡΟΔΟΠΟΛΕΩΣ ΝΟΜΟΥ

ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ

ΤΗΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΝ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΠΟΙΜΗΝ ΤΗΣ

ΚΟΙΝΟΤΗΣ ΑΣΒΕΣΤΟΠΕΤΡΑΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΟΣ

 

ΑΓΑΠΑΤΕ ΑΛΛΗΛΟΥΣ ΚΑΘΩΣ

ΕΓΩ ΗΓΑΠΗΣΑ ΥΜΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΝ ΜΑΘΕΤΕ ΟΙ

ΕΝΟΙΚΟΥΝΤΕΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΓΗΣ

 

 

 

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: Θοδωρής Πασσαλίδης

"Γεννήθηκε το 1986 στην ελληνίδα γη της Εορδαίας. Πραγματοποίησε το πρώτο του ταξίδι σε ηλικία μερικών λεπτών από την Πτολεμαΐδα στην Θεσσαλονίκη (μέσω Άγρα). Έκτοτε, έχοντας ως εφόδια ένα πτυχίο Ψυχολογίας αποκτηθέν υπό την σκέπη του αττικού ουρανού και μια γκρίζα τραγιάσκα στο κεφάλι του, περιηγείται την πολιτιστική επικράτεια μελετώντας την ποίηση και την μνήμη."