Αρχική > Στήλες > Μνημεία της Εορδαίας > Οδοιπορικό στα μνημεία της Εορδαίας: O ναός της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στο Ανατολικό

Οδοιπορικό στα μνημεία της Εορδαίας: O ναός της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στο Ανατολικό

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

 

Επιμέλεια: Θεόδωρος Κ. Πασσαλίδης

 

Ο ορθόδοξος ναός της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού είναι ο ενοριακός ναός του οικισμού του Ανατολικού. Βρίσκεται στην κεντρική πλατεία, πλάι στο Δημοτικό σχολείο. Ο ναός ανήκει στο αρχιτεκτονικό ρυθμό του σταυροειδούς εγγεγραμμένου με τρούλο. Η κεντρική είσοδος βρίσκεται στη δυτική πλευρά και σε ατή οδηγεί μια κλίμακα με πέντε σκαλοπάτια. Δεξιά και αριστερά της πρόσοψης είναι εντοιχισμένα τα δύο καμπαναριά ενώ μπροστά από την κεντρική θύρα υπάρχουν τρεις καμάρες οι οποίες στηρίζονται σε τέσσερις τσιμεντένιους κίονες. Πάνω από τις καμάρες υπάρχουν εντοιχισμένη μεταλλική επιγραφή η οποία αναφέρει τα παρακάτω:

Ι.Ν. ΥΨΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

Ο τρούλος είναι ντυμένος με μέταλλο ενώ στην κορυφή του υπάρχει έξεργος μεταλλικός σταυρός. Το σύνολο του ναού είναι ντυμένο με επεξεργασμένη πέτρα. Η Παρθένα Τσοκτουρίδου στο έργο της «Η προγονική ιστορία του Δήμου Βερμίου» (2002) αναφέρει πως ο ναός κτίστηκε προπολεμικά, το έτος 1936.

 

 

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr

Συντάκτης: Θοδωρής Πασσαλίδης

"Γεννήθηκε το 1986 στην ελληνίδα γη της Εορδαίας. Πραγματοποίησε το πρώτο του ταξίδι σε ηλικία μερικών λεπτών από την Πτολεμαΐδα στην Θεσσαλονίκη (μέσω Άγρα). Έκτοτε, έχοντας ως εφόδια ένα πτυχίο Ψυχολογίας αποκτηθέν υπό την σκέπη του αττικού ουρανού και μια γκρίζα τραγιάσκα στο κεφάλι του, περιηγείται την πολιτιστική επικράτεια μελετώντας την ποίηση και την μνήμη."