Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Στήλες > Μνημεία της Εορδαίας > Οδοιπορικό στα μνημεία της Εορδαίας: O ναός του αγίου Γεωργίου στην Αναρράχη

Οδοιπορικό στα μνημεία της Εορδαίας: O ναός του αγίου Γεωργίου στην Αναρράχη

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

 

Επιμέλεια: Θεόδωρος Κ. Πασσαλίδης

Ο νεότερος ορθόδοξος ναός του αγίου Γεωργίου βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του οικισμού της Αναρράχης, πάνω στο ύψωμα και σε τέτοιο σημείο που να είναι ορατός από όλο σχεδόν το οροπέδιο της δυτικής Εορδαίας.

Πρόκειται για ένα επιβλητικό κτίσμα  κατασκευασμένο από τσιμέντο. Στο σύνολο του είναι επενδυμένος εξωτερικά με επεξεργασμένη πέτρα. Ανήκει στην κατηγορία του σταυροειδούς εγγεγραμμένου με τρούλο. Στην κορυφή του τρούλου υπάρχει μεταλλικός σταυρός. Η κύρια είσοδος του ναού βρίσκεται στη δυτική πλευρά και κοιτάει προς τον οικισμό του Εμπορίου. Σε αυτήν υπάρχουν τρεις μεταλλικές θύρες και από μπροστά τους πέντε τοξοειδείς καμάρες που στηρίζονται σε τέσσερις τσιμεντένιους κίονες. Στα κιονόκρανα του κάθε κίονα υπάρχουν σχεδιασμένα ανάγλυφα. Στην κεντρική είσοδο οδηγεί μεγάλη κλίμακα δεκατεσσάρων σκαλοπατιών. Τα δύο καμπαναριά είναι ενσωματωμένα στο κυρίως σώμα του ναού, δεξιά και αριστερά της κύριας εισόδου. Η αγιογράφηση του εσωτερικού του ναού δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις μέρες μας.

Ο ναός θεμελιώθηκε από τον τότε Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Αυγουστίνο Καντιώτη στις 19 Ιουνίου του 1986. Την ημερομηνία της θεμελίωσης μνημονεύει εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα η οποία αναγράφει τα παρακάτω λόγια:

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΑΝΑΡΡΑΧΗΣ

ΕΘΕΜΕΛΙΩΘΗ

ΥΠΟ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΦΛΩ

ΡΙΝΗΣ ΠΡΕΣΠΩΝ ΚΑΙ ΕΟΡΔΑΙΑΣ

κ.κ. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ

ΤΗΝ 29η ΙΟΥΝΙΟΥ 1986

 Στον περίβολο του ναού υπάρχει μνημείο πεσόντων στο οποίο αναφέρθηκα σε προηγούμενο άρθρο.

 

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: Θοδωρής Πασσαλίδης

"Γεννήθηκε το 1986 στην ελληνίδα γη της Εορδαίας. Πραγματοποίησε το πρώτο του ταξίδι σε ηλικία μερικών λεπτών από την Πτολεμαΐδα στην Θεσσαλονίκη (μέσω Άγρα). Έκτοτε, έχοντας ως εφόδια ένα πτυχίο Ψυχολογίας αποκτηθέν υπό την σκέπη του αττικού ουρανού και μια γκρίζα τραγιάσκα στο κεφάλι του, περιηγείται την πολιτιστική επικράτεια μελετώντας την ποίηση και την μνήμη."