Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Στήλες > Μνημεία της Εορδαίας > Οδοιπορικό στα μνημεία της Εορδαίας: H κρήνη με την επιγραφή ΚΣ στην Άρδασσα της Εορδαίας

Οδοιπορικό στα μνημεία της Εορδαίας: H κρήνη με την επιγραφή ΚΣ στην Άρδασσα της Εορδαίας

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


 

Στη νότια πλευρά του οικισμού της Άρδασσας και κοντά στον δρόμο που συνδέει το χωριό με την γειτονική Ασβεστόπετρα, βρίσκεται κρήνη η οποία φέρει εγχάρακτη επιγραφή:

1961 ΚΣ

Το 1961 αναφέρεται στην ημερομηνία κατασκευής της κρήνης ενώ τα αρχικά ΚΣ αναφέρονται στην επωνυμία Κοινότητα Σούλποβου. Σούλποβο ήταν η παλαιά ονομασία του χωριού, πριν την ανταλλαγή των πληθυσμών και την εγκατάσταση των προσφύγων σε αυτό. Η επιγραφή είναι και το σημαντικότερο σημείο του μνημείου μιας και διασώζει την παλαιά ονομασία της Άρδασσας. Η κρήνη ως κατασκευή δεν αποτελεί  κάτι το ιδιαίτερο: είναι μικρού μεγέθους (περίπου ενός μέτρου), κατασκευασμένη από τσιμέντο με μια μικρή γούρνα μπροστά για να εξυπηρετεί τις κτηνοτροφικές ανάγκες της περιοχής.

 

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: Θοδωρής Πασσαλίδης

"Γεννήθηκε το 1986 στην ελληνίδα γη της Εορδαίας. Πραγματοποίησε το πρώτο του ταξίδι σε ηλικία μερικών λεπτών από την Πτολεμαΐδα στην Θεσσαλονίκη (μέσω Άγρα). Έκτοτε, έχοντας ως εφόδια ένα πτυχίο Ψυχολογίας αποκτηθέν υπό την σκέπη του αττικού ουρανού και μια γκρίζα τραγιάσκα στο κεφάλι του, περιηγείται την πολιτιστική επικράτεια μελετώντας την ποίηση και την μνήμη."