Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Στήλες > Μνημεία της Εορδαίας > Οδοιπορικό στα μνημεία της Εορδαίας: ο ναός του αγίου Νεκταρίου στο Ανατολικό

Οδοιπορικό στα μνημεία της Εορδαίας: ο ναός του αγίου Νεκταρίου στο Ανατολικό

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


 

Επιμέλεια: Θεόδωρος Κ. Πασσαλίδης

O ναός του αγίου Νεκταρίου βρίσκεται στη νότια πλευρά του οικισμού του Ανατολικού, πάνω στο δρόμο που οδηγεί στον άγιο Χριστόφορο και πλάι στις εργατικές κατοικίες.

Πρόκειται για έναν μικρό ναό ρυθμού βασιλικής. Το σύνολο της σκεπής είναι καλυμμένο με κεραμίδια ενώ στη νότια πλευρά υπάρχει στέγαστρο το οποίο στηρίζεται σε τέσσερα ξύλινα δοκάρια. Πάνω στη σκεπή υπάρχει έξεργος μεταλλικός σταυρός ενώ στην πίσω πλευρά υπάρχει μαρμάρινη πλάκα με όμορφα σκαλισμένα ανάγλυφα τα οποία αναπαριστούν άνθη και στην οποία είναι χαραγμένο το όνομα του αγίου στον οποίο είναι αφιερωμένος ο ναός:

ΆΓΙΟΣ ΝΕΚΤΆΡΙΟΣ

Το καμπαναριό είναι έξεργο και βρίσκεται στη νότια πλευρά του περίβολου του ναού. Πρόκειται για πέτρινη κατασκευή ύψους περίπου δύο μέτρων. Στην κορυφή του υπάρχει έξεργος μεταλλικός σταυρός, ενώ από κάτω ακολουθεί μια τοξοειδής κατασκευή στην πρόσοψη της οποίας υπάρχει ζωγραφισμένη φυτική διακόσμηση. Οι δύο βάσεις του τόξου περιστοιχίζονται από μάρμαρο πάνω στο οποίο υπάρχουν ανάγλυφοι σταυροί και χαραγμένα τα αντίστοιχα λόγια:

ΆΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

2012

ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ

ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΥΞΕΝΗΣ

ΣΙΔΕΡΙΔΗ

Το καμπαναριό τοποθετήθηκε το 2012 αλλά ο ναός είναι κατά πολύ προγενέστερος. Το 2002 η Παρθένα Τσοκτουρίδου αναφέρει στο βιβλίο της «Η προγονική ιστορία του Δήμο Βερμίου» πως  ο ναός κτίστηκε με χορηγία του ζεύγους Αθανασίου και Κωνσταντίνας Μπέτσιου.

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: Θοδωρής Πασσαλίδης

"Γεννήθηκε το 1986 στην ελληνίδα γη της Εορδαίας. Πραγματοποίησε το πρώτο του ταξίδι σε ηλικία μερικών λεπτών από την Πτολεμαΐδα στην Θεσσαλονίκη (μέσω Άγρα). Έκτοτε, έχοντας ως εφόδια ένα πτυχίο Ψυχολογίας αποκτηθέν υπό την σκέπη του αττικού ουρανού και μια γκρίζα τραγιάσκα στο κεφάλι του, περιηγείται την πολιτιστική επικράτεια μελετώντας την ποίηση και την μνήμη."