Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Στήλες > Μνημεία της Εορδαίας > Οδοιπορικό στα μνημεία της Εορδαίας: η κρήνη του Θεόδωρου Σπυρίδη στο Ανατολικό

Οδοιπορικό στα μνημεία της Εορδαίας: η κρήνη του Θεόδωρου Σπυρίδη στο Ανατολικό

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


 

Επιμέλεια: Θεόδωρος Κ. Πασσαλίδης

Στην είσοδο του νεκροταφείου του Ανατολικού, στην αριστερή της πλευρά καθώς ο επισκέπτης εισέρχεται σε αυτό, υπάρχει κρήνη αφιερωμένη στη μνήμη του Θεόδωρου Σπυρίδη.

Η κρήνη κατασκευάστηκε από συγγενείς του αποθανόντος το 1990 ως προσφορά προς το χωριό αντί για στεφάνια. Πρόκειται για μια τσιμεντένια κατασκευή η οποία είναι εντοιχισμένη πάνω στην αριστερή πλευρά των προπυλαίωντουνεκροταφείου. Είναι ντυμένη με επεξεργασμένη πέτρα, κόκκινη στη γούρνα και περιμετρικά και γκρίζα στο πίσω μέρος της όπου σχηματίζεται ένα ημικυκλικό τόξο. Πάνω από τις δύο βρύσες υπάρχει εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα στην οποία αναγράφονται τα παρακάτω λόγια:

ΕΙΣ ΜΝΗΜΗ

ΘΕΟΔΩΡΟΥ Κ.

ΣΠΥΡΙΔΗ

ΑΝΤΙ ΓΙΑ

ΣΤΕΦΑΝΙΑ 1990

2

ΥΓ: Πριν από μερικές μέρες έλαβα ένα μήνυμα από την κ. Φωτεινή Αγγελίδου αναφορικά με το εκκλησάκι των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Ασβεστόπετρα που παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην παρούσα στήλη. Το μήνυμα – το οποίο παραθέτω αυτούσιο – μας δίνει σημαντικές πληροφορίες για ένα μικρό εκκλησάκι το οποίο βρίσκεται παραδίπλα:

«Σχετικά με την στήλη σας στην οποίαγίνεταιαναφορά στα μνημεία της Εορδαίας και συγκεκριμένα στο ξωκλήσι των ΑγίωνΚωνσταντίνου και Ελένης στην Ασβεστοπετρα και για την πλήρηεικόνα του αναγνώστη θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι το πραγματικά ιστορικό μνημείο είναι το παρακείμενο παλαιό εκκλησάκι το οποίο ανεγέρθει από τον δάσκαλο Αλέξανδρο Αγγελίδη περίπου το1950 στην μνήμη του παιδιού του Κωνσταντίνου,που σκοτώθηκε στο Βίτσι ως στρατιώτης .Το σώμα του σκοτωμένουπαιδιού δεν βρέθηκεποτέ και το μνημείοουσιαστικάείναιένακενοτάφιο. Ο λόγος που γίνεταιαναφορά δεν είναι για να διορθώσωκείμενααλλά να συμπληρωθούνπληροφορίες για το αρχείο της εφημερίδας σας. Ευχαριστώ για τον χρόνο που διαθέσατε»

Θα ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια την κ. Αγγελίδου για τις πολύτιμες γνώσεις της που μοιράστηκε μαζί μας και οι οποίες βοηθούν στην ακόμα καλύτερη τεκμηρίωση των μνημείων της περιοχής.

 

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: Θοδωρής Πασσαλίδης

"Γεννήθηκε το 1986 στην ελληνίδα γη της Εορδαίας. Πραγματοποίησε το πρώτο του ταξίδι σε ηλικία μερικών λεπτών από την Πτολεμαΐδα στην Θεσσαλονίκη (μέσω Άγρα). Έκτοτε, έχοντας ως εφόδια ένα πτυχίο Ψυχολογίας αποκτηθέν υπό την σκέπη του αττικού ουρανού και μια γκρίζα τραγιάσκα στο κεφάλι του, περιηγείται την πολιτιστική επικράτεια μελετώντας την ποίηση και την μνήμη."