Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Ρεπορτάζ > ΟΧΙ της Ε.Ε. στην παράταση λειτουργίας του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας

ΟΧΙ της Ε.Ε. στην παράταση λειτουργίας του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email 

Οριστικό τέλος στα σενάρια αλλά και στις διεκδικήσεις του δήμου και φορέων της Εορδαίας για επαναλειτουργία της 3ης μονάδας του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας βάζει η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία απέρριψε το σχετικό αίτημα που είχε καταθέσει ο πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, με αίτημα την παράταση λειτουργίας της συγκεκριμένης μονάδας.

KARALEYTHRIS PANTELIS

Συγκεκριμένα, με βάση δήλωση του εκπροσώπου των εργαζομένων της ΔΕΗ στο Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης, Παντελή Καραλευθέρη στον «Π», «η Ε.Ε. απέρριψε το αίτημα Λαφαζάνη για ένταξη της μονάδας ΙΙΙ του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας στο άρθρο 33 της Οδηγίας 2010/75/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου περί βιομηχανικών εκπομπών (ολοκληρωμένη πρόληψη και έλεγχος της ρύπανσης)», επισημαίνοντας ότι «η απόφαση της Ε.Ε. ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη διότι η ευρωπαϊκή αυτή Οδηγία θεσπίζει κανόνες για την πρόληψη και τον έλεγχο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, της μόλυνσης των υδάτων και των εδαφών και την αποφυγή δημιουργίας αποβλήτων από μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις και η συγκεκριμένη μονάδα ήταν από τις πιο ρυπογόνες.»

apantis EE foto

Υπενθυμίζεται πως στην επιστολή του ο κ. Λαφαζάνης εισηγούνταν προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συμπεριληφθεί και η μονάδα ΙΙΙ του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας στο λεγόμενο “καθεστώς παρέκκλισης”, το οποίο δίνει τη δυνατότητα περιορισμένης λειτουργίας της συγκεκριμένης μονάδας έως την 31η Δεκεμβρίου 2023 τουλάχιστον, επικαλούμενος επτά λόγους που καθιστούσαν επιτακτική την επαναλειτουργία της μονάδας.

Εν αναμονή της απάντησης της Ε.Ε. στο αίτημα Λαφαζάνη η ΔΕΗ δεν προχώρησε στην αποκατάσταση των ζημιών που προξένησε στην 3η μονάδα η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2014 στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, καθώς με βάση το χρονοδιάγραμμα της επιχείρησης ο ΑΗΣ Πτολεμαΐδας ήταν προγραμματισμένο να αποσυρθεί από την παραγωγή μέχρι τέλος του χρόνου στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος απόσυρσης των παλαιών ρυπογόνων λιγνιτικών μονάδων της επιχείρησης. Μάλιστα στελέχη της επιχείρησης διεμήνυαν εδώ και καιρό πως μόνο στην περίπτωση που ερχόταν θετική απόφαση από την Ε.Ε. στο αίτημα Λαφαζάνη για παράταση λειτουργίας της εν λόγω μονάδας – κάτι για το οποίο εξέφραζαν σοβαρότατες επιφυλάξεις- θα εξέταζε σοβαρά η ΔΕΗ το ενδεχόμενο να προχωρήσει σ’ αυτή την επένδυση, ενώ και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης κατά την επίσκεψή του στην περιοχή μας τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε πάρει διακριτές αποστάσεις από ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η αρνητική απόφαση της Ε.Ε. προξενεί πρόβλημα στην Εορδαία, καθώς ως γνωστόν δήμος και φορείς ζητούσαν επιτακτικά την παράταση λειτουργίας και την αποκατάσταση των ζημιών της 3ης μονάδας του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, κυρίως διότι τροφοδοτούσε με θερμική ενέργεια την τηλεθέρμανση της πόλης της Πτολεμαΐδας και με την παύση λειτουργίας της στέρησε θερμική ισχύ 50 MWth από το δίκτυο, το οποίο πλέον τροφοδοτείται πλέον μονάχα από τις μονάδες 3 και 4 του ΑΗΣ Καρδιάς.

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
sidiros
x

Check Also

Με μοναδικό στόχο την άνοδο ξεκίνησε την προετοιμασία του ο Εορδαϊκός – Κλείσθηκαν φιλικά με ΑΕΛ και Κ17 του ΠΑΟΚ- Το αναλυτικό πρόγραμμα

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Με όνειρα και φιλοδοξίες για την κατάκτηση του πρωταθλήματος και την άνοδο μέσω μπαράζ στην Γ΄ Εθνική ξεκίνησε ...