Αρχική > Στήλες > Μνημεία της Εορδαίας > Οδοιπορικό στα μνημεία της Εορδαίας: Ο Ναός της Αγίας Θέκλας στο Μηλοχώρι

Οδοιπορικό στα μνημεία της Εορδαίας: Ο Ναός της Αγίας Θέκλας στο Μηλοχώρι

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email


Δάλλας


Επιμέλεια: Θεόδωρος Κ. Πασσαλίδης

1 (2)Ο Ναός της Αγίας Θέκλας στέκει επιβλητικός στην πλατεία του Μηλοχωρίου, πλάι στην κεντρική γέφυρα του ρέματος που διαπερνά τον οικισμό. Πρόκειται για μια τρίκλιτη βασιλική άνευ τρούλου κατασκευασμένη από πέτρα. Το περίπου τεσσάρων μέτρων κωδωνοστάσιο του Ναού είναι ενσωματωμένο στην πρόσοψη. Στην κορυφή του υπάρχει ρολόι.

Στην επίσημη ιστοσελίδα του Πολιστικού Συλλόγου Μηλοχωρίου εντόπισα ορισμένες σημαντικές πληροφορίες για το ναό: γράφει λοιπόν ο συντάκτης του άρθρου πως ο Ναός άρχισε να χτίζεται το 1957 σε θέση που προϋπήρχε ναός αφιερωμένος στον Άγιο Γεώργιο. Ο Ναός ολοκληρώθηκε τρία έτη αργότερα (1960) και πρόθεση των κατοίκων ήταν να τον αφιερώσουν και αυτόν στη μνήμη του Αγίου Γεωργίου. Είχαν μάλιστα παραγγείλει και τις ανάλογες εικόνες από το Άγιο Όρος. Το 1967 όμως έφτασε στο χωριό για να εγκαινιάσει τον Ναό ο Μητροπολίτης Αυγουστίνος ο οποίος και αποφάσισε να τον αφιερώσει στην Αγία Θέκλα μιας και Ναοί προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου υπήρχαν πολλοί στη Μητρόπολη. Ο συντάκτης του κειμένου αναφέρει μάλιστα πως στο άκουσμα του ονόματος της Αγίας προκλήθηκε κάποια νευρικότητα στο παριστάμενο πλήθος, μιας και η ονομασία Θέκλα χρησιμοποιούνταν ως χαρακτηρισμός με αρνητικό πρόσιμο, όπως η διαδεδομένη στο ποντιακό στοιχείο του χωριού φράση «Ανάθεμα σε Θέκλα».

2

Ο Ναός πάντως έλαβε την ονομασία της Αγίας και μέχρι και τις μέρες μας αποτελεί τον μοναδικό Ναό αφιερωμένο στη μνήμη της στη Μητρόπολη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας.

 

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
sidiros
x

Check Also

Μαθήτριες και μαθητές του 8τατάξιου Γυμνασίου Πτολεμαϊδος σε θεατρική παράσταση το 1944- Από τη στήλη του κ. Γ. Καζαντζή στον Παλμό 15/09/2021

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Πτολεμαϊδα 11-6-1944: Γερμανική κατοχή και ίσως η μοναδική ελεύθερη ψυχαγωγία, τόσο, ήταν αυτή των μαθητών του Γυμνασίου μας ...