Αρχική > Στήλες > Μνημεία της Εορδαίας > Οδοιπορικό στα μνημεία της Εορδαίας: O ναός της αγίας Παρασκευής στον Άγιο Χριστόφορο

Οδοιπορικό στα μνημεία της Εορδαίας: O ναός της αγίας Παρασκευής στον Άγιο Χριστόφορο

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email


Δάλλας


Ο ορθόδοξος ναός της αγίας Παρασκευής βρίσκεται στα ανοιχτά του κάμπου μεταξύ Αγίου Χριστοφόρου και Ανατολικού, δύο χιλιόμετρα βορειοανατολικά του πρώτου και τρία χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του δεύτερου.

Το 1939, λίγο πριν την έναρξη του ΒΠΠ, οι κάτοικοι της περιοχής εντόπισαν στο σημείο όπου υπάρχει σήμερα ο ναός, ιαματική πηγή. Πεπεισμένοι πως οι ιαματικές ιδιότητες του νερού προέρχονται από κάποιο θαύμα, προχώρησαν στην ανέγερση του ναού τον οποίον και αφιέρωσαν στη Ζωοδόχο Πηγή. Αργότερα ο ναός αφιερώθηκε στην αγία Παρασκευή.

Πρόκειται για έναν μονόκλιτο ναό στον ρυθμό της βασιλικής. Δεξιά της πρόσοψης υπάρχει εντοιχισμένο πέτρινο καμπαναριό πάνω στο οποίο υπάρχει με τη σειρά της εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα στην οποία είναι χαραγμένα τα παρακάτω λόγια:

ΔΕΗΣΙΣ

ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΛΑΖΑΡΟΥ ΚΑΙ

ΚΛΕΟΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ

2014

Α.Κ.

 

Η κεντρική θύρα του ναού βρίσκεται στη μεσημβρινή πλευρά. Είναι μεταλλική και πάνω της υπάρχει επίσης μεταλλική πλάκα στην οποία είναι χαραγμένα τα λόγια:

ΔΩΡΟΝ

ΑΠΟ ΤΗΝ

ΣΟΦΙΑΝ Ε. ΣΥΜΙΟΝΙΔΟΥ

ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΜΝΗΝΑ

1982

 

Πλάι στην κεντρική θύρα υπάρχει εντοιχισμένη γρανιτένια αγιογραφία της αγίας Παρασκευής. Μπροστά από την είσοδο υπάρχει τσιμεντένιο σκέπαστρο πάνω από το οποίο είναι τοποθετημένο ένα μικρό κωδωνοστάσιο. Φαίνεται πως αυτό ήταν το αρχικό καμπαναριό και έπειτα από καιρό (2014) τοποθετήθηκε το πέτρινο το οποίο είναι εντοιχισμένο στην πρόσοψη. Στην κεντρική είσοδο οδηγεί μικρή κλίμακα τεσσάρων σκαλοπατιών.

Στην πρόσοψη του ναού, δεξιά και αριστερά της κεντρικής εισόδου, υπάρχουν δύο τειχισμένα παράθυρα. Σε καθένα από αυτά υπάρχει και από μια αγιογραφία. Δυστυχώς, βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση και χρήζουν συντήρησης. Η μία απεικονίζει την Παναγία με τον Χριστό στην αγκαλιά της και η άλλη την αγία Παρασκευή.

Ο χώρος περιμετρικά του ναού έχει διαμορφωθεί από τις εκάστοτε δημοτικές αρχές και αποτελεί δημοφιλή προορισμό για τους κατοίκους της περιοχής την Πρωτομαγιά και την Καθαρά Δευτέρα.

 

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
sidiros
x

Check Also

Μαθήτριες και μαθητές του 8τατάξιου Γυμνασίου Πτολεμαϊδος σε θεατρική παράσταση το 1944- Από τη στήλη του κ. Γ. Καζαντζή στον Παλμό 15/09/2021

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Πτολεμαϊδα 11-6-1944: Γερμανική κατοχή και ίσως η μοναδική ελεύθερη ψυχαγωγία, τόσο, ήταν αυτή των μαθητών του Γυμνασίου μας ...