Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Στήλες > Μνημεία της Εορδαίας > Οδοιπορικό στα μνημεία της Εορδαίας: ο ναός των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Ανατολικό

Οδοιπορικό στα μνημεία της Εορδαίας: ο ναός των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Ανατολικό

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


 

Επιμέλεια: Θεόδωρος Κ. Πασσαλίδης

Ο ορθόδοξος ναός των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης βρίσκεται στη δυτική είσοδο του Ανατολικού και ο επισκέπτης τον συναντά στο αριστερό του χέρι πάνω στον κεντρικό δρόμο καθώς φτάνει στο χωριό από την Πτολεμαΐδα.

Πρόκειται για ένα ναό μικρών διαστάσεων, στο ρυθμό της βασιλικής. Η κεντρική θύρα βρίσκεται στη δυτική πλευρά και από πάνω της υπάρχει στέγαστρο.  Στη νότια πλευρά υπάρχει μια ακόμα μικρή θύρα και τέσσερα παράθυρα ενώ στη βόρεια υπάρχουν άλλα πέντε. Περιμετρικά του ναού υπάρχει σιδερένιος περίβολος.

Η Παρθένα Τσοκτουρίδου στο βιβλίο της «Η προγονική ιστορία του Δήμου Βερμίου» (2002) αναφέρει πως η εκκλησία χτίστηκε με χορηγία της Φωτεινής Δαφνοτίδου ενώ πρωτύτερα στο σημείο υπήρχε παρεκκλήσι του αγίου Γεωργίου.

nea-ikona-1

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: Θοδωρής Πασσαλίδης

"Γεννήθηκε το 1986 στην ελληνίδα γη της Εορδαίας. Πραγματοποίησε το πρώτο του ταξίδι σε ηλικία μερικών λεπτών από την Πτολεμαΐδα στην Θεσσαλονίκη (μέσω Άγρα). Έκτοτε, έχοντας ως εφόδια ένα πτυχίο Ψυχολογίας αποκτηθέν υπό την σκέπη του αττικού ουρανού και μια γκρίζα τραγιάσκα στο κεφάλι του, περιηγείται την πολιτιστική επικράτεια μελετώντας την ποίηση και την μνήμη."