Αρχική > Στήλες > Μνημεία της Εορδαίας > Οδοιπορικό στα μνημεία της Εορδαίας: O ναός της Εγέρσεως του Λαζάρου στον Άγιο Χριστόφορο Εορδαίας

Οδοιπορικό στα μνημεία της Εορδαίας: O ναός της Εγέρσεως του Λαζάρου στον Άγιο Χριστόφορο Εορδαίας

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Τα νεκροταφεία του οικισμού του αγίου Χριστόφορου βρίσκονται στην ανατολική πλευρά του χωριού, πάνω στον δρόμο που οδηγεί στο γειτονικό Ανατολικό.

Δυτικά των νεκροταφείων και έξω από τον περιτοιχισμένο περίβολο τους, βρίσκεται ορθόδοξος ναός ο οποίος είναι αφιερωμένος στη μνήμη της Έγερσης του Λαζάρου και στους Παμμέγιστους Ταξιάρχες. Πρόκειται για έναν μικρό, μονόχωρο ναό ο οποίος κατασκευάστηκε προφανώς για να εξυπηρετεί τις ανάγκες των επισκεπτών του νεκροταφείου. Είναι κεραμοσκεπής και έχει δύο εισόδους: μια στη νότια και άλλη μία στη μεσημβρινή του πλευρά. Στη δυτική πλευρά υπάρχει εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα η οποία αναγράφει τα λόγια:

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ

ΕΓΕΡΣΕΩΣ

ΛΑΖΑΡΟΥ

Στη νότια πλευρά του ναού, πλάι στην κεντρική είσοδο υπάρχουν δυο ημικυκλικά παράθυρα. Μεταξύ των παραθύρων και της εισόδου υπάρχει εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα στην οποία αναγράφονται τα λόγια:

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ

ΠΑΜΜΕΓΙΣΤΩΝ

ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ

Μπροστά από τη νότια είσοδο υπάρχει μικρή κλίμακα δύο σκαλοπατιών καθώς και ξύλινο σκέπαστρο καλυμμένο με κεραμίδια.

 

 

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: Θοδωρής Πασσαλίδης

"Γεννήθηκε το 1986 στην ελληνίδα γη της Εορδαίας. Πραγματοποίησε το πρώτο του ταξίδι σε ηλικία μερικών λεπτών από την Πτολεμαΐδα στην Θεσσαλονίκη (μέσω Άγρα). Έκτοτε, έχοντας ως εφόδια ένα πτυχίο Ψυχολογίας αποκτηθέν υπό την σκέπη του αττικού ουρανού και μια γκρίζα τραγιάσκα στο κεφάλι του, περιηγείται την πολιτιστική επικράτεια μελετώντας την ποίηση και την μνήμη."